Hrvati že več kot 15 let zaznamujejo padec Vukovarja. Foto: MMC RTV SLO
Hrvati že več kot 15 let zaznamujejo padec Vukovarja. Foto: MMC RTV SLO

Hrvati že več kot 15 let zaznamujejo ta zanje žalosten dogodek z manifestacijo, poimenovano kolona spomina, vendar pa udeležba še nikoli ni bila tako množična kot danes. Na pet in pol kilometrov dolgo pot od vukovarske bolnišnice do spominskega pokopališča se je odpravilo 60 tisoč ljudi, na čelu kolone pa je bil celoten hrvaški državni vrh in izpuščeni general Markač, medtem ko Gotovine ni bilo.

Zadnji je bil na maši v najpomembnejšem hrvaškem romarskem središču Mariji Bistrici. Markač je bil glavna zvezda spominske slovesnosti v Vukovarju. Ljudje so ga pozdravljali, se z njim slikali, ga objemali. Nekako v ozadju so bili politiki. Predsednik Josipović je povedal, da so tu zato, da se spomnijo nedolžnih žrtev Vukovarja in da še enkrat sebi in svojim otrokom obljubijo, da se kaj takega ne bo več ponovilo.

Premier Milanović pa je spomnil na to, da usoda nekaterih Hrvatov, ki so sodelovali v vukovarski bitki, ni znana, saj so še vedno pogrešani. Za pogrešane in njihove družine po mnenju Milanovića vojna še ni končana in naloga države je, da podatke o njih končno dobi iz Srbije.

Posebno pozornost so danes hrvaški mediji posvetili izjavi srbskega polkovnika Šljivančanina, ki je poveljeval enotam tedanje jugoslovanske armade v Vukovarju in je bil v Haagu zaradi tega obsojen najprej na 5 let zapora, nato mu je bila kazen sprva povišana na 17 let in nato znižana na 10 let. Šljivančanin je čestital Gotovini in Markaču, da sta svobodna, in pri tem še posebej pohvalil hrvaško državo, ki ju je ščitila, ter Hrvate, da ju slavijo. Šljivančanin sicer za pregon 200 tisoč in poboj 1.920 Srbov obtožuje Franja Tuđmana in ne hrvaških generalov, ki so le izpolnjevali povelja politikov.

Vanja Vardjan, dopisnik RTV Slovenija iz Zagreba