ZDA bodo povečale število svojih vojakov v Afganistanu za 3.000, povečanje pa zahtevajo tudi od drugih članic Nata. Foto: Reuters
ZDA bodo povečale število svojih vojakov v Afganistanu za 3.000, povečanje pa zahtevajo tudi od drugih članic Nata. Foto: Reuters

Kot je napovedala nova ameriška veleposlanica pri Natu Kay Bailey Hutchison, bodo v Afganistanu tudi ZDA okrepile svojo vojaško navzočnost.

Veleposlanica ZDA je dejala, da Washington v okviru nove strategije, ki jo je 21. avgusta predstavil predsednik Donald Trump, predvideva "velikodušno število" dodatnih vojakov v Afganistanu - 3.000 ameriških in okoli tisoč zavezniških, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Afganistanske sile se vse od konca Natove bojne misije in umika zavezniških vojakov konec leta 2014 soočajo z vse večjim delovanjem talibanov.

16.000 tujih vojakov
V Afganistanu je trenutno okoli 11.000 ameriških vojakov in okoli 5.000 vojakov iz drugih članic Nata, ki sodelujejo predvsem pri urjenju afganistanskih vojakov in policistov. Njihove naloge niso bojne, torej ne sodelujejo v spopadih, razen pripadnikov ameriških posebnih enot. Američani bodo zdaj svojo navzočnost v Afganistanu v skladu z novo strategijo okrepili še za 3.000 vojakov. Ameriški obrambni sekretar James Mattis je njihovo napotitev odredil že konec avgusta.

V Afganistanu štirje slovenski vojaki
V Afganistanu je od leta 2014 v okviru Natove misije Odločna podpora tudi do 10 pripadnikov Slovenske vojske, piše na spletni strani SV-ja. Od 4. septembra so v Afganistanu štirje slovenski vojaki, predtem je bilo v letošnjem letu tam sedem pripadnikov Slovenske vojske.

Iz Generalštaba Slovenske vojske so tudi pojasnili, da glede spreminjanja števila vojakov na mednarodnih misijah ne odloča Slovenska vojska, temveč Vlada Republike Slovenije.