Znanost in tehnologija

Poudarki

  • Trenutno najhitrejši izdelek človeških rok
  • Kako je Jupiter sploh nastal?
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 82 glasov Ocenite to novico!
Jupiter
Hubblu je te dni uspelo posneti severni sij na Jupitru. Foto: NASA, ESA, and J. Nichols (University of Leicester)
Sonda v številkah:
 
Osrednja škatla: 3,5x3,5 m
Posamezen panel: 9x2,65m
Sončnih celic skupno: 18.698
Proizvedena elektrika: 500 vatov
Masa: 3.625 kg
Od tega goriva: 1.232 kg
Do zdaj prepotovana razdalja: 2,8 mrd. km
Juno
Ponazoritev smeri: Juno proti Jupitru leti od zgoraj navzdol. Foto: NASA/JPL-Caltech
Jupiter
To je najdaljša odprava v vesolje na podlagi sončnih celic za zagotavljanje električne energije. Podoba je računalniško ustvarjena; sonda je namreč v kritični fazi in ne snema fotografij. Foto: NASA/JPL-Caltech
       Če bi Jupitrova magnetosfera žarela, bi na nočnem nebu prekrila površino dveh polnih lun.       
 William Kurth, znanstvenik za Junom
Jupiter
Dejanska fotografija Jupitra in nekaj lun s precejšnje oddaljenosti. Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS
       Med odpravo bo Juno izpostavljen sevanju, primerljivim s 100 milijoni rentgenskih pregledov zobovja.       
 Rick Nybakken, vodja projekta
Juno
Del sonde v sestavljanju na Zemlji. Foto: Nasa
       Najbolj energizirani elektroni se bodo prebili skozi titanijev ščit, pri čemer bo sledila prha sekundarnih fotonov in delcev. Neprestano bombardiranje bo razbijalo atomske vezi v Junovi elektroniki.       
 Heidi Becker, vodja oddelka za spremljanje sevanja
Zemlja
Ob obletu Zemlje je Juno na hitro posnel še košček domačega planeta. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS
Juno
Jupitrovo magnetno polje je največja posamezna struktura v Osončju. Foto: Nasa
Juno
Ponazoritev, kako se bo magnetnemu polju (in v njem ujetem sevanju) poskušal izogniti Juno. Foto: Nasa
Juno
Orbite še malo drugače. Z zeleno so ponazorjene uvodne, 53-dnevne orbite, modre, znanstvene, pa bodo trajale 14 dni. Foto: Nasa
DRUGO IZ VESOLJA
 Nasa je odobrila podaljšanje misije New Horizons do obleta objekta Kuiperjevega pasu leta 2019. Za misijo Dawn pa je določila, da bo ostala v zdajšnji orbiti okoli Cerere in ne bo šla na obisk še tretjega asteroida.

Dodaj v

Za košarkarsko igrišče velika sonda v smrtonosni objem Jupitra

Foto in video Nasine sonde Juno
2. julij 2016 ob 16:36,
zadnji poseg: 4. julij 2016 ob 17:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

Drugič v zgodovini bo največji planet Osončja Jupiter dobil svojo sondo. Tik pred njim je zdaj Juno, vesoljsko plovilo številnih rekordov.

Jupiter je pomemben planet. V njem je dvakrat več mase kot vseh drugih planetih in planetoidih skupaj. Pravzaprav mu pravijo Osončje v malem, saj ima kar 67 lun. Pravijo mu tudi spodletela zvezda, saj bi z občutnim povečanjem mase tako zasijal. V domačem sistemu igra vlogo stabilizatorja, kot pastir čuva pas Zemlji potencialno nevarnih asteroidov med njim in Marsom, požre marsikateri prihajajoči komet; in morda je prav Jupiter krivec, da so se planeti zaporedno razporedili, kot so se. Brez tega morda ne bi bilo življenja na Zemlji. In navsezadnje, Jupiter je prelomen tudi z vidika znanosti. Ko je Galileo Galilei leta 1610 skozi svoj revolucionarni teleskop našel štiri Jupitrove lune, Zemlja s svojim Mesecem ni bila več nekaj edinstvenega.

Pogled skozi (plinasto) tančico
Galileo je tudi ime do zdaj edine sonde, ki jo je človeštvo posvetilo zgolj Jupitru. To je že precej stara zgodba, večinoma je delovala konec 90. let prejšnjega stoletja in ugasnila leta 2003. Zdaj pa je na poti druga prava Jupitrova spremljevalka. Nasin Juno, ki spada med najzanimivejše letošnje misije, bo k njemu prispel v ponedeljek. Če ne bo šlo kaj narobe pri zaviralnem manevru, bo tam ostal slabi dve leti.

Ime Juno izhaja iz rimske mitologije; Junona je tam najvišja boginja in žena poglavarja bogov Jupitra. Poimenovanje je smiselno, bog Jupiter je namreč svojo ženo (in obenem sestro) varal in svoj skok čez plot skril z meglico, ljubosumna žena pa se je morala v iskanju resnice skoznjo prebiti. Tako bo sonda Juno v iskanju odgovora, kako je Jupiter nastal in usodno vplival na vse nas, morala naravnost skozi planetovo smrtonosno atmosfero.

Video: Posnetki med približevanjem


Tri milijarde kilometrov potovanja

Juno je bil izstreljen leta 2011 in po petletnem, skoraj tri milijarde kilometrov dolgem potovanju je zdaj tik ob Jupitru. Toda sonde še ni ujela planetova težnost, čeprav ravno tako gigantska. Juno bo za utirjenje v orbito okoli Jupitra moral še precej upočasniti, kar ne bo lahko. Je namreč trenutno relativno na Zemljo najhitreje potujoč izdelek človeških rok in bo tudi najhitreje potujoča sonda, ki se bo poskušala utiriti v katero koli orbito. Jupitrovo globoko težnostno brezno ga iz dneva v dan vse bolj privlači in v trenutku, ko bo Juno pritisnil na "zavoro", bo glede na Zemljo potoval pri 250.000 kilometrih na uro, so zapisali na Nasi. Za primerjavo: Voyager 1 je glede na Zemljo po zadnjih znanih podatkih potoval pri 97.000 kilometrih na uro. (Te hitrosti sicer ne gre mešati s hitrostjo bega od Sonca, ki pri Voyagerju 1 znaša približno 62 tisoč kilometrov na uro).

Sondin računalnik bo moral zapleteni postopek opraviti popolnoma sam. Če bi šlo kaj narobe, znanstveniki na Zemlji ne bi mogli kaj veliko storiti. Signal med velikim komunikacijskim omrežjem na zemlji (DSN) in Jupitrom namreč potuje slabo uro (860 milijonov kilometrov razdalje). Juno je tako trenutno na avtopilotu, ki bo ob točno določenem ponedeljkovem trenutku za 35 minut prižgal glavni motor sonde, pri tem pa potrošil veliko večino skoraj tone goriva na krovu. Hitrost naj bi zmanjšal za slabih dva tisoč kilometrov na uro. V noči na torek bodo inženirji ponovno vključili nadzor in opravili še manjše popravke višine orbite.

Vijuganje mimo sevanjske pasti
Prav oblika orbite je ključna. Načrtovali so jo tako, da se bo Junona čim bolj izognila Jupitrovemu smrtonosnemu sevanju, ki jo je zagodlo že več človeškim napravam. Orbita bo zelo elipsasta oz. podolgovata. Od planeta se bo najbolj oddaljila za kar 1,8 milijona kilometrov (med Zemljo in Mesecem je zgolj 385 tisoč kilometrov), najbolj pa se mu bo približala pri borih 4.300 kilometrih. Še GPS-sateliti so za nekajkrat bolj oddaljeni od Zemlje; in še ena primerjava: sonda New Horizons je oblet Plutona izvedla pri 12.500 kilometrih razlike.

Nevarni delci v magnetni pasti
Tako bo šla skozi vršace Jupitrovih oblakov in naredila najboljše posnetke planeta do zdaj, obenem pa se izognila veliki večini sfere nevarnega sevanja, ki pač okoli Jupitra zavzema določeno obliko. Ta sledi obliki Jupitrovega magnetnega polja, najmočnejšega v sončnem sistemu in obenem tudi največje strukture v tem območju. Od Zemljinega je močnejše za 20.000-krat. Če bi svetilo, bi na večernem nebu prekrilo površino za dve polni luni, pa čeprav je Jupiter za skoraj dvatisočkrat bolj oddaljen od Lune.

Polje vase lovi visokoenergijske delce, ki jih ven konstantno razpošilja Sonce, in jih zadržuje pri sebi. Tako ustvarja sevanjski koncentrat, ki bi človeka ubil, ponekod že v le nekaj urah, spet drugod po nekaj dneh navzočnosti. Tudi zato kolonizacija nekaterih Jupitrovih lun, denimo obetajoče Evrope, ni tako privlačna. Zanjo je občutljiva tudi elektronika. Veliko sond je že švignilo mimo Jupitra, oba prastara Pioneerja, Voyagerja, pa tudi Cassini in New Horizons, in niso vse ušle nepoškodovane. Tudi prej omenjeni Galileo ene izmed svojih znanstvenih nalog ni opravil, ker je sevanje izključevalo in vklapljalo računalnik ter uničevalo instrumente.

Video: Kako se Juno izogiba sevanju


Titanski oklep
Juno se bo sicer najhujšim območjem izognil s tem, ko ga bo orbita peljala okoli severnega in južnega pola, a ionizirajočemu sevanju vseeno ne bo ušel. Zato je osrčje sonde zaščiteno s centimeter debelo plastjo titana, ki skupno tehta 400 kilogramov in sevanje v notranjosti zmanjša za 800-krat. Brez tega glavni računalnik ne bi preživel niti ene orbite. Instrumenti so zunaj zaščite (drugače ne gre) in Nasa je že predvidela, da bodo drug za drugim propadli. Kamera za vidno svetlobo bo denimo preživela le uvodnih osem orbit.

Skupno bo Juno okoli Jupitra šel 37-krat. Vsaka orbita bo trajala 14 dni. A ne takoj. Začenši s ponedeljkom bo Juno v daljši, 53-dnevni orbiti. S tem bodo prihranili gorivo. Šele oktobra bodo z dodatnim prižigom motorja prešli na znanstveno, dvotedensko orbito, so napovedali na Nasi.

Šok na meji
Ob vstopu v magnetosfero Jupitra smo doživeli deja vu na leto 2012, ko je Voyager izstopal iz magnetosfere Sonca. Magnetno polje Sonca se pač nekje konča in do tja lahko sončni veter piha s polno hitrostjo. Na robu pa udari v oviro konkurenčni veter tujih zvezd in se zato zaustavlja ter preusmerja. Isto se dogaja na robu "konkurenčne" Jupitrove magnetosfere, ob katero udarjajo delci Sonca. Pojav je podoben zvočnemu zidu v Zemljini atmosferi. Prav to so Junovi instrumenti zaznali 25. junija.

Nasini znanstveniki so podatke pretvorili v zvok za človeška ušesa:

Podobno so storili ob Voyagerjevem prehodu v medzvezdni medij:


Predtem je Juno zaznaval okoli en delec na kubični centimeter, po prehodu pa kar stokrat manj, so ob tem zapisali na Nasi. Gostota bo po izhodu iz "zvočnega zidu" spet narasla. Kompleksni prehod v magnetosfero bo pozneje predmet ločene znanstvene obravnave.

Najdlje s sončnimi celicami
V nasprotju z dozdajšnjimi odpravami v globoko vesolje na tej ni plutonija. Voyager in podobne sonde v svojih nedrjih nosijo kilograme radioaktivnega materiala, ki med razpadanjem oddaja toploto, s tem pa greje sondo in posredno skrbi za električno energijo. Juno tega nima. Namesto tega je opremljena z največjimi paneli sončnih celic, kar so jih vesoljske odprave kdaj videle. Paneli so veliki za košarkarsko igrišče. Velikost je potrebna, ker z oddaljenostjo moč sončne svetlobe zelo hitro peša. Medtem ko bi taiste celice pri Zemlji proizvedle 14 kilovatov energije, jih bodo pri Jupitru zgolj 500 vatov. Še en podrt rekord: Juno je odprava, ki je šla najdlje v vesolje na ta pogon. Podrla je rekord Rosette, postavljen leta 2012 še na poti proti kometu.

Na Guliverjevem predpražniku
Jupiter je, poenostavljeno, velika krogla plina. Je kar 11-krat širši od Zemlje in 300-krat masivnejši, a se obenem vrti precej hitreje. Tamkajšnji dan znaša zgolj deset zemeljskih ur. Pot okoli Sonca zmore enkrat na 12 naših let, v zgoščenem seznamu podatkov navaja Nasa. To so dokaj enostavne, znane stvari. Toda še veliko več je neznank. Med ključnimi sta izvor in struktura Jupitra. Nastal je iz istega oblaka prahu in plinov kot preostalo Osončje, zato je večinoma sestavljen iz vodika in helija s prgiščem težjih elementov. Kot plinski velikan je ena sama velika atmosfera, nevihta, ki se neprestano meša, prepihuje in pretaka, kar je razvidno iz raznobarvne in raznoblične zunanje podobe. Plini se na poti v notranjost podvrženi naraščajočemu pritisku, ki jih nazadnje stisne v kapljevine. Vodik naj bi v teh razmerah dobil lastnosti kovine. Nasa domneva, da v tej obliki igra vlogo dinama, zato naj bi bil kriv za močno magnetno polje.

Kaj je na globokem
Vprašanje je, kaj je na dnu. Ima atmosfera sploh dno? Iz tega sta izpeljana dva scenarija nastanka. Po prvem se je s pomočjo gravitacije (in morebiti celo magnetizma) prvobitni, nekajcentimetrski drobir Osončja polagoma združeval, vse dokler ni nastal protoplanet, veliko kamnito jedro, ki je nadalje nase navleklo velike količine plina. V tem primeru je Jupiter takšen, kot bi bila Zemlja, če bi k sebi prisesala še za pol Osončja materiala.

Drugi scenarij pa kamnito jedro izključuje in po njem je Jupiter le ena sama velika kaplja s plinasto "smetano" okoli nje. Juno bo z oddaljenimi meritvami gravitacijskega vpliva poskušal določati, kakšna je notranja struktura.

Drugo veliko vprašanje se glasi: kje je Jupiter nastal? Je to bilo nekje tam, kjer zdaj potuje Zemlja? Je bilo dlje v Kuiperjevem pasu? Na vsakem koncu tega praoblaka Osončja so prevladovali drugi elementi in glede na to, kaj vse bo našel v atmosferi, se bo dalo sklepati, od kod Jupiter prihaja. Dozdajšnje meritve nakazujejo vsaj to, da je Jupiter nastal prvi in si prilastil večino plina, ki ga prej že ni pobralo Sonce. Razmerje med plini v Soncu in Jupitru je namreč podobno.

V Guliverjev brlog
Še najdragocenejši podatki bodo nastali, ko bo se bo Junona odpravila v večno združitev z velikanom. Sonda bo na koncu življenjske poti, 20. februarja 2018, potopila v atmosfero in nazaj poročala, dokler bo šlo. Njeni instrumenti bodo dobili neposreden vpogled v sestavo. Isto je leta 2003 storil Galileo, pri čemer je komunikacija trajala vse do 22 barov pritiska, torej 22-kratnik pritiska na Zemlji. Juno bi moral s svojim titanskim ohišjem zdržati nekoliko dlje, preden ga pritisk zdruzne in pregnete do neprepoznavnosti.

Do takrat bo misija Naso stala približno milijardo evrov, pridobljeni podatki pa bodo (predvidoma) neprecenljivi. Jupiter ni zgolj pomembnež v našem sistemu, brez katerega verjetno človeštva na Zemlji ne bi bilo. Je predstavnik tipa planeta, ki je v vesolju očitno izjemno pogost. S pomočjo teleskopa Kepler odkrivajo tisoče eksoplanetov in lep del teh je plinastih velikanov. Jupiter je njihov predstavnik na dosegu rok, laboratorij o tem, kaj se dogaja daleč naokoli po Galaksiji.

Video 1: Velikost sonde

Video 2: Zapletena pot

Video 3: Hubblov posnetek avror Jupitra (preučeval jih bo tudi Juno)

Video 4: Oblike različnih orbit okoli Jupitra


Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
Heli0s
# 02.07.2016 ob 17:36
Zelo dober članek, užival sem v branju.
mb128
# 02.07.2016 ob 16:43
Jep v ponedeljek bo baje veliki dan.
Pa srečno Juno!
makoshark
# 02.07.2016 ob 20:58
To "pravljičarstvo", ki ga omenjaš je privilegij nekaterih, ki si iz razpoložljivih podatkov lahko ustvarijo lastno mnenje...
Je seveda povsem možno, da je napačno - je pa daleč nad verovanji ( pod vero štejem tudi slepo verovanje v uradno znanost, ki ni seveda ni več neodvisna in jo hrani in nadzoruje oblast)..


Nihče ti ne brani pravice do lastnega mnenja, niti do tega, da ga javno izražaš. Kakor ga pač zmoreš. Imamo to svobodo. Smo si jo izborili. Vsak ima tudi pravico, da dela budalo iz sebe. Sedaj pa konkretno.

Vsak si ustvarja lastno mnenje na podlagi informacij, ki jih dobi - pač v okviru svojih sposobnosti. In tu nisi nobena izjema. Tudi "ovce", kot jih imenuješ, si ustvarjajo svoje mnenje. Tudi "ovce" temu pravijo "lastno" mnenje.

Znanost je na voljo vsem. Tudi tebi. Imaš vso možnost, da potrdiš ali ovržeš katerokoli znanstveno teorijo ali hipotezo. To je težja pot. Lažja pot so pa teorije zarot in podobno, ki sicer zelo enostavno razložijo dogodke in ki ne zahtevajo posebnega miselnega napora - prav zato so tako privlačne. Že nekaj časa ugotavljam (glede na komentarje), da se pri nas število "zarotnikov" presneto hitro povečuje... :(
mb128
# 02.07.2016 ob 17:10
Še nekaj. Jupitru vsaj nekateri pravijo veliki dobrotnik Saturnu pa veliko zlo. Ne vem ravno če to drži. Ena teorija pravi, da je bil Jupter na začetku našega sončnega sistema na poti k naši zvezdi. Na tej poti je Marsu "pojedel" kar precej "njegove" "hrane" in zato, tako vsaj nekateri znanstveniki,slednji zgleda tako kot zgleda. "Pojedel" bi tudi del "hrane" našemu planetu če ne bi bilo Saturna, ki ga je v igri gravitacije katapultiral ven hkrati pa sta Jupiter in Saturn zamenjala svoji mesti v našem sončnem sistemu.
Rasta75
# 02.07.2016 ob 17:26
mb128 zelo lepo napisano. Vidim, da si tokrat domačo nalogo opravil z veliko pozornosti. Pa, da ne bo pomote, mislim iskreno, brez sarkazma in cinizma.

Pa še hvala Aljoši za še en odličen članek.
nacho
# 02.07.2016 ob 22:17
Imam nasa app in redno prebiram tam novice o vsem. Moram pohvaliti članek, ki zelo lepo in podrobno razloži vse o tej juno misiji. Vse poljudne informacije o misiji so lepo strukturirano nanizane. Skratka, znanost lepo približa tudi tistim, ki nimajo na razpolago vseh virov. Glede skeptikov v znanost pa takole: še danes obstajajo ljudje, ki zavračajo teorijo relativnosti pa čeprav dnevno uporabljajo njene produkte.
serpent
# 02.07.2016 ob 19:38
@luckyss: Se mi je zdelo, da ne boš sposoben dat odgovorov :) To je tako ponavadi pri ljudeh z vero ali prepričanji, ki ne slonijo na dokazih - ko dobijo vprašanja ki vsejejo dvom v njihovo "logiko" nočejo več odgovarjat.
serpent
# 02.07.2016 ob 19:28
Ne bodi zdaj užaljen srček ;)

9. planet je bil izračunan na podlagi meritev orbit objektov za Neptunom. Namreč ena od možnih razlag zakoj so take kot so je, da obstaja tam še en ledeni velikan (enaka vrsta planeta kot sta Neptun in Uran).

Branje revije Misteriji pač ni enako ustvarjati si lastno mnenje, ne glede na to kako zelo si to domišljaš da je res.

Imam pa vsekakor vprašanja zate. Ta nevidna oblast kot praviš ki nadzoruje vse, od odkritej zanstvenikov, njihovih dokazov, javnega mnenja, državnih zakonov, geopolitičnih dogodkov, in tako naprej.
Kako na njih vpliva 9. planet?
Zakaj bi prikrivali da so babilonci videli planeti 9 in ga imenovali Nibiru? Zakaj bi strokovanjkom na tem področju plačevali da v javnosti govorijo da je Nibiru ime za enakonočne in Jupiter ter da je prevod njihove pesnitve s strani Z. Sitchina napačen?
MatjazP
# 02.07.2016 ob 22:34
Uradni znanstveniki??

Bwahhahhah ;):;>()():;;

Ali obstajajo tudi uradni in neuradni čevljarji? Uradni in neuradni fuzbalerji?
Frizerji? Slikarji? Rok zvezdniki? Igralci? Operni pevci?
Matematiki? Kolesarji?

Neuradni so vsi znanstveniki, kolikor jaz vem.
Morda so uradni tisti, ki delajo na uradu za meroslovje?

Vedno se tako nasmejem ob branju komentarjev k novicam v znanosti.
Pri novicah iz športa žal ni dosti teorij zarote - žoga leti kakor jo brcne Ibra, ne glede na Nibiru in bio-polja.
makoshark
# 03.07.2016 ob 15:37
@mb128

Bom ponovil. Ne jemlji vendar vsega tako hudo zares. Pošali se kdaj na svoj ali pa na tuj račun. Dokaži, da imaš dober smisel za humor.

Interpretacij zapisanega je toliko, kot je bralcev. Tvoja interpretacija je pač tvoja, subjektivna. Jaz sem vse skupaj dojel povsem drugače, pa verjamem, da za Bruna in Kobalta in še druge, s katerimi si se "kregal", velja podobno.

Za konec. Škoda bi bilo, da bi zapustil MMC. Verjetno tako menijo tudi drugi. Pestrost komentatorjev je pozitivna stvar, ker vsem omogoča več različnih pogledov in razmislekov.
serpent
# 02.07.2016 ob 19:28
prešnji post je namenjen luckyss-u.
Grommm
# 04.07.2016 ob 08:44
Krasen članek.
____________

PREDLOG nekaterim komentatorjem: namesto, da pišete slabo utemeljene trditve ali celo neumnosti - raje vljudno vprašajte. Tega ne zameri nihče. Med komentatorji je dovolj kompetentnih, ki bodo znali dati pravilno razlago.

Res je nespodobno kontaminirati take odlične članke s komentarji tipa "Ramus".
makoshark
# 04.07.2016 ob 00:39
To pa seveda implicira, da se na internetu iskreno prepirajo samo idioti ;))

Dobra!
;)
Ceshoot
# 03.07.2016 ob 22:22
Ceshoot, kako bi se pa ti odzval če bi jaz npr. zapisal, da si ti nekaj izmislil?!

Ja pa kaj zdaj, zaradi mene mi lahko rečeš, da sem največja budala na svetu. To so samo črke na enkranu, nobenega od teh ljudi ne poznaš osebno in na koncu koncev nimajo s tvojim življenjem absolutno nič. Razumeti moraš, da je spletna komunikacija bistveno drugačna od realnega življenja, ker ti nick omogoči popolno anonimnost in mnogi to anonimnost tudi uporabijo za izživetje raznoraznih frustracij, ki jih težijo. Pa kaj. Vzemi to kot zabavo, malo potrolaj nazaj pa bo. lep pozdrav
makoshark
# 03.07.2016 ob 21:43
@serpent
Problem je da smo ene in iste teme z istimi uporabniki prediskutirali že 100krat, in ne glede na novice/članke jih še tolkokrat tudi bomo.

Se strinjam. Žal tako je. Ampak take stvari pač vzameš v zakup. Sicer se pa vedno kdo drug najde, da odgovarja. In včasih je zanimivo prebrati, kako se (glede na sebe) drugi lotijo take misije boja z mlini na veter.

Debata o znanosti ni boj kdo je boljši in slabši, ampak je potovanje do boljšega razumevanja narave.

Super zapisano. Se strinjam. Narava je zanimiva, spoznavanje in razumevanje še bolj ...
Ceshoot
# 03.07.2016 ob 21:29
Veš nekaj pogrešam in to zelo. Pogrešam ljudi, katerim se že z razdalje 1. SL vidi, da res nekaj obvladajo. Makoshark in serpent sta do tega trenutka pokazala še manj kot nič.

Po mojem se res nima smisla razburjat ali pa celo biti užaljen, ko nekdo na internetu natipka kaj takega, kar ti ni všeč, ali pa se ne strinja s teboj. Tak zaključek seveda že zahteva določeno mero inteligentnosti, kar pojasni, zakaj se ljudje, ki dejansko nekaj obvladajo, ne udeležujejo internetnih "debat", oziroma v njih niso čustveno angažirani. To pa seveda implicira, da se na internetu iskreno prepirajo samo idioti ;)) Pa s tem ne mislim, da si ti idiot, da ne boš narobe razumel.. hočem samo reči, da se na internetu nima smisla čustveno vznemirjat, ker s tem na koncu koncev škodiš samo sebi. Večina trolov to izgleda zelo dobro razume, zato tudi ne morejo biti totalni debili :D
serpent
# 03.07.2016 ob 20:25
@mako: to da so debate divergentne seveda ni noben problem. Tudi ne trdim, da ni bilo prav nobene dobre debate.
Problem je da smo ene in iste teme z istimi uporabniki prediskutirali že 100krat, in ne glede na novice/članke jih še tolkokrat tudi bomo.

@mb128: včasih napišeš kaj dobrega, dostikrat pa kar nekaj zapletaš in bluziš. Bodi manj občutljiv in zamerljiv, tvori jasnejše svake, predvsem pa osnuj trditve in vprašanja na dejstvih. Lepo da si vedoželjen, ampak bodi pri tej misiji tudi prijeten do sogovornikov, sploh ko postavljaš vprašanja. Debata o znanosti ni boj kdo je boljši in slabši, ampak je potovanje do boljšega razumevanja narave.
serpent
# 03.07.2016 ob 16:26
@makoshark: pestrost je koristna če poteka diskusija o specifični tematiki, se razglablja o možnostih zakaj oz. kaj se dogaja pri nekem procesu, in tako naprej.

Nekoristna je pa ko uleti prvi in citira bibilijo in trdi da je celotna znanost laž (brez razloga zakaj bi bila), potem uleti tretji, ki govori o nekih teorijah zarote in neki nevidni oblasti ki nadzoruje vse, tudi znanost, potem pa prileti še tretji ki je na youtube poslušal posnetek elektromagnetnega valovanja Jupitera pretvorejenga v zvočne valove, in se sprašuje če je to pekel (kak šok bo ko bo ugotovil da vsak objekt v vesolju, tudi zemlja oddaja podobne elektromanetne valove, še huje, tudi člvek jih :P).
Verjetno je jasno da govorim o ramusu, luckyssu in mb128 :)

Ahjoj :D
makoshark
# 03.07.2016 ob 12:41
@Kobalt
ali preprosto lažeš ali pa se spomin in fukcionalna nepismenost poigravata s tvojim umom!
bom kar zaključil, da ko zmanjka argumentov se zatečeš k lažem in podtikanjem, ergo si navaden lažnivec.


Ahhh, nič tako hudega in podlega ni zadaj. Običajna "govorna driska", žal brez zdravljenja taka nadloga ne izgine kar tako. Čeprav zadnje čase je bilo stanje presenetljivo solidno ;)

@mb128
Mimogrede. A lahko kdo potrdi moje navdbe da je admin pod tem člankom zbrisal ŠTIRI KOMENTARJE? Če bo se mu zahvaljujem že sedaj.

Ne jemlji vendar vsega tako hudo zares. Pošali se kdaj na svoj ali pa na tuj račun. Dokaži, da imaš dober smisel za humor.
Glede admina ti lahko dam nasvet: pošlji mu ZS in ga prosi, če ti lahko posreduje vse komentarje, ki so jih izbrisali pod tem člankom. Prav tako boš dobil pojasnilo, zakaj so jih zbrisali.
makoshark
# 03.07.2016 ob 10:42
MatjazP
Se pravi, neuradni znanstveniki so tisti, ki ne sledijo znanstveni metodi?
To potem niso znanstveniki.
Znanstveniki so tisti, ki se ukvarjajo z znanostjo, znanost pa je veda o naravi na podlagi znanstvene metode.


Po tvojem kriteriju bi pa precej "uradnih znanstvenikov" (karkoli že to pomeni ;) izgubilo svoj status ...
En zanimiv "znanstvenik" (od 1:30 naprej): https://www.youtube.com/watch?v=z1xUiuZv
Uuw

Pa še malo drugače, ena tragična in ena fascinantna zgodba:
https://www.youtube.com/watch?v=mLeztJkh
i4U
MatjazP
# 03.07.2016 ob 00:52
@mb128:

Glede fuzbala, kuhinje in teorij zarote: doping, goljufija, denar so vsakdanji del profi športa, to ve vsak otrok. Nobene teorije zarote. Dokazljive in oprijemljive stvari.

Da pa nas obiskujejo mali zeleni, ki jih pred nami skrivajo veliki zeleni in Nasa, je pa čistokrven larifari, prava teorija zarote torej.

Tistega s torinskim prtom, uradnimi in neuradnimi znanstveniki pa ne razumem čisto.
Kobalt
# 02.07.2016 ob 22:41
@luckyss

serpent je napisal(-a)

ko dobijo vprašanja ki vsejejo dvom v njihovo "logiko" nočejo več odgovarjat.

^^ takole izgleda spletno posilstvo, če se ti mudi.

makoshark je napisal(-a)

Nihče ti ne brani pravice do lastnega mnenja, niti do tega, da ga javno izražaš. Kakor ga pač zmoreš. Imamo to svobodo. Smo si jo izborili. Vsak ima tudi pravico, da dela budalo iz sebe. Sedaj pa konkretno.

Vsak si ustvarja lastno mnenje na podlagi informacij, ki jih dobi - pač v okviru svojih sposobnosti. In tu nisi nobena izjema. Tudi "ovce", kot jih imenuješ, si ustvarjajo svoje mnenje. Tudi "ovce" temu pravijo "lastno" mnenje.

Znanost je na voljo vsem. Tudi tebi. Imaš vso možnost, da potrdiš ali ovržeš katerokoli znanstveno teorijo ali hipotezo. To je težja pot. Lažja pot so pa teorije zarot in podobno, ki sicer zelo enostavno razložijo dogodke in ki ne zahtevajo posebnega miselnega napora - prav zato so tako privlačne. Že nekaj časa ugotavljam (glede na komentarje), da se pri nas število "zarotnikov" presneto hitro povečuje... :(

^^ takole pa, če si vzameš čas

Citata ti prinašata podlago za tožbo zavoljo duševnih bolečin. Ker, tole je roko na srce, moralo res zapeči :))

kobajagi7 je napisal(-a)

Uradni znanstveniki

Nikoli nisem imel rad oznake "uradni" znanstveniki, ker ne definira natančno kakšni so neuradni znanstveniki. Veliko bolj primerno poimenovanje se mi zdi (iz)šolani znanstveniki, kar jasno ponazori njihovo nasprotje, torej nešolani "znanstveniki".
Pa nikakor ne trdim, da je v tem kaj slabega. Gre preprosto za to, da ne morem jaz na podlagi (1- ali 2-letnega?) srednješolskega kursa (recimo) psihologije nadmodriti doktorja psihologije. :))
Ceshoot
# 04.07.2016 ob 09:01
mb128:
Skratka eni tukaj zganjajo masovno psihoterapijo, anarhijo in to je zame zelo, zelo narobe.
Ni tako zelo narobe, če razumeš, da spletni forum ni realno življenje in da ima na forumu glas vsak, tudi tisti, katerega v realnem življenju noben ne posluša :)

Portala ne bom zapustil le svoj komentar bom oddal zelo redko kdaj oz. takrat ko se mi bo zdelo vredno v razprave

Vsaka razprava je dobrodošla in tudi meni bi bilo žal, če se pod to rubriko ne bi več toliko vključeval v njih, saj dostikrat podaš dobre iztočnice in zanimive aktualne podatke. Bi se pa po mojem moral naučiti bolj lahkotno sprejemat take in drugačne trole, oziroma komentarje, za katere misliš, da te kritizirajo. Troli namreč prežijo ravno na "kratke zažigalne vrvice" kot praviš, in če se vznemiriš, so že dosegli svoje, debata pa gre ravno takrat po gobe.
makoshark
# 03.07.2016 ob 17:41
@serpent

Debate so vedno divergentne. Pa saj to je logično, ena tema se odpre in se nadaljuje tja, kamor pač zaide in je interes. Včasih res hudo zaide.

Mene recimo motijo enostavčni komentarji, ki samo nabijajo o zarotah kot dejstvih. Pač preskočiš. Če pa kdo argumentira, pa je druga zgodba. Včasih zna biti zanimivo.

Namesto, da bi se pogovarjali o nečem zanimivem in dejansko imeli kvalitetno in vsebinsko debato, torej vsakič razpredamo o tako enostavno ovrgljivih in že prav banalnih mitih.

Nekaj dobrih debat je že bilo tukaj. Tako da ni vse isto sranje. Za konsistentno poglobljene razprave pa MMC verjetno ni pravi naslov ;)
serpent
# 03.07.2016 ob 17:10
Hja, ampak v večini primerov je tematika v komentarjih potem povsem druga kot v članku. Tu so začeli bluzit o Nibiriju, sedaj več sploh ne vem o čem bluzijo :) V prejšnjem članku o ozonski luknji je spet bilo govora o tem da je globalno segrevanje zarota (čeprav eno z drugim ni ravno povezano), in podobno. Potem bo spet ena novico kjer se bo omenilo čas daljši od 6500 let, in bum, spet bomo govorili o tem da je laž prav vsako podoročje znanosti, evolucija vesolja, fizikalni zakoni, geologija, evolucije osončja, in evolucija življenja.

Namesto, da bi se pogovarjali o nečem zanimivem in dejansko imeli kvalitetno in vsebinsko debato, torej vsakič razpredamo o tako enostavno ovrgljivih in že prav banalnih mitih.
makoshark
# 03.07.2016 ob 16:38
@serpent

Tvoj zapis je kar dober dokaz za mojo trditev, da je tudi taka pestrost koristna. Če nič drugega, pa vsaj za smeh ;)

Pa tudi iz kakšnega "odbitega" komentarja, se včasih razvije zanimiva debata, iz katere se lahko vsi kaj zanimivega naučimo.
veleum77
# 03.07.2016 ob 15:48
makoshark

Pestrost komentatorjev je pozitivna stvar, ker vsem omogoča več različnih pogledov in razmislekov.

ničem se vmešavat , ampak tale misel je izjemno pozitivna
Olorin
# 03.07.2016 ob 04:02
Ojej nuLanuLa, si ravnokar rekel "primat"? To je aktivacijska koda skripte Ramus! Malo previdneje, prosim!
Kobalt
# 03.07.2016 ob 00:40
mb128, jaz (te) po zgornjem komentarju razumem še manj, kot ti smatraš da (ne)razumeš mene. :)

Spomin mi sicer dokaj dobro služi: besede "izmišljen/izmišljotina" nisem definiral (to so že storili jezikoslovci s Toporišičem na čelu v slovarju slovenskega knjižnega jezika, jaz sem ti le razložil, kaj sem jaz z "izmišljotino" imel v mislih.

Naprej. Moram priznati, da sem sedaj rahlo zmeden: kje sem danes definiral "izmišljen/izmišljotina" - lahko bolj konkretno, kaj imaš v mislih? Kateri sta ti diametralno nasprotni definiciji? Meni tle logika odpove.

Veš, za kvadraturo kroga, potrebujem kak podatek več (ker samo učene besede niso dovolj, sploh če jih ne razumeš, a jih kljub temu uporabljaš) recimo polmer (r) zadostuje. Potem je stvar sila preprosta, če poznaš formulo: p(ovršina)= π(pi=~3,14)x(krat)r2(radij na kvadrat). Poglej si formulo za ploščino oz. površino, je razložena tudi v besedi.

Sem vedno odprt za debato, sploh, če lahko od tega kaj odnesem, mislim pa da gre vse v smeri jajcanja kdo bo koga. Tako da, kar se mene tiče lahko zaključiva, ker zavijava s poti.

lp :)
MatjazP
# 02.07.2016 ob 22:52
Kobalt
Nikoli nisem imel rad oznake "uradni" znanstveniki, ker ne definira natančno kakšni so neuradni znanstveniki. Veliko bolj primerno poimenovanje se mi zdi (iz)šolani znanstveniki, kar jasno ponazori njihovo nasprotje, torej nešolani "znanstveniki".

Aha, ti misliš da gre pri 'neuradnih znanstvenikih' za nešolane?
Kot naprimer Pierre de Fermat, ki je bil nešolani matematik (bil je pravnik)?
Ali pa Srinivasa Ramanujan , ki ni imel niti osnovne matematične izobrazbe?
Ali pa Michael Faraday, eden od odkriteljev zakonov elektromagnetizma (je bil praktično neizobražen)?
In se po njih imenujejo zdaj 'uradni' matematični teoremi/fizikalni zakoni/merske enote?

Ne vem če bi lahko to tvojo definicijo pripisal v smislu v kakršnem se dostikrat pojavlja pri zarotnikih. Ne, vsekakor ne.
mb128
# 02.07.2016 ob 21:13
Hja, če mi je dovoljeno interpretirati Rasta75, ti presneti strežnik ti.
Ampak, lekcija osvojena in to dokončno. Bom navedel link tako in od sedaj naprej še samo tako.
BBC
Juno mission: Britosh rocket engine ready for Jupiter task
mb128
# 03.07.2016 ob 23:58
No ja Ceshoot, to kar si zapisal točno potrjuje to kar sem sam ugotovil že par let nazaj na enem slovenskem portalu v lasti ene komercijalke. Da skrajšam, komercijalki se je zgodil glich. In zato sem jaz videl namesto nick-ov maile s katerimi so se posamezniki registrirali na tisti portal. Konkretno, videl sem vse g in hot maile. Tako sem prišel ne samo do ugotovitve ampak dokaza, da so nekateri posamezniki posedovali tudi do 4. nicke. Tako se je npr. ena in ista oseba prepirala sama s seboj, si dajala podporo ipd.. Mislim, to je zame več kot bolno, tega, vsaj v tujini v veliki večini ni!
Sedaj še veliko bolj razumem zakaj sem na tem portalu doživel takšen odziv v debati kaj naj stori ta portal, da bi se nivo komentiranja, gledano splošno, dvignil. Bil sem milo rečeno nedemokrat če že ne kar tiran! Skratka eni tukaj zganjajo masovno psihoterapijo, anarhijo in to je zame zelo, zelo narobe. Sedaj te Ceshoot v popolnosti razumem zakaj se ti tukaj pojaviš recimo na vsakih 50. ,theawithe pa na vsakih 100. laških let. Kakorkoli že padla je še ena konsekvenca. Portala ne bom zapustil le svoj komentar bom oddal zelo redko kdaj oz. takrat ko se mi bo zdelo vredno v razprave pa se v veliki večini ne bom več vtikoval razen npr. s teboj, theawithe, Rasta75 ipd..
Hvala za nasvet Ceshoot in lahko noč!
veleum77
# 03.07.2016 ob 15:39
nuLanuLa
če bi bil zlo žleht, bi lahko rekel " ustrel se in bo en problem manj"
sicer pa , če nam je mati zemlja že dala priložnost za življenje, ga je z razlogom. in zagotovo nebi imela nič proti , če nam uspe njeno stvarjenje prenesti v neki drugi svet, potem ko nje ne bo več.
ah ja .......
mb128
# 03.07.2016 ob 14:00
Eh makoshark, sem najprej sploh razmišljal če bi ti repliciral veš. Če ne drugega pa zaradi moje reputacije pri tebi. Med drugim sta zadnjič z tvojim kompanjonom delala cirkusanta iz mene nazadnje pa se bil zate "dama" hitre jeze, da o tem, da vsaj zate več kot očitno nimam niti OŠ niti ne govorim. Veš, človek, če te pozorno bere, doobi glede tebe občutek, da imam vsaj pri tebi še slabšo reputacijo kot Ramus oz. dobersex. In zato sem tebi tudi v ZS obrazložil pomen kratice BK, ki sem ti jo zapisal zadnjič. Sicer pa sploh ne vem zakaj si se sploh odzval če pa zganjam še enkrat več tu gor le besedno drisko?!
A propo tvoj kompanjon. Tukaj je seveda mišljen G. Bruno o katerem sem imel vse do nedavnega dokaj dobro mnenje. Ker sem ti zapisal večkrat tisti famozen BK ne da bi ga prej javno obrazložil me je povprašal kakšen je pomen tiste kratice. Pa sem vse konkretno razložil. Potem pa sem jaz nekaj konkretnega njega vprašal. Saj veš, tista, vsaj tvoja, famozna ;,() itd.. Pa ga nisem vprašal nasplošno, vprašal sem ga za točno določen znak. In odgovor? Nek url! Pa sem izrazil samo svoje presenečenje nad njegovim odgovorom in nič drugega nakar mi je zabrusil naj se prepiram sam s seboj. Sem kar zijal!
Kakorkoli že od takih kot si ti se želim samo distancirati. Povsem nekaj drugega pa je Kobalt. Najprej, tako to dojemam jaz, mi je zelo med vrsticami zapisal da lažem, da bi na koncu, pod tem člankom kar odkrito zapisal da lažem. Če se ne bi dokaj dobro spoznal na naš pravosodni sistem bi takšne ljudi a la Kobalt tudi tožil!
Mimogrede. A da mi je zadnje čase šlo tukaj, vsaj za tvoje pojme, presenetljivo dobro?! Hm, a mogoče namiguješ, da imam poleg vse te krame, ki mi jo pripisuješ tudi kakšno diagnozo?! Sicer pa zame ljudje, ki me poznajo v realu pravijo da imam dokaj širok dijapazon! Skratka, kakšen si ti do mene sem tudi jaz do tebe. Sem pač lakmusov papir.
Za na konec. Pregovor sicer pravi lastna hvala se po dreku vala. Temu navkljub, to je že vsaj 3. članek glede nekih stvari o katerih sem jaz pisal še preden je na MMC-ju članek uzrl luč sveta. In takemu potem nekdo preprosto zabrusi, da tu gor čenča?! Mislim.....
P.S.
Če bi recimo jutri MMC preprosto ugasnil zame to nikakor ne bi pomenilo konec sveta! Upam, da veš kaj s tem mislim.
Sicer pa urbi et orbi najavljam. Če se bo delanje norca iz mene še nadaljevalo kot tudi najrazličnejša obtoževanja bom jaz ta portal preprosto zapustil. V končni fazi bo ta portal živel brez mene brez kakršnegakoli problema tako kot jaz brez njega pa še ti makoshark ne boš prisiljen brat mojih besednih drisk tu gor! Multi win situacija!
mb128
# 03.07.2016 ob 12:20
Admin HELP, daj, če je to le možno tiste komentarje pod tem člankom, ki si jih izbrisal ti oz. tvoj sodelavec. Če se prav spomnim je bilo pod tem člankom že 24. komentarjeu potem pa naenkrat le 20.. Skratka, gre za 4. komentarje, ki jih je admin zbrisal. Med drugim tudi mojega ko sem Kobaltu navrgel ups, sedaj pa te ne razumem več. Šlo se je ravno za njegove definicije besede IZMIŠLJOTINA!
Sicer pa admin pozabi. Kobalt očitno smatra, da se vsaj jaz pod to rubriko LAŽEM že kar na a priori bazi a jaz sem prišel do zaključka da se on (tudi) spreneveda že kar na a priori bazi!
Kobalt, smatram, da sva zaključila!
Mimogrede. A lahko kdo potrdi moje navdbe da je admin pod tem člankom zbrisal ŠTIRI KOMENTARJE? Če bo se mu zahvaljujem že sedaj.
Sicer pa, še ena lekcija več. Očitno bom moral določene komentarje posneti še preden jih doleti adminova radirka, da bom imel dokaz, pardon "dokaz" za takšne ljudi a la Kobalt!
Nikec3
# 03.07.2016 ob 11:17
Še en podrt rekord: Juno je odprava, ki je šla najdlje v vesolje na ta pogon.

Pogon je v tem primeru malo čudna beseda. Napajanje je boljša.
Kobalt
# 02.07.2016 ob 23:27

MatjazP je napisal(-a)

Aha, ti misliš da gre pri 'neuradnih znanstvenikih' za nešolane?


Ne, ne mislim tega. V komentar se mi je prikradel tiskarski škrat:

Ponovno preberi oba moja komentarja:

# 02.07.2016 ob 22:41 - tega, na katerega si mi odgovoril in v katerega se mi je prikradel tiskarski škrat in sem ga v naslednjem komentarju dopolnil # 02.07.2016 ob 22:45 .

Nikakor ne trdim, da moraš za opravljanje znanstvenega dela imeti formalno izobrazbo. Definitivno pa moraš delovati po disciplinarni znanstveni metodologiji (od tod šolanost/nešolanost). Se zdaj razumeva?

Prvih dveh ne poznam, za Faradaya pa niti nisem vedel, da ni bil šolan. Verjetno pa so vsi 3 delovali po disciplinarni metodologiji. Saj si niso izmišljevali stvari, tako pa tako je, ker mi tako pravimo :))
mb128
# 02.07.2016 ob 23:02
Hehehe MatjazP, se ne bi sploh oglasil če ne bi ti na koncu ravno omenil fuzbala. Veš svojčas sem bil zelo dober prijalelj z nekom katerega oče je bil nogometni sodnik tako v 1. ligi ex države kot 1. ligi naše države. Mislim, povedal mi je marsikaj. Npr. to, da je imela v ex državi Zvezda svoje sodnike pa Dinamo, Partizan, Hajduk itd.. Ne vem sicer kateri letnik si a jaz se še spomnim ko je iz 1. lige ex države izpadla Olimpija čeprav je bil tisto leto Dinamo skoraj že na smrtni postelji. Ampak prišlo je do kuhinje in izpadla je Olimpija!
In kje je poanta?! Veš, vsaj nekateri zatrjujejo, da je možno za določen denar kupiti vsakogar. Sam sem zadnjič kar zijal ko sem gledal neko oddajo na ViasatHistory. Šlo se je za t.i. torinski prt. Znanstveniki so že dolgo nazaj ugotovili, da je ta prt odločno "premlad" da bi izviral iz obdobja ko naj bi živel Jezus. Pa se je našel nek znanstvenik, ime žal pozabil, ki je ta prt "postaral" a žal se datumi še vedno niso ujemali, razumno odstopanje gor, razumno odstopanje dol. Potem pa je tisti phD, katerega imena si žal nisem zapomnil, iznašel neko novo metodo po kateri se t.i. torinski prt vsaj ~ ujema s tistim časom ko naj bi živel Jezus.
No, toliko o t.i. uradnih oz. neuradnih znanstvenikih z moje strani.
Kobalt
# 02.07.2016 ob 22:45
Tiskarska škratka:
ker ne definira natančno kakšni so neuradni znanstveniki. izpustil sem navednice, torej neuradni "znanstveniki"

in

Pa nikakor ne trdim, da je v tem kaj slabega. manjka: Seveda za znanje ni nujno potrebna formalna izobrazba.
ice queen
# 02.07.2016 ob 22:44
Res zanimivo branje. Pohvale avtorju. Sicer me tematika vesloja več kot toliko ni nikoli zanimala, ampak avtor odlično in razumljivo podaja informacije.
mb128
# 02.07.2016 ob 19:48
No ja luckyss, arheologi so tudi v današnjem Iraku, odkrili neke posode za katere nekateri pravijo da naj bi bile celo baterije stari Egipčani, za časa faraonov pa naj bi poznali celo sijalke oz. žarnice kot se jim reče po domače.
Sicer pa, le zakaj smo zašli še enkrat več?!
Mimogrede luckyss a si poslušal tisti zvočni posnetek, ki ga je Juno poslal na Zemljo? Vsaj na prvi prisluh zveni, vsaj v prvem delu, kot da bi poslušali nekakšno množično mučenje oz. poslušali del nekega horor filma. Kaj če je Jupiter dejansko Pekel?!
sportniik
# 02.07.2016 ob 19:23
Glede na to, da se Zemlja precej pravokotno oddaljuje od Juone, je njena relativna hitrost glede na Jupiter verjetno okoli 150 000 km/h. Do sedaj je imel Galileo rekord čez 170 000 km/h relativno na Jupiter.

Kar pa seveda ni nič s Helios 2, ki je imel 250 000 km/h glede na Sonce.
mb128
# 02.07.2016 ob 19:20
Ne vem no lucyss. Za Nemesis vsaj nekateri znanstveniki pravijo, da je t.i. failing star oz. zvezda, ki ji iz kateregakoli razloga že ni uspelo "oživeti" planet št. 9 pa naj bi bil plinast in imel, če me spomin ne vara, "samo" 4.x maso našega planeta kar je, kolikor je znano vsaj meni, veliko premalo, da bi o planetu št.9 lahko govorili kot o zvezdi.
Skratka, v "lovu" za Nemesis so uporabili številne teleskope, tudi Chandro a jo dosedaj niso uspeli "ujeti". Chandro pa so uporabili ravno zaradi tega ker je Nemesis temna to pa še ne pomeni, da ne oddaja toplote.
Mimogrede, nekateri znanstveniki zatrjujejo da se ima Jupiter za svoj nadimek veliki dobrotnik za zahvaliti ravno Nemesis. Slednja je nareč odgovorna, da istirijo mnogi "kamni" tako iz Kupirjevega pasu kot Ortovega oblaka. Ergo, če ne bi bilo ravno Nemesis sploh ne bi toliko "kamnov" potovalo proti naši zvezdi in tako si ravno Nemesis zasluži nadimek veliko zlo in ne Saturn.
A propo Kupirjev pas. Zadnjič sem gledal eno oddajo na Discovery Science in govorili so, če sem seveda prav razumel, o potencialnem obstoju Kupirjevega pasu št. 2. Ampak, to je bila le prva oddaja, ki sem jo zasledil jaz o tem zato še glede Kupirjevega pasu št.2 nisem potegnil nobenega zaključka.
serpent
# 02.07.2016 ob 18:57
Nibiru je v babilonski astronomiji bilo ime za enakonočje, hkrati pa je bilo tudi drugo ime za Jupiter. In nima veze z določenimi izračuni in meritvami za morebiten 9. planet.
democenzus
# 13.07.2016 ob 00:09
o kaksni debati vi?/
democenzus
# 12.07.2016 ob 03:38
pa se tole, men se zdi en atom kot celo osoncje, in ker je 99% prostora v atomu praznega, smo tudi mi v realnosti iz 1% materijetako da ce bi ustavil cas in se pomanjsal, bi potreboval kar nekaj casa da bi raziskal vesolje v cloveku in potoval po telesu brez dotika. v big bang pa res ne verjamem, lahko da sem in tja kej useka, ampak iz nic ni zacelo, dogaja se skos znova in znova rojevanje umiranje, vse je pa hip, zdaj
democenzus
# 12.07.2016 ob 03:31
drugac je pa ena japonska sonda ki ima preko 200 metrov razpon kril, in ta krila sluzijo da ko se priblizuje soncu ima crno barvo, ko pa gre mimo sonca ima zadaj belo barvo da ga odbija...ne vem kje sem to prebral pred leti. ta sonda pa ima solarne samo zaradi instrumentov, premika pa se na trdo gorivo, nekoc ko bomo izvedeli vec, si bomo rekli, pa vse je tako preprosto, kako da nismo vedeli
democenzus
# 12.07.2016 ob 03:23
mene pa zanima, kaj bi se zgodilo ce bi plovilo doseglo hitrost preko 300000 km/h, ali jo ne bi vec videli? ali bi jo videli ce bi sli za njo z 250000km/h.
ali pa recimo ko se velik planet na zunanjem robu vrti z 350000 km/h, potem ubezi svetlobni hitrosti, torej na polovoci planeta je ta hitrost manjsa, potemtakem, bi videli samo tisti del planeta ki se vrti pod svetlobno hitrostjo, zato mogoce ne vidimo crne luknje, pa ceprav je to hitrovrteca gmota z izredno gravitacijo in posledicno tezo in gostoto, da v sebi zdrobi vse na atome ki pa jih zopet ne vidimo ko letijo ven ker zgubijo materijo??
mb128
# 04.07.2016 ob 18:17
Ok Ceshoot, na easy torej.
Bom poskusil tako. Le na koga vas tole spominja?
mobilegeeks
video
Bostondynamics spot mini roboter
mb128
# 03.07.2016 ob 21:49
Ceshoot, kako bi se pa ti odzval če bi jaz npr. zapisal, da si ti nekaj izmislil?! Kaj se je npr. zgodilo z tistim kje pa je link?!
Sicer pa smatram da me poznaš. Se zmotim ja in to kar precejkrat. A da bi lagal, kar nekaj na pamet natolceval?! Ne, to pa ni v moji naravi, kaj takega mi še na pamet ne pride!
In ravno zaradi tega je duh izletel iz steklenice pod tem člankom veš ceshoot. Začetek pa je seveda v prejšnjem članku.
Kazalo