Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Kaj je ljubezen, je težko pojasniti, ljubezen je treba začutiti. In za to ni nikoli prepozno. Ljubezen je lahko čudovita, vsemogočna in strastna tudi v zrelih letih. To dokazujeta Marija Turnšek Mikačić in Tit Turnšek, ki sta svojo zgodbo delila z nami v oddaji Ah, ta leta!.

Ko se del našega življenja konča, se je treba prilagoditi novim okoliščinam, Marija in Tit sta se odločila za ljubezen. On vdovec, ona ločenka. Oba v jeseni življenja. Začelo se je z dopisovanjem, sledilo je srečanje, ki je le še potrdilo, da sta se srečali duši dvojčici. Spoznala sta se na spletu. Kot pravita, je bil njun začetek zato lažji, saj sta bila zaradi anonimnosti odkritejša. Brez zadržkov sta lahko povedala, kaj si mislita, in ker so maske takoj padle, sta hitro ugotovila, da sodita skupaj. V mesecih dopisovanja je zorela in dozorela želja po srečanju. Marija je bila tista, ki je Tita prva povabila na zmenek, na kosilo na Bledu. Preskočila je iskrica, ali kakor pravi Tit: "Veselje na prvi pogled." Ljubezen ni stvar mladosti, ampak ljudi.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Pri sedemdesetih smo lahko prav tako zaljubljeni kot pri dvajsetih. Metuljčki v trebuhu, vznemirjenje pred srečanjem, čakanje na pismo ali klic. Marija si je vse pridno zapisovala in shranjevala v mapo na osebnem računalniku, ki jo je poimenovala Zaljubljanje. "Najino dopisovanje je bilo v dveh delih. Prvi je bil tisti opisni, v katerem si govoril o vrednotah, o dogodkih, o odnosu do določenih stvari. So bili pa tudi predeli najinih pisem, ki so bili bolj intimni." Tako je Tit, med drugim, zapisal, kako ju vidi skupaj, kako jo drži za roko in kako jima je lepo. In to je videla in čutila tudi Marija. "Najlepše je, ko čustveno vez najdeš z nekom, s komer deliš tudi svetovni nazor," pravi Tit. Zato niti ni čudno, da se je njuna zgodba odvijala zelo hitro. Prvo srečanju v maju, snubitev v septembru in poroka v decembru. "Tako na hitro je šlo, ker sva bila na to pripravljena," odgovarja Tit morebitnim dvomljivcem. Da sta se pravilno odločila, dokazujeta še danes, ko si po 15 letih zakona in oba v devetem desetletju življenja še vedno zaljubljeno zreta v oči. "Tit je moja duša dvojčica," brez zadrege pove Marija. "Da to veš, ne potrebuješ mesecev ali let."

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Za sicer redke pomisleke okolice se nista zmenila, pravzaprav sta bila tako prepričana o pravilnosti svoje odločitve, da jih nista niti slišala. Čeprav so pogosto otroci tisti, ki težko sprejmejo novo partnerstvo svojih staršev, pa sta Marija in Tit s svojo ljubeznijo prepričala tudi bližnje. Ljubezen v zrelih letih ima še eno prednost. Srečo mladih zakoncev lahko hitro skalijo skrbi, povezane s službo, otroki, financami, hišo ipd., partnerja, ki sta se spoznala v zrelih letih, pa sta vsega tega večinoma razbremenjena. Poleg tega dobro vesta, kdo sta, kaj želita in kaj je zdrav in kakovosten partnerski odnos. Njuna dvojina je dala Mariji in Titu nov zagon za življenje, saj sta se po poroki, čeprav sta bila stara že več kot 70 let, odločila za študij in doktorat. Tudi danes skupaj delata pri številnih projektih, učita, predavata, pišeta in nič ne kaže, da bi se bila pripravljena ustaviti.

Foto: Televizija Slovenija
Foto: Televizija Slovenija

Za konec pa morda še opozorilo. Tit in Marija sta se spoznala na spletu. Njuna zgodba ima srečen konec, a niso vse takšne, zato previdnost ne bo odveč. Spletne aplikacije in družbena omrežja so odličen pripomoček za spoznavanje ljudi, a takšno iskanje prijateljev ali ljubezni nas lahko drago stane. Marsikatera ženska, ki se na splétu zaplete s šarmantnim tujcem, in marsikateri moški, ki ga je prevzela lepotica z družbenih omrežij, na koncu ostaneta ne samo brez ljubezni, ampak tudi brez več deset ali celo sto tisoč evrov. Očarljivi tujec in lepa mladenka sta v resnici kriminalca. Več si lahko ogledate v prispevku o spletnih ljubezenskih prevarah iz oddaje Ah, ta leta!, v katerem je svoje izkušnje z nami delila Anja Žitnik, nekaj opozoril in nasvetov pa je pripravila strokovna sodelavka centra SI-CERT Maruša Maligoj.