Če želite dobiti največ učinkovin in aromo, zaužijte svežega. Foto: BoBo
Če želite dobiti največ učinkovin in aromo, zaužijte svežega. Foto: BoBo

Pred nekaj desetletji so česen pridelovali večinoma na lokalnih tleh, danes pa je veliko uvoženega iz Kitajske, ki ne slovi po dobri kakovosti. Zagotovo pa boste najboljšega pridelali na domačem vrtu. Česen vsebuje tudi veliko mineralnih snovi, in sicer železa, kalcija, selena, fosforja ter vitamine A, C in E.

Česen lahko danes kupite v različnih oblikah
Česen uvrščamo tako kot čebulo, šalotko, čemaž, por in drobnjak v družino lilijevk. Poznamo več vrst česna - od spomladanskega do zrelejših sort, ki so bele, rožnate ali nežno vijoličaste barve.

Raziskave so potrdile, da je zrel česen bolj zdravilen v primerjavi z mladim, saj razvije več učinkovin. Zdravilna je celotna rastlina, najbolj pa strok. Nekateri brez njega ne morejo in ga dodajo skoraj k vsaki jedi, medtem ko drugi njegovega vonja ne prenesejo. Bolj kot je na drobno nasekljan, izrazitejši okus razvije.

Česen je tudi že od nekdaj nepogrešljiva začimba v kuhinji. Nekdaj je bil to le svež, danes poznamo za začinjanje jedi tudi suhega v obliki prahu, v zdravilstvu pogosto uporabljajo česnove tinkture, na policah so tudi česnova olja in razna prehranska dopolnila z ekstraktom staranega česna. Pogosto so ljudje pred dilemo ali naj uporabijo svežega ali katerega izmed česnovih pripravkov.

Česen dodajte proti koncu priprave jedi
Hladno staranje poteka tako, da česen razrežejo in dajo v ekstrakcijsko tekočino v posode iz nerjavečega jekla, kjer poteka postopek hladnega staranja do 20 mesecev. Ob tem nastanejo v olju in vodi topne organske žveplove spojine. Končni izdelek je brez vonja, zato ga nekateri raje uživajo, saj se jim ni treba bati neprijetnega zadaha ali vonja pri potenju. Česen dobi močan vonj zato, ker se aliin ob stiku z zrakom pretvori v alicin. Strok česna sam po sebi nima tako močnega vonja, ampak ga dobi šele po tem, ko ga razrežete ali strete.

Strokovnjaki priporočajo, da pustite stati česen nekaj minut narezan, preden ga dodate v toplo ali vročo jed, saj se bo tako razvilo več zdravilnih učinkovin, ki jih toplota ustavi, in tako zmanjša zdravilnost česna.

Svetujejo ga pri diabetesu, srčno-žilnih obolenjih in vnetjih
Strokovnjaki pišejo, da bo česen učinkoval kot pravi antibiotik le, če imate zdravo črevesno floro, sicer bo njegovo delovanje oteženo. Najbolj znano je njegovo delovanje na ožilje, saj znižuje krvni tlak in holesterol, preprečuje degenerativne spremembe na ožilju in strjevanje krvi ter podpira delovanje rdečih krvničk. Spodbuja delovanje črevesja, želodca in žolča ter uravnava delovanje črevesne flore, saj zavira delovanje bakterij ter učinkuje proti glivičnim okužbam. Zaradi zniževanja sladkorja ga priporočajo tudi diabetikom.

Ima tudi protivnetno delovanje, saj uničuje bakterije in viruse, zato ga svetujejo tudi pri prehladih. Pri tem je najučinkovitejši česnov sok ali tinktura, ki ju lahko uporabljate tudi pri aknah in vnetjih na koži, če je koža nepoškodovana.

Uživajte čim več svežega česna
Z več študijami so potrdili zaviranje rasti tumorjev, predvsem pri raku na jetrih, ustih, žrelu in dojkah ter na črevesju in želodcu. Strokovnjaki ob teh rezultatih še pojasnjujejo, da lahko bolezen preprečite, če česen uživate že prej kot preventivo, saj ko se bolezen že pojavi, je samo s česnom ne boste zaustavili. Največ raziskav so naredili in potrdili, da resnično vpliva na redčenje krvi. Najbolj zdravo pa je uživanje svežega česna in ne raznih pripravkov, so ugotovili znanstveniki. Česen širi žile in znižuje krvni tlak ter s tem preprečuje poškodbe ožilja, zato se na stenah žil ne kopiči holesterol.

Zmanjšuje tveganje za ponovni srčni infarkt
Če imate težave z želodcem ali črevesjem, ga ne uživajte v večjih količinah. Pozorni naj bodo tudi tisti, ki jemljejo zdravila za nižanje krvnega tlaka ali imajo nizek krvni tlak, saj ga ta lahko še zniža. Po drugi strani so nekatere raziskave pokazale, da se pri posameznikih z nizkim pritiskom ta ob uživanju česna ni znižal, ampak normaliziral. Ravno tako se je število ponovnih srčnih infarktov zmanjšalo pri ljudeh, ki so uživali česen. Razlogi naj bi bili v tem, da česen odpravlja aterosklerozo in s tem manjša nevarnost za ponovni srčni infarkt. Starani česnov izvleček naj bi bil učinkovitejši od surovega česna pri preprečevanju razrasta kandide.

Nepogrešljiv v kulinariki, saj se ujema z vsemi začimbami
Česen je znan po številnih zdravstvenih učinkih, vendar je nepogrešljiv tudi v kulinariki, saj se dobro ujame z vsemi začimbami. Če želite dobiti največ učinkovin in aromo, zaužijte svežega. Strite ga v možnarju ali s hrbtno stranjo noža. Segrevajte ga na nizkih temperaturah in kratek čas, sicer vam lahko zagreni jed, pišejo v Ščepec rešitve. Če želite vonj in aromo omiliti, ga dodajte na koncu priprave jedi.

Znanstveniki si niso enotnega mnenja glede oblike uporabe česna. Nekateri trdijo, da je dobra izbira česen v prahu ali granulah, nekateri ne priporočajo česna v obliki prehranskih dopolnil, saj naj bi bila učinkovitost vprašljiva. Večina je prišla po raziskavah do sklepa, da je še najboljši svež. Hranite ga v hladnem in suhem prostoru, lahko pa ga nasekljate in prelijete z olivnim oljem, tako se bodo aktivirale tudi vse zdravilne učinkovine. Če ga gojite doma, ga lahko spletete tudi v kite in obesite v kleti.