V kopalnici je potrebna velika pazljivost, saj so tam padci in zdrsi najpogostejši. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok
V kopalnici je potrebna velika pazljivost, saj so tam padci in zdrsi najpogostejši. Foto: MMC RTV SLO/Katja Štok

V okviru mednarodnega projekta HELPS so na Zvezi društev upokojencev Slovenije izdali brošuro o tem, kako v starosti najti čim boljše rešitve za bivanje.

V Ljubljani se lahko oglasite na ZDUS-u, kjer vam bodo svetovali in nudili informacije o tem, kako čim dlje ostati doma in ohraniti neodvisnost in vam predstavili alternativne oblike sobivanja. Posvetijo se vsakemu posamezniku posebej glede na njegove potrebe. Sodelujejo s strokovnjaki iz različnih področij, kot so pravo, arhitektura, psihologija idr.

Za spremembe se odločite kmalu po upokojitvi
Manjši posegi v stanovanju, ki lahko bistveno izboljšajo življenje, ne predstavljajo previsokih stroškov za posameznika, kar se je po podatkih ZDUS-a izkazalo v več kot 60 odstotkih primerov. Na ZDUS-u svetujejo, da je najbolje, da prilagodite stanovanje takoj po upokojitvi, saj se običajno ljudje odločijo za spremembe prepozno. Po navadi takrat, ko se poškodujejo in postanejo manj samostojni. Dalj časa ko boste odlašali, težje se boste navadili na novosti v stanovanju in jih začeli uporabljati.

Za spremembe niso potrebni večji gradbeni posegi
Podatki iz držav EU-ja kažejo, da z nekaj spremembami v stanovanju lahko preprečite izgubo samostojnosti in odložite selitev, kar pomeni, da lahko dalj časa ostanete v domačem okolju. Največ padcev in poškodb se zgodi običajno v kuhinji in kopalnici, zato je najbolje najprej začeti prilagoditve v teh prostorih. Na ZDUS-u opozarjajo, da se je na prilagoditve treba tudi navaditi, da jih začnete uporabljati. Študija, ki so jo naredili, je pokazala, da običajno niso potrebni večji gradbeni posegi, ampak gre v večini primerov za prilagoditve opreme (56 %) in uporabo pripomočkov.

Najprej se lotite preurejanja kopalnice, saj boste s tem preprečili največ padcev
Največ padcev se zgodi ob stopanju v kad in pod prho, ki jih lahko omejite z zunanjimi ročaji, kopalno desko, vrtljivim sedežem ali poklopnim stolom in ročaji, ki morajo biti dobro pritrjeni. V kopalno kad in pred njo lahko namestite tudi protidrsne preproge. Z nekaj spremembami, ki niti ne predstavljajo večjega finančnega vložka, boste varneje vstopali in izstopali iz kadi oziroma izpod prhe. Namestite lahko tudi dodatne police, da boste lažje dosegli pripomočke za prhanje. Tudi na stranišču lahko namestite ročaje ali zaradi nizkih školjk dodate straniščno desko, saj boste tako lažje vstali in se usedli.

V kuhinji morate imeti dovolj prostora za gibanje
Kuhinja je tudi družabni prostor, kjer preživite kar nekaj časa. Največ nesreč se zgodi med sklanjanjem in seganjem po pripomočkih ali se udarite v odprta kuhinjska vratca.

Strokovnjaki ZDUS-a predlagajo, da si uredite nišo pod delovno površino, ki omogoča, da boste lahko opravljali različna opravila sede in pod nišo tudi kaj shranili. Kupite lahko tudi premični predalnik, kamor boste lahko shranili različne pripomočke. Za lažje čiščenje in premikanje posode po štedilniku pa strokovnjaki svetujejo steklokeramično ali indukcijsko ploščo ter priporočajo, da imajo vse naprave možnost časovnega izklopa.

Tudi v druge prostore lahko vnesete nekaj sprememb. Poskrbite, da bo vhod primerno osvetljen, na vhodna vrata lahko namestite ročaj za lažje odpiranje, kljuka v obliki črke D zmanjša možnost za zdrs roke. V predsobo lahko daste stol, da se boste lažje preobuvali in dodatno polico za odlaganje. Če imate v spalnici radi preproge, jih prilepite ali pod njih namestite protidrsno podlogo. Postelja naj bo visoka vsaj pol metra, da boste lažje vstali in sedli, svetujejo na ZDUS-u.