V primeru večjega požara nastanejo škodljivi plini in delci, ki so jim prebivalci najprej izpostavljeni z vdihavanjem, pozneje tudi z uživanjem hrane in vode. Foto: Reuters
V primeru večjega požara nastanejo škodljivi plini in delci, ki so jim prebivalci najprej izpostavljeni z vdihavanjem, pozneje tudi z uživanjem hrane in vode. Foto: Reuters

Zdravstvene težave, kot so draženje dihalnih poti, lahko čutite takoj ali pozneje, kar je odvisno od stopnje izpostavljenosti onesnaževalom in dovzetnosti posameznika, pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Najbolj so ogroženi dojenčki, otroci, nosečnice, starejši ljudje in prebivalci z boleznimi srca in ožilja ter dihal, pri katerih se lahko poslabša zdravstveno stanje.

Na NIJZ-ju priporočajo, da se ljudje v bližnji okolici požara zadržujejo v zaprtih prostorih oziroma čim prej zapustijo onesnaženo območje in se umaknejo na varno. Tudi na sadje in zelenjavo se lahko posedajo delci, onesnaženi z organskimi in anorganskimi snovmi, zato teh živil ne uživajte, dokler ne dobite od pristojnih služb ustreznih navodil.

Prebivalcem svetujejo, naj upoštevajo navodila Uprave RS za zaščito in reševanje ter se izogibajo prizadetega območja, dokler ni očiščeno oziroma na po priporočilih reševalnih ekip varno za vrnitev. Ne hodite in ne zadržujte se v bližini pogorišča in ognja ter se izogibajte dotikanju izpostavljenih površin. Ravno tako bodite pozorni na to, da ne prenašate onesnaženih delcev (prahu) v čisto okolje, na primer v bivalne prostore.

B. L.