Če so veje preveč poškodovane, jih je treba odstraniti. Foto: MMC RTV SLO
Če so veje preveč poškodovane, jih je treba odstraniti. Foto: MMC RTV SLO
Poškodovano drevo, celjeno s cepilno smolo. Foto: MMC RTV SLO
Kot pravi Lipar, s cepilno smolo ne varčujte. Foto: MMC RTV SLO

Sebastjan Lipar je v oddaji Na vrtu delil nekaj koristnih napotkov o obnovi poškodovanega okrasnega javorja. Za javor je značilno, da je počasi rastoče listopadno drevo/polgrm, zato ga je smiselno znova obuditi v življenje.

Če so na vašem javorju polomljene debelejše veje (premer od tri do pet cm) in je rana pregloboka, Lipar priporoča takšne veje kar odrezati čim bolj gladko z močnimi škarjami. Nastalo rano oziroma mesto reza zaščitimo s cepilno smolo. S tem sredstvom ne varčujemo, saj je pomembno, da se vtre v vsako špranjo oziroma poro. "S tem pomagamo drevesu, da bo lažje zacelilo to rano, hkrati pa v notranjost debla ne bodo mogle prehajati gobe in ostale bolezni," pojasnjuje Lipar.

Lipar pozna rešitev tudi za veje, ki se razmeroma dobro držijo debla. Odlomljeno vejo podpremo tako, da na nasprotno stran debla zabijemo kol, polomljeno vejo dvignemo in privežemo k opori v obliki osmice. Ta opora je le začasna, pomaga, da deblo pravilno naravnamo in zaščitimo rano tudi v notranjosti. "Štrleče dele lesa odrežemo s škarjami, ranjeno mesto dobro zaščitimo s cepilno smolo," še pravi Lipar.

Ob tem dodaja, da če nimamo na voljo cepilne smole, lahko uporabimo tudi smole iglavcev. Pri tem pa opozarja: "V tem primeru je primerna le za manjše rane, kajti smola iglavcev se na soncu in vetru posuši, to pa povzroči, česar ne želimo – zrak prihaja v rano in namena nismo dosegli." Ko rano zasmolimo, vejo dvignemo v prvoten položaj, tako da se smola dobro razporedi v pore, v katerih je bil les poškodovan. Dodamo podporo v obliki črke V in - kot svetuje Lipar - lahko za oporo uporabimo odlomljene veje vrbe ali kakšne druge rastline, ki se zelo hitro obraste. Javor potrebuje takšno oporo leto ali dve. Poškodovano vejo javorja zvežemo z oporo, kol pa odstranimo. "Da pa bo rana res nepredušno zaprta, izkoristimo naraven, papirnat lepilni trak, pod katerim grm lahko še vedno raste in s tem ne bomo poškodovali rastnega dela," še pove strokovnjak.

Če je rana na drevesu velika, skozi tisti del, ki se še drži matičnega debla, verjetno ne bo prehajalo toliko soka v zgornje dele drevesa, kot bi sicer, zato je po besedah Liparja dobro, da krošnjo razbremenimo z odstranitvijo nekaj vej: "Veje sadnega ali okrasnega drevja je treba odrezati poševno, da bo vsa odvečna voda odtekla iz ranjenega mesta. S tem preprečimo, da bi zaradi zmrzali takšno deblo počilo ali da bi prišlo do okužbe ali obolenj."

Tako bomo uspešno rešili javor pred gotovim propadom in ga bomo lahko še dolgo občudovali.

Celotno oddajo si lahko ogledate s klikom na spodnjo povezavo.