Za paradižnik so idealni pogoji okrog 30 stopinj, malo hladnejše noči in ravno prav vlage. Foto: BoBo
Za paradižnik so idealni pogoji okrog 30 stopinj, malo hladnejše noči in ravno prav vlage. Foto: BoBo

Miša Pušenjak s KGZ-ja Maribor je v oddaji Nasveti na prvem programu RTV SLO podala nekaj nasvetov, kako kljub temperaturnim nihanjem ohraniti plodove zdrave.

Plodovke sadite po prvem maju
Po navadi ljudje plodovke prehitro sadijo, saj so to rastline, ki potrebujejo toplo zemljo in ozračje. Ravno tako večina misli, da visoka, dobro raščena rastlina s cvetovi pomeni tudi zgodnje obiranje paradižnika, vendar to ne drži. Pušenjakova predlaga, da se raje odločite za več sort, saj so nekatere zgodnejše, druge poznejše. "Nikoli ne sadite plodovk pred prvim majem, saj so takrat dnevi topli, noči pa še vedno precej hladne. Temperature, nižje od deset stopinj so za plodovke lahko stresne, ravno tako velika temperaturna nihanja, kar se je dogajalo tudi letos do sredine julija," pojasnjuje Pušenjakova.

Plodovke imajo rade vročino, vendar so imele zaradi relativno hladnega maja, ko se zemlja ni dovolj hitro ogrevala, slabo razvite koreninske sisteme. "Pri paradižniku so nekatere sorte bolj nekatere manj odporne. Volovsko srce, ki je med vrtnarji najbolj priljubljeno, ni odporno proti temperaturnim nihanjem. Zanj so idealni pogoji okrog 30 stopinj, malo hladnejše noči in ravno prav vlage," pojasnjuje Pušenjakova.

Poskrbite, da bo imel paradižnik dovolj kalija in kalcija
Rastline so najbolj občutljive, ko so obložene s plodovi, zato lahko povzroči bolezen že dvo- ali tridneven dež. V tem času je treba dodajati tudi kalcij in kalij. Ni vam treba dognojevati z raznimi mineralnimi gnojili, ampak lahko uporabite namočene koprive, ki vsebujejo kalcij, in gabez, da bo rastlina dobila tudi kalij. Koprive namočite za 24 do največ 30 ur in z njimi škropite enkrat na teden, pri temperaturah, nižjih od 30 stopinj Celzija, lahko na dva tedna. Brozgo razredčite v razmerju ena proti ena.

Rastline, ki imajo v listih premalo skladiščenega kalcija, so ob padcu temperatur občutljive na bolezni. Kalcij vsebujejo tudi mleko, sirotka ter preslica, ki deluje fungicidno. Vse pripravke začnite uporabljati najkasneje pri nastavkih prvih plodov, da bodo imele rastline ves čas dovolj hranil in ne bodo že sredi julija izgubljale listov. "Razna listna gnojila s kalcijem dobite tudi v trgovinah. Priporočam uporabo alge, ker pospešujejo rast nastavkov za cvetove in istočasno ugodno vplivajo na koreninski sistem."