Za nego las lahko uporabite poleg jajčnega rumenjaka še različna olja, jogurt ali maroško glino rhassoul, ki pomaga pri mastnih laseh in proti prhljaju. Foto: EPA
Za nego las lahko uporabite poleg jajčnega rumenjaka še različna olja, jogurt ali maroško glino rhassoul, ki pomaga pri mastnih laseh in proti prhljaju. Foto: EPA

Za pripravo naravne kozmetike lahko uporabite sestavine, ki jih imate pogosto doma. Sami si lahko pripravite balzam za ustnice, barve za lase, pripravek za zaščito kože pred škodljivim UV-sevanjem in še marsikaj. Naravne sestavine, eterična olja in druge pripravke kupujte pri preverjenih proizvajalcih, saj je na tem področju veliko zavajanja.

Lase si barvajte z naravnimi barvami in umivajte z rumenjakom
Za pranje las lahko uporabite namesto šampona jajčni rumenjak, a brez beljaka, ki izsuši lase. Rumenjake si vtrete v lase, pustite približno pet minut ter sperite. Jajčni rumenjak je odlična obloga za lase, ki bodo pa takšnem pranju sijoči, je povedala aromaterapevtka Ana Ličina, s katero se je pogovarjala Nataša Rašl v oddaji Svetovalni servis.

Na obraz si lahko nanesete masko iz kakovostnega domačega medu. V naravni kozmetiki pogosto uporabljajo tudi kombinacijo hladno stisnjenih maščob in pripravkov na osnovi aromatičnih in zdravilnih rastlin. To so eterična olja, rastline v hladno stisnjenem olju ter druge snovi, kot so gline, voski in rastlinska masla, je pojasnila Ličinova. Za nego las lahko uporabite poleg jajčnega rumenjaka še različna olja, jogurt ali maroško glino rhassoul, ki pomaga pri mastnih laseh in proti prhljaju. Za barvanje las uporabite naravne barve, kot so kane za rdeč odtenek, indigo, kano in orehove lupine pa zmešajte za rjavo. Pripravljene mešanice so na voljo tudi v posameznih trgovinah. Kot balzam za ustnice uporabite čebelji vosek in oljčno olje, ob dodatku karitejevega masla pa bo mazilo še bolj hranljivo.

Kožo zaščitite pred soncem s pripravkom iz različnih olj in drugih maščob
Doma pripravljen pripravek za zaščito proti soncu nima tako visoke UV-zaščite kot sintetični pripravki, doseže pa faktor 4 oziroma 5. Za pripravek uporabite kombinacijo avokadovega, oljčnega ali sezamovega olja, karitejevega masla, kokosove in kakavove maščobe. Kožo lahko zaščitite na naraven način, če greste na plažo zjutraj ali pozno popoldne ter ostanete sredi dneva v senci, sicer boste morali poseči po drugih kremah, je opozorila Ličinova.

Kupujte pri preverjenih prodajalcih
Pri nakupu naravnih sestavin bodite pozorni na preverjene prodajalce in znamke, ki pri pripravi izdelkov upoštevajo visoke standarde. Lahko pa sestavine izdelate tudi sami in raje kupite surove materiale. Pri nakupu naravnih izdelkov je namreč veliko zavajanja. "Čeprav piše, da je krema z arganovim oljem, so po navadi v kremi naftni derivati, ki so zelo poceni, obstojni in brez vonja, ter druge sestavine, ki dajejo lepšo teksturo. V izdelku so pogosto tudi barvila, dišave in čisto malo argana (odstotek ali še manj)." Dobro morate prebrati, kakšne so sestavine, ki jih neki izdelek vsebuje. Včasih so te napisane samo na škatlici, ki jo običajno vržemo stran, na lončku pa so navedene le aktivne sestavine.

Poleti na obraz nanesite hidrolate v kombinaciji s hladno stisnjenimi olji
Poleti lahko na obraz nanesite samo hidrolate, ki nastanejo pri destilaciji aromatičnih rastlin poleg eteričnega olja. Te vodice so zelo nežne in delujejo kot tonik, je pojasnila Ličinova. V kombinaciji z njimi lahko uporabljate hladno stisnjena maščobna olja. Oljčno olje je morda pretežko za kožo na obrazu, ki je tanjša in občutljivejša. Ličinova svetuje arganovo olje, ki ga tudi sama uporablja. Pozimi uporabljajte za obraz mazila s karitejevim maslom, čebeljim voskom idr.

Z oljem se vedno namažite na moker obraz, ker se lepše vpije, pa še manj ga porabite. Kakovostne hidrolate, narejene v Sloveniji, že lahko dobite v trgovinah. Tudi eterična olja, vendar je le majhen odstotek teh olj kakovostnih. Kupci naj bodo pozorni, kaj kupujejo, saj mora na vsakem eteričnem olju pisati latinsko ime, iz katere rastline in dela je pridobljeno, na kakšen način idr. Samo 20 odstotkov eteričnih olj na trgu je res vrhunske kakovosti. Vse drugo je vprašljivo. Kakovostna eterična olja imajo po navadi v trgovinah z zdravo prehrano ali lekarni. Tudi za čiščenje kože lahko uporabite hladna stisnjena olja. Obraz najprej zmočite z vodo, nato na vato nanesete olje jojobe ali ricinusa, s katerim ga očistite, in na koncu sperete z vodo. Tako lahko očistite tudi ličila, maskaro in pudre. Koža je vsak dan izpostavljena različnim nečistočam, zato je pomembno, da jo očistite vsak večer.