Kaj boste pa vi posadili? Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše
Kaj boste pa vi posadili? Foto: MMC RTV Slovenija/Bojana Lekše

Da bodo trajnice bujno cvetele, morate za njih ustrezno poskrbeti. Strokovnjakinja za trajnice in načrtovanje vrtov Bernarda Strgar Shulz je povedala: "S trajnicami je v tem času največ dela, saj so v najbolj bujni razrasti. Konstantno lahko odstranjujete odcvetele cvetove tistim, ki imajo ponavljajoče cvetenje, in porežete vse, kar ne zgleda več lepo. Rezatev jim ne bo škodila, le sadike se bodo zato lepše in bolj razrastle."

Nekatere trajnice se rade same zasejejo, kar preprečite tako, da pravočasno porežete cvetove. Ravno tako je zdaj idealen čas za sajenje, saj je zemlja še topla in se bodo trajnice dobro ukoreninile do zime. Jeseni je po navadi več dežja, zato jih ne bo treba toliko zalivati.

V tem času morate razmisliti tudi o tem, katere čebulnice boste kombinirali s trajnicami. Z njimi dosežete, da bo greda do konce zime cvetoča. Zasadite lahko žafran, narcise ter druge zgodnje vrste rastlin, ki bodo cvetele do junija, ko začnejo odganjati trajnice. Tako bo v kombinaciji trajnic in čebulnic greda skozi celo leto cvetoča, je svetovala Strgar Shulzeva.

Pred sajenjem trajnic se v vrtnarijah posvetujete s kakšnim strokovnjakom. Jeseni morate pri sajenju upoštevati, da lahko kmalu nastopi slabo vreme. Če posegate po rastlinah, ki so na hitro gojene in še nikoli niso bile na prostem, ampak le na policah, je večja verjetnost, da bodo ob slabih vremenskih pogojih propadle. Trajnice, ki jih v vrtnarijah gojijo na prostem, pa bi morale preživeti, zato je pomembno izbrati kakovostne rastline.

Upoštevati morate tudi mesto zasaditve, saj naj bi rastline rastle brez večje človekove pomoči. To pomeni, da rastlin, ki so za senčno stran, ne sadite na sončno, saj jih boste morali v tem primeru pogosto zalivati. Strgar Shulzeva svetuje, da pred nakupom obiščete vrtnarijo in si ogledate ponudbo ter za nasvet vprašate vrtnarje.

Oddajo Zeleni nasvet o trajnicah ob koncu poletja je pripravila Andreja Čokl. Poslušate jo lahko na: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/08/trajnice-ob-koncu-poletja/.