Pravimo, da nekateri bolje funkcionirajo zjutraj, drugi v popoldanskih ali večernih urah. Notranja biološka ura uravnava spanje in budnost, narekuje izločanje hormonov, nihanje krvnega tlaka in telesne temperature. Foto: EPA
Pravimo, da nekateri bolje funkcionirajo zjutraj, drugi v popoldanskih ali večernih urah. Notranja biološka ura uravnava spanje in budnost, narekuje izločanje hormonov, nihanje krvnega tlaka in telesne temperature. Foto: EPA
Letalo
Motnje biološke ure povzroča tudi letenje skozi različne časovne pasove med potovanjem z letalom, kar imenujemo jet lag. Foto: Reuters

V večini živih organizmov so prisotni biološki ritmi, ki so zelo podobni ritmom v naravi. Tako menstrualni cikel sledi luninim menam, ritem spanja in budnosti pa menjavi dneva in noči, je pojasnil Andraž Stožer z Medicinske fakultete v Mariboru.

Motnjo biološke ure predstavlja večizmensko delo
"Več kot 100 različnih fizioloških parametrov sledi biološkemu ritmu, ki ga ne določa samo ena ura. Ena ura je centralna in vlada vsem drugim. Je v delu možganov, ki se imenuje suprakiazmatsko jedro, v katerem so nevroni, ki spreminjajo svojo aktivnost v približno 24-urnem taktu. Prek številnih živčnih in hormonskih povezav dajejo ritem skoraj vsem drugim celicam v telesu," je pojasnil Stožer.

Težave nastanejo, ko se pojavijo odstopi med notranjim biološkim ritmom in zunanjim ritmom življenja. Hudo motnjo biološke ure predstavlja večizmensko delo, na primer dopoldan, popoldan in ponoči ali dežurstva (12 ali 24 ur) pri medicinskih sestrah, zdravnikih, gradbenih delavcih idr. Nekatere skupine imajo stalen urnik, vendar je ta obrnjen, na primer peki, ki delajo ponoči in podnevi spijo. Tudi pri njih je biološka ura motena, vendar v manjši meri kot pri večizmenskem delu.

Če delate ponoči, poskrbite za kakovosten spanec podnevi
Motnje biološke ure povzroča tudi letenje skozi različne časovne pasove med potovanjem z letalom, kar imenujemo jet lag. Te motnje trajajo po navadi toliko dni, kolikor je razlike v urah. Za eno uro razlike naj bi povprečno človek potreboval za prilagoditev novi biološki uri en dan.

Dolgoletno večizmensko delo je po merilih SZO-ja vzrok za potencialne spodbujevalce raka. Če imate možnost, si pred popoldansko službo vzemite kakšno uro za spanec, svetuje Stožer. Tisti, ki imate nočno službo, poskrbite za kakovosten spanec podnevi. To pomeni v ustrezno zvočno izoliranem prostoru, da spanec ne bo prekinjen.

Jutranjim tipom čas teče hitreje, nočnim počasneje
"Najpomembneje je, da suprakiazmatsko jedro in posledično druge celice v našem telesu nadaljujejo ritmično dejavnost, tudi če človek ni izpostavljen 24-urnemu ritmu zunanjega sveta. To je spreminjanju dneva in noči, ali zvonjenju zvonov na cerkvah, prometu na ulici in drugim hrupnim dejavnikom. Tudi če se odklopimo od zunanjega sveta, se ta notranji ritem nadaljuje," je pojasnil Stožer.

Pri jutranjih tipih zaradi genetske osnove in beljakovin, ki uravnavajo delovanje biološke ure, ta teče hitreje. To pomeni, da njihov dan traja manj kot 24 ur. Pri večernih tipih ljudi pa njihov notranji dan traja dlje, kar pomeni, da ko večina že spi, na primer ob desetih, enajstih ali polnoči, njihov dan še kar traja. Če bi imeli ti ljudje možnost spati osem ur, to ne bi bilo problematično. Običajno pa morajo kot večina vstati že zgodaj zjutraj, zato imajo pomanjkanje spanca. "Ljudje potrebujemo približno osem ur spanca zato, da se notranja baterija napolni in lahko v preostalih 16 urah normalno delujemo ter opravljamo obveznosti."

Ljudje imajo lahko zaradi neskladnosti med biološko uro in zunanjim ritmom življenja težave s spancem in številnimi drugimi zdravstvenimi težavami, kot so rakava obolenja, nevrodegenerativne bolezni, presnovne motnje, kot so debelost in sladkorna bolezen, ter avtoimunska obolenja.

Oddajo Ultrazvok: Nekateri so jutranji slavčki, drugi pa nočne sove je pripravil Iztok Konc. Poslušate jo tukaj.