Ko zapade sneg, pločniki po navadi niso pravočasno očiščeni, zato previdno. Foto: BoBo
Ko zapade sneg, pločniki po navadi niso pravočasno očiščeni, zato previdno. Foto: BoBo

V zimskih dneh bodite pozorni na otroke v prometu
Ko zapade sneg, pločniki po navadi niso pravočasno očiščeni. "Otroci se snega razveselijo in so manj pazljivi, zato lahko nekomu zelo hitro zdrsne. Vozniki morajo biti v okolici šol še bolj pozorni in znižati hitrost, da bodo lahko pravočasno ustavili in odreagirali," je povedal Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri Avto moto zvezi Slovenije. Pozorni bodite tudi na kolesarje in ob prehodih za pešce, saj lahko ljudem na zasneženih pločnikih zdrsne. Ob tem je Legan opozoril, da morajo za varnost in dobro vidljivost v prometu poskrbeti tako kolesarji kot pešci. Upoštevati morajo, da vozniki v slabših vremenskih razmerah ne morejo hitro ustaviti ali spremeniti smeri.

Prilagodite hitrost vožnje
Prenizka ali previsoka hitrost v primeru megle je lahko zelo nevarna za voznike. Ti naj bi predvideli situacijo, ki se odvija pred njimi, in poznali obnašanje vozila v slabših razmerah na cesti. Tako bi lažje prilagodili hitrost in ne bi vozili prehitro ali prepočasi. Steklene površine morajo biti čiste in jasno pregledne, kvalitetni morajo biti tudi brisalci.

Celoletne pnevmatike so primerne za krajše razdalje
"Za krajše razdalje so celoletne pnevmatike primerne, vendar se morate zavedati, da ne dosegajo zmogljivosti zimskih. Letne pnevmatike so tako kot zimske označene z oznako M+S, zimske pa še dodatno s snežinko oziroma simbolom gora in snežinke. Ta potrjuje, da je taka pnevmatika namenjena za zimske pogoje vožnje, vključno s snegom, brozgo in ledom ter nizkimi temperaturami. Zimske pnevmatike tudi v zelo nizkih temperaturah obdržijo ustrezno mehkobo in čim boljši oprijem," je pojasnil Legan.

Verige so del obvezne opreme za vozila z letnimi pnevmatikami, vendar bo vožnja z njimi izredno počasna. V vseh primerih, ko je na cestišču sneg, so najučinkovitejše zimske pnevmatike z ustreznim tlakom in globino profila. Globina pnevmatik mora biti po zakonu najmanj tri milimetre, vendar je to skrajna meja in ob zasneženi cesti bo taka pnevmatika zelo slabo opravila svojo nalogo. Na globino profila pnevmatik bodite pozorni tudi med letom, ne samo ob začetku sezone.

"Ob ustreznih pnevmatikah morate preveriti še tekočino za vetrobransko steklo, brisalce, stanje električnega sistema, luči, napravo za gretje in odtajevanje, očistiti ogledala in celotno vozilo.« V avtomobilu imejte tudi kakšno odejo, toplejša rezervna oblačila, rokavice, metlico za čiščenje in lopato," svetuje Legan.

Z gostom se je v oddaji Svetovalni servis: Varna vožnja pozimi pogovarjal Peter Močnik. Oddajo lahko poslušate na https://radioprvi.rtvslo.si/2017/11/svetovalni-servis-530/.