Sadjarji so zadovoljni s potekom zime. Foto: MMC/Miloš Ojdanić
Sadjarji so zadovoljni s potekom zime. Foto: MMC/Miloš Ojdanić

Marsikdo se je že lotil obrezovanja sadnega drevja in vinske trte. Če ste na tem področju začetniki, je nekaj priporočil in napotkov podal tudi gost oddaje Svetovalni servis Matjaž Maležič iz Sadne drevesnice Studenec, z njim se je pogovarjala Andreja Čokl.

Letos so sadjarji zadovoljni z vremenom in zimo, ker je drevje jeseni dobro zaključilo rast in bilo pripravljeno na nizke zimske temperature. "Če spomladi ne bo prevelikih nihanj in vdorov polarnega zraka s pozebami v času, ko se bodo brsti odpirali in bo začelo drevje cveteti, potem lahko pričakujemo dobro leto," je povedal Maležič.

Pravilnega obrezovanja se lahko naučite pri strokovnjakih v drevesnicah, na spletu in različnih priročnikih
Glavno obrezovanje sadja je spomladi, ker takrat krošnjo lepo razredčite. Najprej so na vrsti kiviji in orehi, ki jih je treba obrezati v mirovanju, nato sledi drugo sadno drevje. Vsaka sadna vrsta ima svoje zahteve, znotraj posameznih vrst tudi vsaka sorta. »Nekatere rastejo bolj, druge manj, od leta do leta je odvisno, koliko je cvetnega nastavka in kako je drevje raslo lansko leto. Vse to je potrebno upoštevati pri rezatvi.« Na drevesu je potrebno vzpostaviti primerno ravnotežje, da bo ustreza rast, rodnost in bo drevo imelo dovolj listov, ki so vir hranil za plodove.

Pred rezatvijo drevja je dobro prebrati dovolj literature, kjer so stvari natančno opisane. Na internetu si lahko pogledate različne filme, kjer je prikazan postopek rezatve sadnega drevja.

V različnih drevesnicah pa bodo organizirali tudi prikaze rezatve, kjer se boste s pomočjo strokovnjakov in njihovih pojasnil naučili pravilnega obrezovanja drevja. Pomembno je, da spoznate osnove, ker je vsako drevo drugačno, je poudaril Maležič.

Za rezatev so primerne temperature nad pet stopinj
Za rezatev naj bo dnevna temperatura nad pet stopinj, saj je tako tudi delo prijetnejše. Pomembno je, da obrezujete v suhem vremenu in je tudi napoved taka, da ne bo ravno naslednji dan deževalo. Drevje se lahko preko ran, ki nastanejo z rezatvijo, okuži z raznimi glivičnimi boleznimi. "Pri breskvah morate 60‒70 % enoletnega lesa izrezati in pustiti rodne enoletne poganjke. Breskev ima cvetne brste po celi dolžini, zato pustite 40‒60 cm močne poganjke, ki so polni cvetnih brstov. Bližje deblu ali starejši veji pustite čep s tremi ali štirimi brsti, kjer bo pognal močnejši poganjek in bo rodnost naslednje leto."

S prvim škropljenjem preprečite okužbe dreves
Tudi škropljenja se lotite ob suhem vremenu in temperaturami nad pet stopinj. "Najprej v popolnem mirovanju poškropite z bakrovimi sredstvi breskve, da preprečite prve okužbe s kodravostjo. Škropljenje je potrebno ponoviti znova, ko se odpirajo cvetni brsti, kar velja tudi za druge sadne vrste, saj se tako izognete prvim okužbam z bolezenskimi klicami." Z oljnim pripravkom pa naredite tanek film čez zimska jajčeca škodljivcev ali zadušite zgodaj razvite uši, ter na ta način preprečite prvi napad škodljivcev na sadnem drevju.

Beljenje debel
Priporočljivo je, da prvo beljenje debel opravite že jeseni. Sicer pa v tem času, da bela barva odbija sončne žarke in se deblo čim manj segreva. Ob hladnem deblu rastlina pozneje odžene, zato se zmanjša tudi možnost pozebe. "Na starejših drevesih postrgate suho lubje, vendar pazite, da ne poškodujete debla. Za suhim lubjem so pogosto tudi zimska jajčeca škodljivcev ali odrasle žuželke."

V oddaji lahko poslušate nasvete o tem, kako in kdaj obrezati fige, krivopecelj, mirabele (vrsta sliv), kaki, pomaranče, limone, bezeg, hruške, višnje.

Oddajo lahko poslušate na: https://radioprvi.rtvslo.si/2017/02/svetovalni-servis- 349/.