V četrtek zvečer izdano hidrološko opozorilo. Foto: Arso
V četrtek zvečer izdano hidrološko opozorilo. Foto: Arso

"Pesimistične napovedi se žal uresničujejo," je v Odmevih povedal Arsov hidrolog Janez Polajnar. Smo šele na polovici padavinskega dogodka, pa je na območju Julijskih Alp že zdaj padla zelo velika količina padavin, na Voglu že skoraj 180 litrov na kvadratni meter. Temu primerno so se odzvali vodotoki na območju Bohinja, ki res hitro naraščajo, na območju zgornjega Posočja smo priča hudourniškemu naraščanju manjših vodotokov in vodotokov, ki se s tega območja iztekajo. Glavnina dežja bo padla do 2. ure zjutraj, ko naj bi nas fronta prešla, nato se bo okrepil južni veter. Vse to bo prispevalo, da bo v drugem delu noči, jutri (petek) zjutraj in dopoldne vodnatost rek izjemna, je poudaril hidrolog.

Kaj pa naše največje reke? Sava bo najvišjo vodnatost dosegla okoli 5. ure zjutraj, ko bo pretok v okolici Ljubljane znašal do 1400 kubičnih metrov na sekundo. Podobno bo na Dravi: pretok se bo povečeval vso noč, višek bo ob 11. uri zjutraj, ko bo iz Avstrije prihajalo do 1650 kubičnih metrov na sekundo. Ta visokovodni val bo potoval navzdol in bo dolvodno do Markovcev dosegel 2000 kubičnih metrov, kar pomeni poplave večjega obsega. Ne bodo pa primerljive s tistimi iz leta 2012, saj je avstrijski upravljavec hidroelektrarn Verbund začel že v ponedeljek prazniti akumulacijska jezera.

V nedeljo nas sicer čaka še eno deževje, ki bo predvidoma nekoliko manj obilno, a bo naletelo na izjemno razmočeno zemljino in reke, ki že poplavljajo, zato bo odziv rek silovit, je še poudaril hidrolog Polajnar.

Uradni podatki o vodnatosti ob 21. uri

Reke na Gorenjskem in v Posočju močno naraščajo. V porečju Save Bohinjke in zgornje Soče so se že začela razlivanja vodotokov, je zvečer malo po 21. uri sporočila agencija za okolje (Arso).

Reke v Posočju, na Idrijsko-Cerkljanskem, v porečju Sore, Save Bohinjke in Save v srednjem in zgornjem toku bodo poplavljale.

Na celotnem območju severozahodne Slovenije in v delu osrednje Slovenije ter ob obali so verjetne poplave hudourniških vodotokov in zaledne padavinske vode. Poplavljanje rek je mogoče tudi na Vipavskem, Savinjskem in Koroškem.

Pretok Drave je na meji z Avstrijo trenutno še ustaljen, od sredine noči do petka opoldne dalje se bo hitro povečeval. Dopoldne se bo razlivala na najbolj izpostavljenih delih, čez dan se bodo poplavljene površine vzdolž celotne Drave povečevale. V petek popoldne in v soboto lahko Drava poplavi v večjem obsegu.

Tudi gladina morja se bo zvišala, ob nočni plimi do 4. ure lahko morje poplavi do višine 30 centimetrov, sporoča Arso.

Janez Polajnar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Janez Polajnar. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Od jutra do 18. ure v četrtek je v severozahodni Sloveniji že padlo večinoma od 20 do 60 milimetrov, na Voglu pa že 100 milimetrov. Drugod je bilo dežja manj. V prihodnjih urah se bodo padavine v severozahodni Sloveniji še okrepile. Sredi noči na petek bo Slovenijo od zahoda začela prehajati hladna vremenska fronta, ob kateri bodo nastajale nevihte z nalivi in močnimi sunki vetra.

Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma še padlo od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter.

Južni do jugozahodni veter se krepi in se bo v večernih urah še okrepil. Na oceanografski boji sunki že presegajo hitrost 70 kilometrov na uro, v višjih legah pa so sunki ponekod že presegli hitrost 100 kilometrov na uro. Veter bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več, je zvečer sporočil Arso.

Janez Polajnar in Srečko Šestan o tem, kje lahko pričakujemo največje vremenske težave

Rdeče vremensko opozorilo

Že dopoldne je agencija za okolje priredila novinarsko konferenco, na kateri je opozorila na prihajajoče burno vremensko dogajanje. Za popoldne, zvečer in ponoči je izdala rdeče opozorilo, za druge dele dneva pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

Akumulacija padavin bo ob hladni fronti, ki bo prešla Slovenijo sredi noči, največja na širšem območju Posočja, Bohinja, pa tudi Zgornjesavske doline. "V 24 urah je skupna količina padavin na območju severozahodnega dela Slovenije ocenjena med 120 in 240 mm, kar je bil vzrok za izdajo najvišje stopnje opozorila – rdečega," je na novinarski konferenci Arsa poudaril Brane Gregorčič. Drugje po državi bo padavin nekaj manj, v hribovitih predelih od 60 do 120 mm, drugje pa še manj, je dodal vremenoslovec.

Po napovedih Arsa se bo čez dan krepil tudi južni do jugozahodni veter, ob morju jugo, ki bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več.

Opozorilo pred hitrim naraščanjem hudournikov in jesenskimi poplavami

Kot je opozoril hidrolog Polajnar, nas ponoči in v petek čakajo jesenske poplave. Po napovedih Arsa bodo največje pretoke reke v zahodni, osrednji in deloma v južni Sloveniji dosegle v petek v jutranjih in dopoldanskih urah, reke na severovzhodu in jugovzhodu pa večinoma popoldne in zvečer.

"Sprva v noči na petek pričakujemo zlasti hudourniški odtok padavinske vode. To pomeni, da bodo res hitro narasli hudourniški vodotoki na območju zgornjega in srednjega Posočja, Idrijsko-Cerkljanskega hribovja, v porečju Idrijce, Bače, tudi na območjih predalpskega hribovja obeh Sor, zlasti Selške Sore, pa tudi v Zgornjesavski dolini," je naštel.

"Hudourniške poplave se seveda lahko pojavijo tudi drugje – denimo v Vipavski dolini, v Pokolpju, tudi v slovenski Istri so mogoči hudourniški izlivi in zastajanje padavinske vode. Zlasti zdaj, ko listje odpada in ko to povzroča dodatne težave pri odvajanju padavinske vode na urbaniziranih območjih," je dodal Polajnar. Poudaril je, da je čas za preventivne ukrepe še danes popoldne, in ljudi pozval k čiščenju odtokov okoli njihovih domovanj in k temu, da na varno umaknejo vrednejše predmete.

Voda bo naraščala zelo hitro – takrat varujemo predvsem svoja življenja in ne rešujemo več lastnine. V tem času strogo upoštevamo vsa navodila pripadnikov civilne zaščite.

Janez Polajnar, Arso

Zaradi namočenosti tal povečana nevarnost plazov

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja tudi povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Opozorilo velja od danes popoldne, nevarnost za nastanek zemeljskih plazov pa bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, so sporočili z Geološkega zavoda Slovenije. Povečana verjetnost za nastanek zemeljskih plazov velja predvsem za severozahodno Slovenijo in se bo povečevala sorazmerno s količino padavin.

"Razmere so res izjemne, poleg izjemnih padavin, ki jih pričakujemo ponoči, so zemljine že zdaj zelo namočene po vsej državi. Opozarjamo, da so danes razmere še dodatno zaostrene. Opozarjamo tudi na območja, ki so že bila prizadeta v zadnjih mesecih, s poudarkom na Kamniško-Savinjskih Alpah, Karavankah in obrobju, kjer lahko zlahka pride do reaktivacije plazov," je na novinarski konferenci opozoril Miloš Bavec z Geološkega zavoda.

Zaradi velike namočenosti pa obstaja povečana nevarnost za nastajanje zemeljskih plazov tudi na območjih, ki do zdaj niso bila prizadeta.

Na geološkem zavodu prebivalce opozarjajo, naj bodo pozorni na dogajanje na plazovih in na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Upoštevajo naj navodila civilne zaščite, še posebej, če je bila odrejena evakuacija, so dodali.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan poziva pristojne službe in prebivalce, da z dvorišč in ulic očistijo odpadlo listje in s tem ob napovedanih nalivih preprečijo zamašitev odtočnih kanalov in lokalno poplavljanje. Foto: BoBo
Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan poziva pristojne službe in prebivalce, da z dvorišč in ulic očistijo odpadlo listje in s tem ob napovedanih nalivih preprečijo zamašitev odtočnih kanalov in lokalno poplavljanje. Foto: BoBo

Odredba za dvig pripravljenosti pristojnih služb v skoraj celotni državi

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan bo zaradi napovedanih nalivov in morebitnih poplav podpisal odredbo za dvig pripravljenosti pristojnih služb na območju celotne Slovenije, razen v Prekmurju. Odredba bo veljala za centre za obveščanje, regijske centre in skladišča ter za poveljnike in delavce na teh območjih, je napovedal na novinarski konferenci.

Kot je pojasnil, pripadniki Rdečega križa Nova Gorica postavljajo tudi nastanitveno enoto, ki bo uporabljena za nastanitev morebitnih evakuiranih, če ne bodo imeli druge nastanitve, in za prenočitve gasilskih enot iz cele severnoprimorske regije, ki so nameščene v Baški grapi. V pripravljenosti bo tudi nekaj sto slovenskih vojakov z mehanizacijo.

Šestan je ponovil poziv k čiščenju vodotokov in dejal, da čiščenje ne bo odveč, saj zamašeni odtoki pomenijo, da voda ne odteka, ampak "jo dobimo nazaj". Ob tem je dejal, da opozorila vseh strokovnjakov niso namenjena, "da bi nekoga zafrkavali, ampak so namenjena temu, da ohranimo kakšno življenje in zmanjšamo škodo". Dodal je tudi, da so občine opozorjene in vedo, kakšne ukrepe morajo izvajati.

Poteka čiščenje vodotokov

"Na terenu je 212 ekip, ki čistijo vodotoke in izvajajo druge ukrepe. Glede na napovedane vremenske razmere bo na bolj ogroženih območjih popoldne umaknjena mehanizacija in se bodo začeli izvajati druge ukrepe, z dežurstvi, spremljanjem vodotokov," je na novinarski konferenci sporočila direktorica Direkcije za vode Neža Kodre.

"Po potrebi bodo ekipe ukrepale tudi z možnimi nasipi," je napovedala in dodala, da vse ekipe ostajajo v pripravljenosti. Na Direkciji za vode ob tem vse, ki prebivajo na priobalnih območjih, pozivajo, naj umaknejo materiale, ki bi jih lahko voda prenašala dolvodno (npr. bale sena), kar bi lahko zamašilo območja pod mostovi, da se izognemo večjim škodnim dogodkom.

Poškodovan most čez Soro v vasi Suha. Foto: BoBo
Poškodovan most čez Soro v vasi Suha. Foto: BoBo

Posebna vremenska napoved za gorenjsko, savinjsko in koroško regijo

Na Arsu so zaradi spremenjenih odtočnih razmer ob vodotokih in nevarnosti proženja zemeljskih plazov izdali posebno vremensko napoved za gorenjsko, savinjsko in koroško regijo. Kot opozarjajo, bo danes dopoldne občasno deževalo predvsem na Gorenjskem, popoldne in zvečer pa se bodo padavine krepile in razširile tudi nad koroško in savinjsko regijo. Do večera bo na Gorenjskem padlo od 10 do 30, v Baški grapi okoli 70 litrov dežja na kvadratni meter, drugje manj.

V noči na petek bo naše kraje prešla hladna vremenska fronta, ki jo bodo spremljali nevihte, nalivi in močnejši sunki vetra. V zelo kratkem času od danes zvečer do petka zjutraj bo na Koroškem in Savinjskem padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter. V petek čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter.

Občasno bo deževalo tudi v noči na soboto, v soboto čez dan bo večinoma suho. V noči na nedeljo pa bodo padavine znova zajele vse območje. Padlo bo lahko še od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, v Baški grapi lahko krajevno tudi okoli 100 litrov na kvadratni meter.

Kakšne so bile zvečer razmere v Baški grapi, na Gorenjskem in na Obali?
Plaz Blate ogroža 60 hiš