Vročina bo vrhunec dosegla v petek, ko bodo temperature v večjem delu Slovenije presegle 30 stopinj. Foto: BoBo
Vročina bo vrhunec dosegla v petek, ko bodo temperature v večjem delu Slovenije presegle 30 stopinj. Foto: BoBo

Z najdaljšim dnem (in najkrajšo nočjo) vstopamo v koledarsko poletje. Prvi poletni dan sicer ne predstavlja tudi začetka meteorološkega poletja. Vanj smo namreč stopili že v začetku junija.

Ob poletnem solsticiju Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani vabi na dan odprtih vrat v astronomskem observatoriju na Golovcu. Za obisk predavanja, ogled teleskopa Vega in opazovanje neba s teleskopi je potrebna rezervacija brezplačne vstopnice na spletni strani observatorija. Ogled neba s teleskopi se izvaja samo v primeru jasnega neba.

Poletne bodo tudi temperature – v petek ponekod do 35 stopinj Celzija.

Ob vstopu v poletje bo temu primerno tudi vreme. Po daljšem nestabilnem obdobju so temperature v teh dneh povsem poletne, k nam se je iznad Afrike razširila vročina. Najnižje jutranje temperature bodo v Zgornjesavski dolini in na planotah Notranjske okoli 13, drugje od 15 do 20 stopinj Celzija. Popoldne se bo segrelo in temperature se bodo gibale okoli 28 do 33 stopinj, je pojasnil dežurni vremenoslovec Anže Medved.

Vremenska napoved

Podrobnejšo vremensko napoved lahko preverite tukaj.

Vročina se bo še stopnjevala in vrhunec dosegla v petek, ko bodo temperature v večjem delu Slovenije spet presegle 30 stopinj, na jugovzhodu Slovenije pa se bodo povzpele tudi do 35 stopinj Celzija. V soboto se bodo temperature v večjem delu Slovenije spet gibale okoli 30 stopinj. "Od sobote vročine ne pričakujemo več, bodo pa povsem lepe poletne temperature," je še dejal.

V petek se bo oblačnost od zahoda postopno povečala. V hribovitem svetu popoldne in zvečer ni izključena kakšna ploha in nevihta. V soboto bo sončno z nekaj spremenljive oblačnosti. Popoldne bodo nastale posamezne plohe in nevihte. V nedeljo bo delno jasno z zmerno oblačnostjo in popoldanskimi plohami, ki bodo verjetnejše na severu Slovenije, še napoveduje Arso.