Preventiva pomembna pri preprečevanju rakavih obolenj
Priporočila naj ne obvisijo v zraku, je geslo letošnjega tedna boja proti raku, z geslom želijo organizatorji spomniti, da veliko vlogo pri preprečevanju raka igrajo tudi preventivni ukrepi.
Vsako leto zaradi raka pri nas umre 6.000 ljudi
Objavljeno: 5. marec 2018 ob 17:28
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Svit
Pri nas poteka kar nekaj odličnih presajalnih programov. Žal po odkriti bolezni zelo počasi sledi diagnostika in zdravljenje. Foto: BoBo
VIDEO
Teden boja proti raku

Priporočila naj ne obvisijo v zraku, je geslo letošnjega tedna boja proti raku, z geslom želijo organizatorji spomniti, da veliko vlogo pri preprečevanju raka igrajo tudi preventivni ukrepi.

Vsakoletna organizatorka tedna boja proti raku je Zveza slovenskih društev za boj proti raku. Predsednica zveze Maja Primic Žakelj je poudarila, da so rakave bolezni iz leta v leto večje javnozdravstveno breme povsod po svetu. Zato je preventiva v obliki zdravega življenjskega sloga, cepljenja in redne udeležbe v presejalnih programih toliko pomembnejša.

Zveza skupaj z regijskimi društvi izvaja triletni program promocije Evropskega kodeksa proti raku. Po besedah Primic Žakljeve želijo s projektom povečati uporabo znanstveno preverjenih preventivnih ukrepov proti raku med mladimi in delovno aktivnim prebivalstvom. Med srednješolci vzpostavljajo tudi medgeneracijsko mrežo t. i. ambasadorjev kodeksa, ki bi povezala dijake in njihove družine.

Koordinator državnega programa za obvladovanje raka Branko Zakotnik je poudaril, da sta na prvem mestu vsekakor primarna in sekundarna preventiva, če želimo uspešno poskrbeti za celostno oskrbo bolnikov z rakom. V zvezi s tem program za obdobje 2017-2021 opredeljuje cilje in ukrepe s področja diagnostike, zdravljenja, rehabilitacije in paliative.

Državni program posebno pozornost namenja nadzoru in kakovosti ukrepov. Tega pa po Zakotnikovih besedah ni mogoče izvajati brez sodobne informacijske podpore, seveda ob strogem varovanju osebnih podatkov. Zato je pozval k čimprejšnji vzpostavitvi enotne informacijske tehnologije za celotno zdravstvo, katere del bodo tudi rakave bolezni.

Pomembni presejalni programi
Pomen presejalnih programov Dora, Zora in Svit v preventivi raka je poudarila tudi generalna direktorica direktorata za javno zdravje Mojca Gobec. Slovenija se po njenih besedah lahko pohvali s presejalnimi programi na visoki evropski ravni, kljub temu pa udeležba v njih še vedno ni dovolj velika. Napovedala je, da bodo letos vse ženske med 50. in 69. letom vključene v Doro.

Ob tem je Primic Žakljeva opozorila na "neetično ravnanje" države, ki ljudem zagotovi kakovostne presejalne programe, zaradi dolgih čakalnih dob v zdravstvu pa ne omogoči, da bi odkriti bolezni hitro sledila diagnostika in zdravljenje. Poudarila je podatek, da v zadnjih letih za rakom letno zboli več kot 13.000 Slovencev - več kot 7.000 moških in več kot 6.000 žensk.

Vsako leto zaradi raka umre okoli 6.000 ljudi
Petletno čisto preživetje odraslih slovenskih bolnikov s katero koli vrsto raka (brez nemelanomskega kožnega raka), ki so zboleli v obdobju 2010-2014, je bilo 55-odstotno, bolnic pa 59-odstotno. Vsako leto zaradi raka umre okoli 6.000 ljudi - približno 3.400 moških in 2.600 žensk.

"Med nami živi že skoraj 100.000 ljudi, ki so kadar koli zboleli zaradi ene od rakavih bolezni," je obseg obolevnosti za rakom ponazorila Primic Žakljeva. Od rojenih leta 2014 bosta do svojega 75. leta starosti predvidoma za rakom zbolela eden od dveh moških in ena od treh žensk.

Pri organizaciji tedna boja proti raku sodeluje ljubljanski onkološki inštitut. Njegova generalna direktorica Zlata Štiblar Kisić je poudarila, da je inštitut sposoben vse bolnike obravnavati po najnaprednejših evropskih smernicah. Po njenih besedah je "nujna ozaveščenost, kako lahko vsak posameznik na najboljši način poskrbi za svoje zdravje".

Sa. J.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Bivši uporabnik
# 06.03.2018 ob 00:05
Ali bom kdaj dočakal prispevek o tem, zakaj so v nordijskih državah, Danska je lep primer, ukinili mamografijo, ker naredi več škode kot koristi?

O vplivu kemičnih snovi na dedno zasnovo in posledično obolevnosti za rakom pa so znanstveniki v ZDA opozarjali že v šestdesetih.
Emsho
# 05.03.2018 ob 21:53
Eno zanimivo dejstvo...nordijske države od začetka tisočletja odsvetujejo skreening dojk zdravih žensk brez simptomov. (http://nordic.cochrane.org/screening-breast-cancer-mammography) Pravzaprav to počne čedalje več evropskih držav...

Zanimivo pa je to, da je društvo svoje nasvete preventive postavlilo na strani WHO-ja, ki je je že v osnovi bolj okostenela organizacija, ki se počasi prilagaja spremembam, pa še ti so v 2014 izdali position paper na temo mamografij in eden izmed nasvetov v tej publikaciji je:

"However, pursuing high attendance rates for screening in a population-based programme should never take priority over informed decisions based on evidence and individual values and preferences."

VIr: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK26
9540/

Nasploh je iz WHO publikacij videti, da so precejšnje razlike med državami glede na njihovo bogastvo. Bogatejše imajo bolj učinkovite metode zdravljenja in tako je screening manj potreben... Na kocu je uspešnost intervencije odvisna od zniževanja umrljivosti.
Emsho
# 05.03.2018 ob 22:26
Je pa vsekakor pohvalno, da so postavili spletno stran, kjer so poudarili pomen zaresne primarne preventive (takšne, ki preprečuje bolezni), čerprav bi se glede nekaterih nasvetov dalo debatirati. Tisto kar pa pogrešam pa je pomen higiene spanja...

Vzroki za raka so sicer razdeljeni na več skupin, slaba higiena spanja pa se pojavlja v večih mehanizmih:

- direktne poškodbe dednega materiala (kajenje (dejavnik št. 1 od vseh vzrokov), toksini v službenem okolju, toksini v hrani (npr. vsi mesni predelani izdelki in visoko procesirana hrana nasploh) in domačem okolju (alkohol, zrak, lahko voda ...)

- okvara telesu lastnih popravljalnih mehanizmov za odpravljanje genetskih napak (pomanjkanje spanja, telesne aktivnosti, antistresnih tehnik...)

- pomanjkanje antistresnih/proti-vnetnih mehanizmov (pomanjkanje spanja, telesne aktivnosti, antistresnih tehnik (katerekoli pač), prevelik kronični vnetni učinki nekaterih skupin živil..)

- rastni hormoni oz. spodbujevalci rasti celic (npr. inzulin - kronična stimulacija s prehrano z visokim glikemičnim indeksom. Pomanjkanje spanja povzroča inzulinsko rezistenco neodvisno od prehrane in gibanja. Posebna zgodba je estrogen, sploh v povezavi z debelostjo in dodatnim izločanjem iz nakopičenega maščevja...Pa eksogene kemikalije in hormonski motilci, ki jih je iz leta v leto več...

- okužbe (Humani papiloma virus, Helycobacter pylori, hepatitis virusi...)

- dejavniki, ki jih še ne razumemo...

verjetno sem tudi jaz kaj pozabil.

Če hočemo izničiti tveganje za raka, se moramo primarno osredotočiti na čimveč od naštetega...diagnostične metode v screening programih so bolj na koncu po pomembnosti, ker s seboj prinašajo tudi nekatera druga tveganja. So pa seveda absolutno na mestu, če že opazimo spremembe ali težave.
ReciBobuBob
# 06.03.2018 ob 09:21
Preventivo se lahko gremo samo na nivoju družbe, ko se usedemo za trenutek in se dogovorimo, kaj bi radi kot družba dosegli. Zdravje? Ni problema - upočasnimo življenski slog, zmanjšajmo onesnaženje, skrajšajmo delavnike, da pridobimo na času, športajmo v zdravem okolju, zdravniške vrste se bodo skrajšale, zato se bo dalo it kdaj tudi na preventivni pregled.
Če nam ostane moto: delaj dokler ne crkneš zato, da bo nekdo še bolj bogat in/ali se bo zabaval na tvoj račun, pa so prizadevanja za "preventivo" obsojena na propad.
tsinamuh0
# 06.03.2018 ob 02:13
Zelo dobri komentarji. Ja, ko slišim, da gospa prof. Primic Žakelj nekaj pavšalno kritizira o državi in screeningu (ki po svetu seveda ni tako oh-in-sploh, kot se pri nas prikazuje, mapak kontroverzno v smislu ne-ravno največje stroškovne učinkovitosti in dejasnkega zmanjševanja umrljivosti), pa bi lahko dosti prej povedala, da je daleč prvi vzrok raka in daleč največji absurd vsega tega boja proti raku (TM), da se cigareti še vedno prodajajo.
Kaj pa naredi konkretnega prof. P.Ž. za primarno preventivo, za preprečevanje vzrokov raka? Niti kodeksa proti raku niso prav prevedli, tako so to naredili, da celo druga točka nasprotuje prvi in daleč najpomembnejši! IARC je isti kodeks prevedal pravilno, poiščite razliko v 2. točki!!!:
https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/sl/
Pri nas cigareti povzročajo 30-40% smrti zaradi raka, že samo pljučni rak pokoplje 1200 Slovencev in Slovenk vsako leto, se pravi skoraj 4 na dan, vsak dan, potem pa so še rak glave, grla in požiralnika, nosne votline, DČD, želodca, mehurja, trebušne slinavke, ledvic, jeter, AML, po novem tudi rake prostate, dojke in neznanega izvora... http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJ
Mra1204479
http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJ
Msa1407211
Ampak naša stroka vsega tega še ni ugotovila, rabijo še nekaj časa, da bodo sledili najpomembnejšim medicinskim revijam na svetu; negativna selekcija in hierarhično podrepništvo v zaprtih okoljih naredijo svoje.
Seveda pa ona sama, cenjena profesorica s 500 in več znanstvenimi objavami ''strokovno'' meni in to celo širi naokrog, da je kajenje in rak - ''nikoli končana zgodba'' - vprašati pa se moramo, komu le takšno mnenje najbolj ustreza... Komu le?
evaevi
# 11.03.2018 ob 12:46
D vitamin in to 5000IE dnevno je temelj zdravja
Namesto njega imamo pa tudi 'vzgojne' akcije ' skrijmo se pred strupenim soncem' v vrtcih in šolah. Zločin nad zdravjem generacij.
QUENDI
# 07.03.2018 ob 11:17
.....prej ko ga diagnosticirajo - prej umreš.....naslov v enem strokovnem tujem časopisu......preveč nepravilnih diagnoz.....in nepotrebno agresivno (tako kot tudi pri drugih stanjih, ki jih ne razumemo in se imenujejo sistemska....avtoimuna....oz nastanej prav zaradi tagega pristopa) zdravljenje nečesa kar se imenuje rak ne glede na to ali je (ne)agresiven (torej bomo umrli zaradi njega ali z njim) ter izguba podpore ko se bolnik odreče uradnemu pristopu......celice, ki jih tako imenujemo so očitno dobo ohranjen ostanek evolucijskih pogojev, ki so bili precej sovražni za njeno preživetje - hipoksija....Ph.....da ne omenjam vpletenosti mikrobioma.....modernih zunanjih vplivov...... v vsaki raziskavi piše v zaključku nekeko takole: trenutna spoznanja nudijo nov vpogled in omogočajo pristop na ciljanje XYZ......a bo v prihodnje potrebno še veliko raziskav in dodatnih dokazov za boljše razumevanje...............
galoper
# 05.03.2018 ob 19:46
Torej rak ni bolezen viroze ali s podobnimi osnovami, ampak je pretok - mešanje življenjskih snovi v obliki novih, neustreznih vrst tvorb, je življenjska oblika v rakasti obliki. Strokovnjaki poznajo osnovni vzrok, a molčijo o tem, čeprav so razdeljene velike vsote denarja, rast tvorb pa ne morejo zadovoljivo ustaviti. Bomo počakali, da se človeško telo usposobi samoobrambe a kdo bo preživel?
pepieinschlag
# 06.03.2018 ob 06:40
Zato je preventiva v obliki zdravega življenjskega sloga

Tole z življenjskim slogom in s preventivo me vedno malo pogreje.

Glede življenjskega sloga:
Ko sem še hodil v službo, mi je bilo stresno že samo vsakodnevno prebujanje, ko sem se zavedal, v kakšen direndaj odhajam.
Pa sem imel poklic sam rad in sem bil, lahko rečem zelo uspešen. Vendar delo s strankami (ki imajo vedno prav), z kratkimi roki (če bi bilo narejeno včeraj bi bilo prepozno) itd…

Glede preventivnih ukrepov pa:
Naj si vse ženske dajo preventivno odstraniti prsi, kot je to storila Angelina Jolie, da ne bi kdaj zbolele za rakom? Ostale reproduktivne organe? Moški prostato?
Morda je potem še najbolje, da se človek iz preventive kar fenta, tako zagotovo ne bo nikoli dobil nobene bolezni, kaj šele raka.

O zgodnjem, pravočasnem odkrivanju (diagnostiki) in terapiji pa tu ne bi govoril. Preveč je še živo vse, kar se je dogajalo moji pokojni soprogi.
Držite se kar bolj paliativne oskrbe…
galoper
# 26.03.2018 ob 19:29
"Po njenih besedah je "nujna ozaveščenost, kako lahko vsak posameznik na najboljši način poskrbi za svoje zdravje"."
V prispevku mrgoli besed o nevarnosti bolezenskega stanja, odkrivanju in,.... Pri tem nastaja vprašanje, ali bo zaradi teh opozoril manj obolelih, je to smiselna preventiva? Že pred II.SV so odkrili da kirurška odstranitev ne zaustavi nagnjenja do nastanka rakastih tvorb in v bistvu ne podaljšuje življenja.
O preventivi opazimo bežne novice o hrani, ki lahko vzburi razvoj rakastih tvorb. Kaj pa razne oblike sevalne energije? Pomislite na mikrovalovne pečice. Šibkejši viri obstajajo, a jih sploh ne omenjajo.
johnsmith
# 06.03.2018 ob 07:30
Največji povzročitelj raka je življenje (človeške potrebe, hrana, voda, zrak). Ali pa boste to življenje izkoristili, je pa na vsakem posamezniku?