Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Priporočilo britanskih zdravstvenih oblasti je tedensko od 150 do 300 minut telesne dejavnosti, ki pospešuje srčni utrip, ali 75 do 150 minut intenzivne telesne dejavnosti na teden, pri kateri težko dihamo.

Večini ljudi sicer ne uspe narediti niti minimalno priporočenih 150 minut telesne vadbe na teden, a raziskovalci menijo, da je bolje, če smo vsaj malo telesno dejavni, kot če se sploh nismo, poroča britanski BBC.

Raziskovalci so proučili več sto prejšnjih študij o koristih telesne dejavnosti in ugotovili, da lahko že polovica priporočene dejavnosti prepreči enega od 20 primerov bolezni srca in ožilja ter skoraj enega od 30 primerov raka. Kar pomeni 75 minut na teden oziroma enajst minut na dan vožnje s kolesom, hitre hoje, pohodništva, plesa ali igranja tenisa.

"Čutiti morate, da se gibljete, srce vam bo hitreje utripalo, vendar ni nujno, da se boste zadihali," je povedal vodja raziskovalcev Soren Brage.

Po ugotovitvah raziskave omenjena telesna dejavnost zadošča, da se tveganje za nastanek bolezni srca in možganske kapi zmanjša za 17 odstotkov, tveganje za obolelost z rakom pa za sedem odstotkov.

Redna telesna vadba tudi zmanjšuje telesno maščobo in znižuje krvni tlak, hkrati pa dolgoročno izboljšuje telesno pripravljenost, spanje in zdravje srca, še navaja BBC.