Vzdržljivostni Pohod po medvedovih stopinjah je največja rekreativno-turistična prireditev na Kočevskem. Tokrat je potekal desetič, pritegnil pa je 2572 pohodnikov. Celotno pot (64 km) je prehodilo 885, krajšo pot (36 km) pa 1603 pohodniki, odstopov je bilo 84.
Vzdržljivostni Pohod po medvedovih stopinjah je največja rekreativno-turistična prireditev na Kočevskem. Tokrat je potekal desetič, pritegnil pa je 2572 pohodnikov. Celotno pot (64 km) je prehodilo 885, krajšo pot (36 km) pa 1603 pohodniki, odstopov je bilo 84. "Profil udeležencev je pisan, da bolj pisan ne bi mogel biti. Od ekstremnih rekreativnih tekačev in pohodnikov, ki se redno udeležujejo takih pohodov in tekov, do ljubiteljev narave, družin ... Pohoda se udeležujejo tudi tujci, predvsem iz Hrvaške, pa tudi drugih sosednjih držav. Letos pa smo imeli prvič pohodnico iz Poljske. Najstarejši letošnji pohodnik je imel 72 let." Foto: Vasja Marinč

Organizator – Društvo po medvedovih stopinjah, je tudi tokrat pripravil dve različici pohoda, tisto po celotni dolžini znamenite Roške pešpoti v dolžini 64 kilometrov in krajšo pot, v dolžini 36 kilometrov, ki je zdaj že nekaj časa tudi krožna.

"Kočevski rog pokriva največji slovenski gozd, ki ga najlažje doživite na pohodu po 64 kilometrov dolgi Roški pešpoti. Za prebijanje skozi divjino ste nagrajeni s čudovito pokrajino, ruševinami nekdanjih Kočevarskih vasi, sledmi divjadi, mirom in tišino, ki ju dandanes že težko najdete," je Pohod po medvedovih stopinjah za MMC opisal Tomi Gavranič iz Društva po medvedovih stopinjah.

Tisti, ki so se odpravili na 64-kilometrsko preizkušnjo, so štartali ob 4.30. Foto: Vasja Marinč
Tisti, ki so se odpravili na 64-kilometrsko preizkušnjo, so štartali ob 4.30. Foto: Vasja Marinč

Pohod je letos potekal desetič. Prvi, ki ga je organizirala peščica pohodnikov, je naletel na odličen odziv, število prijavljenih je iz leto v leto naraščalo. Letošnji je bil razprodan v rekordnih osmih urah.

Kljub velikemu zanimanju se organizatorji niso odločili za višje število prijav. Kot je povedal Gavranič, so razlogi za to sledeči: "Varnost pohodnikov, logistika zaradi izjemno težkega terena po Kočevskem rogu in seveda ekologija. Več kot 100 prostovoljcev in pripadnikov različnih služb mora poskrbeti, da se na cilj varno vrne vsak pohodnik, tudi če se mu na poti zgodi kakšna neprijetnost. In to jim je uspelo na vseh dosedanjih pohodih. Odlično označena pot z markacijami v obliki medvedje šape, številne kontrolne točke, dodatne Reševalne točke, zdravstvene ekipe, organizatorji na poti, večkratno kontroliranje prisotnosti na pohodu in še bi lahko naštevali, poskrbijo, da je Pohod po medvedovih stopinjah tudi eden najvarnejših."

O psihični in fizični pripravi
Na takšnem pohodu se vedno pojavijo težave pri pohodnikih. V vseh teh letih pa kakšnih hujših zdravstvenih težav ni bilo, prihaja do manjših poškodb (koleno, gleženj), je povedal Gavranič.

Zmanjka tudi motivacije. "Ko se pripravljate na tako posebno dogodivščino, se je treba dobro kondicijsko pripraviti. Bodite aktivni vedno znova. Bodite dosledni, manjši koraki so pomembnejši kot ena večja aktivnost na štirinajst dni. V zadnjem mesecu je dobro prehoditi tudi več daljših razdalj, narediti več višinskih metrov in se bolj približati razdalji in višincem, ki jih boste prehodili na dan preizkušnje. Naj bo torej kakšen daljši pohod, vmes pa krajši. Kajti če boste opravili en občasen prenaporen trening in boste nato morali počivati teden dni, ne boste toliko naredili za kondicijo, kot če boste premišljeno pristopili k pripravi. Z vsakodnevno aktivnostjo boste torej veliko prispevali h kondiciji in tudi psihični pripravljenosti – a ne vsak dan na maksimumu, potreben je tudi počitek, oziroma sproščujoča aktivnost. Pa seveda načrtovanje, oprema, primerna hrana in pijača," je o fizični pripravi povedal Gavranič.

Eden izmed udeležencev je pot prehodil kar v medvedovem kostumu. Se je že kdaj zgodilo, da so udeleženci pohoda srečali čisto pravega medveda?
Eden izmed udeležencev je pot prehodil kar v medvedovem kostumu. Se je že kdaj zgodilo, da so udeleženci pohoda srečali čisto pravega medveda? "V desetih letih se je samo enkrat zgodilo, da so pohodniki v zgodnjih jutranjih urah naleteli na medveda, a se je ta karseda hitro umaknil. Tako da ni bilo nič pretresljivega. Vsako leto pa pohodniki na trasi lahko vidijo sledi medveda." Foto: Vasja Marinč
Gozdar Tone Prelesnik, ki je pred desetletji začrtal Roško pešpot, po kateri poteka Pohod po medvedovih stopinjah, vsako leto po poti spodbuja udeležence pohoda. Foto: Vasja Marinč
Gozdar Tone Prelesnik, ki je pred desetletji začrtal Roško pešpot, po kateri poteka Pohod po medvedovih stopinjah, vsako leto po poti spodbuja udeležence pohoda. Foto: Vasja Marinč

Na zahtevnejših izzivih, dolgih pohodih, je dobra psihična priprava še kako pomembna. "Saj nam začnejo od nekega kilometra (različno od posameznika, predvsem pa naprej od razdalje, ki je do zdaj niste še nikoli prehodili) po glavi hoditi različne misli. Um namreč vidi vse neznano kot nevarnost in nas želi na vsak način pred tem obvarovati. Zato se takrat v mislih začnejo pojavljati stavki: 'Ah, kaj ti je tega treba bilo. Pa saj ne boš zmogel/zmogla. Saj se ti ni treba dokazovati. To je preveč. Pa žulji bodo na nogah, ki bodo boleli. Ojej, dež pada, pa blato, saj boš še padel/padla ...' Torej, omejujoče in precej nespodbudne misli. Na dan se nam namreč po glavi vrti 60–70.000 misli in 95 odstotkov je takšnih kot prejšnji dan. Zato je pomembno, da svojim mislim in s tem psihični pripravi posvetite več pozornosti in vnesete v svoj vsakdan čim več pozitivnih. Že kako začnemo dan, vsak dan, je pomembno!"

Enajsti vzdržljivostni Pohod po medvedovih stopinjah se vrača spomladi prihodnje leto, predvidoma 19. aprila.

Slogan pohoda je Rezervirano za pogumne.
Slogan pohoda je Rezervirano za pogumne. "Vsi v cilju, malo poškodb in predvsem vsakoletni standard - 64 kilometrov po kočevski divjini, 2.300 višinskih metrov, znoj, žulji, utrujenost ... Na koncu pa nasmeh na obrazu in nepopisna sreča ob premagani poti na enem najtežjih slovenskih ekstremnih pohodov." Foto: Vasja Marinč