Policista kolesarja ob
Policista kolesarja ob "Primoževem" kolesu. Foto: Policija

Po dveh letih gradnje – ta se je začela januarja 2022 – so v Zagorju ob Savi nedavno predali namenu kolesarsko stezo, ki so jo že pred gradnjo posvetili enemu svojih najbolj znanih prebivalcev, Primožu Rogliču. Kot so nam pojasnili na občini, uradnega odprtja sicer še ni bilo, saj si želijo, da bi se ga udeležil tudi kolesarski šampion sam, glede datuma tako še potekajo pogovori.

Ima pa steza že uporabno dovoljenje in je tako odprta za kolesarje in pešce, so nam še razložili. Steza je skupno dolga okoli 10 kilometrov, pri čemer se je novozgrajenih sedem kilometrov "priključilo" že prej zgrajenim trem kilometrom poti. Razteza se vse od železniške postaje Zagorje ob Savi, prek Repnika v Kisovec in Izlake, skoraj do Orehovice.

Po njej se občasno s kolesom zapeljejo tudi policisti, ki ob tem opozarjajo: "Ker je kolo eno najbolj priljubljenih prevoznih sredstev, za otroke tudi igralo, pričakujemo, da bodo tako odrasli kot otroci v spremstvu odraslih čedalje pogosteje uporabljali dograjeno kolesarsko stezo, ne le kot prometno povezavo, temveč tudi za rekreacijo."

Zloženka policije Varno na kolo.

Ob tem pa udeležence prometa na ljubljanski policijski upravi opominjajo, da so kolesarji poleg pešcev najbolj ogrožena in izpostavljena skupina prometnih udeležencev. "Policisti bodo zato na prometnih površinah, namenjenih kolesarjem, ter tudi drugje prisotni v okviru različnih oblik policijskega dela, med drugim tudi s kolesi. Policisti kolesarji bodo poleg preventivnega svetovanja kolesarjem opravljali naloge opazovanja, patruljiranja terenu, usmerjanje prometa in druge pomoči občanom. Poleg preventivne dejavnosti bodo ugotavljali tudi kršitve s področja cestnoprometnih predpisov, javnega reda in miru ter odkrivali in preprečevali kazniva dejanja," so sporočili.

"Kolesarjenje je zdravo, aktivno in prijetno – vendar naj bo tudi varno," so ob tem še pozvali na PU-ju Ljubljana.