Skoraj poletne temperature se bodo z nedeljo za letos poslovile. Foto: Shutterstock
Skoraj poletne temperature se bodo z nedeljo za letos poslovile. Foto: Shutterstock

Kot je v pogovoru za Val 202 zjutraj dejala dežurna vremenoslovka Eva Bezek, bo danes – ko se po nižinah razkadi megla – jasno, ogrelo se bo do 26 stopinj Celzija, ponekod pa lahko zapiha jugozahodni veter.

Tudi jutri bo še zelo podobno: na severu delno jasno, drugod bo zjutraj in dopoldne nizka oblačnost oz. megla, popoldne pa nas znova čaka razjasnitev. Se pa že za jutri kažejo prve spremembe, pravi: "Na zahodu lahko popoldne ali zvečer že pade kakšna kaplja." Temperature bodo v petek še podobne današnjim – zjutraj od 9 do 14, čez dan do 25 stopinj Celzija, razlaga.

Sobota bo po njenih napovedih "še zadnji dan poletnih temperatur", ko se bo ogrelo do 24, 25 stopinj Celzija, le na zahodu lahko pade kakšna kaplja. "V nedeljo pa nas čaka velika sprememba, ohladilo se bo, ponekod tudi do 10 stopinj, ves dan bo deževalo, meja sneženja se bo v noči na ponedeljek spustila na okoli 1500 metrov nad morjem. Tako da bomo v gorah že videli prve snežinke," pojasnjuje Eva Bezek.

Kot so pri Agenciji RS za okolje zapisali na Facebooku, bo predvidoma večinoma padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, a se napovedi količine padavin še precej spreminjajo.

Kot omenjeno, vse kaže, da so dnevi do nedelje zadnji "poletni" letos. Eva Bezek tako pravi: "Temperature bodo v naslednjem tednu bližje 10 ali 15 kot pa 20."

V ponedeljek bodo padavine sicer prehodno ponehale, od torka do petka pa se bo njihova verjetnost občasno znova povečala.

Agencija za okolje je sicer ob tem zapisala, da bodo temperature tako padle, da se bo uradno začela kurilna sezona. Kot navajajo na Arsu, mora za uraden začetek kurilne sezone večerna temperatura ob 22. uri tri dni zapored pasti pod 12 stopinj Celzija: "Predvidoma se bo v večjem delu Slovenije to zgodilo med nedeljo in torkom, tako da se bo kurilna sezona tudi "uradno" začela v sredo, 18. oktobra."

"Po letu 1961 se je še pozneje v oktobru kurilna sezona začela le v letih 1966, 1968, 2014 in 2017," so še zapisali.