Ljubljana na prvi jesenski dan. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Ljubljana na prvi jesenski dan. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Koledarski letni časi so v primerjavi s klimatskimi zelo natančno določeni in so povezani z astronomijo. In čeprav so nas včasih v šoli učili, da se letni časi spreminjajo okoli 21. v tistem mesecu, to ne drži povsem. Pojav bo vplival tudi na podnebne spremembe, je za Radio Slovenija poročala novinarka Metka Pirc.

Kot je nadaljevala, letni časi nastanejo, ker je Zemljina os vrtenja nagnjena glede na ravnino, po kateri kroži okoli sonca. Profesor na oddelku za geografijo na mariborski filozofski fakulteti Igor Žiberna je za Radio Slovenija povedal: "Dvakrat letno se zgodi, da se sonce pri svoji navidezni poti po nebesni sferi znajde hkrati v ravnini nebesnega ekvatorja. To se zgodi enkrat v drugi polovici marca in enkrat v drugi polovici septembra. In takrat, ko se znajde sonce točno na ravnini nebesnega ekvatorja, se začneta bodisi pomlad ali pa jesen. Zaradi motenj pri gibanju Zemlje okoli sonca se dogaja, da začetki letnih časov niso točno na isti datum ali pa na isto uro."

Tako je bilo leto 2009 zadnje, ko se je pomlad začela 21. marca. Še več, čez 13 tisoč let, kar je nekaj več, kot je minilo od zadnje ledene dobe, se bodo začetki letnih časov povsem zamenjali. Poletje se bo začelo decembra. "Ker se Zemljina os premika v prostoru, so začetki letnih časov vedno bolj zgodaj, prehajajo na zgodnejše datume. Čez 13 tisoč let torej se bo recimo na severni poluti zima začela v drugi polovici junija, poletje v drugi polovici decembra, pomlad v drugi polovici septembra in jesen v drugi polovici marca. Zanimivo je, kakšne podnebne posledice bo imela ta sprememba," je pojasnil Žiberna. Takrat bo tudi hladna polovica leta nekoliko daljša od tople polovice leta.

V času enakonočja so spremembe dolžine dneva in noči najintenzivnejše. Dolžina svetlobe se na dan lahko skrajša tudi za štiri minute.

Še nekaj toplih dni
Čeprav je začetek koledarske jeseni deževen, se bo že prihodnji teden jesen nadaljevala z lepim vremenom. Po napovedih vremenoslovcev se od ponedeljka obeta še nekaj toplih dni z najvišjo temperaturo po nižinah približno 25 stopinj.

Po rekordno namočenem in nevihtnem poletju, ki je bilo tudi nadpovprečno toplo, so bili tudi prvi trije tedni septembra nadpovprečno topli, tako da je bil september doslej primerljiv z rekordno vročim septembrom leta 2011. "Kot kaže, bo september kot celota drugi najtoplejši doslej," je za STA v petek dejal klimatolog z Agencije RS za okolje Gregor Vertačnik.

Ob enakonočju dan odprtih vrat

Ob menjavi letnih časov Astronomski observatorij Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani organizira dan odprtih vrat. Ta bo drevi potekal od 19. do 22. ure, za obisk pa je treba prek spleta rezervirati brezplačne vstopnice.

Napovedani so uvodno predavanje in kratke vesoljske novice ter predstavitev raziskovalne dejavnosti na observatoriju in ogled teleskopa Vega. Celoten program traja eno uro, ogledi pa bodo potekali v skupinah po 30 oseb z urniki na vsake pol ure od 19. ure do 20.30.