Video: Na dopust v gore in na morje tudi s štirinožnimi prijatelji
Ali veste, na katerih priljubljenih izletniških točkah v Sloveniji so dobrodošli tudi štirinožni prijatelji?
V Sloveniji vedno več registriranih psov
Objavljeno: 28. junij 2018 ob 18:45
Ljubljana - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Leta 2015 je bilo pri nas registriranih več kot 221 tisoč psov. Foto: Pixabay
V hribih moramo psu priskrbeti dovolj vode in hrane. Foto: BoBo
Tudi na Obali je vedno več do psov prijaznih ponudnikov. Foto: BoBo

Ali veste, na katerih priljubljenih izletniških točkah v Sloveniji so dobrodošli tudi štirinožni prijatelji? S psom se lahko odpravite na večino planinskih poti, dolgčas pa vam z njimi ne bo niti ob morju.

Če se boste v poletnih mesecih na pot odpravili s psom, ne pozabite, da morate imeti s seboj dovolj vode, da mora biti pes med vožnjo v avtomobilu primerno zavarovan in da ga ne smete puščati v razgretem vozilu.

Sicer pa se zadnja leta število psov v Sloveniji povečuje. V Centralnem registru psov, ki ga vodijo na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, je bilo leta 2015 pri nas registriranih nekaj več kot 221 tisoč psov. Leto pozneje že skoraj 4 tisoč več. Lani pa je bilo v Sloveniji po uradnih registrih, verjetno jih je neuradno še več, skoraj 300 tisoč psov.

Planinske poti do psov prijazne
Planinska sezona se je začela in predvsem ob koncih tedna v hribih že mrgoli planincev. Številni se v gore odpravijo s psi, ki pa morajo biti vzgojeni, navajeni ljudi in drugih živali. Večina planinskih poti je dostopna štirinožnim prijateljem, v planinske koče pa uradno ne smejo.

Vodnik PZS-ja Žiga Macedoni in njegova bernska planšarka se vsako leto okoli 40-krat povzpneta na hribe in gore, najpogosteje pozimi. S pohodništvom sta se začela ukvarjati postopoma, do danes pa sta med drugim osvojila tudi Kredarico. "Psa moramo v bistvu že od same mladosti, nekje od 4. do 5. meseca starosti privajati na ta gorski svet, da se razvijajo vse njegove mišice in kosti," je pojasnil za Televizijo Slovenija.

"Ko vzamemo psa v hribe, moramo seveda mi zanj vzeti vodo, kakšne priboljške, če gre za daljše ture, tudi hrano. Seveda nepogrešljiv oziroma obvezen je povodec," še dodaja.

Dobra oskrba tudi ob morju
Na štirinožne prijatelje pa niso pozabili niti ob morju in so do turistov, ki prihajajo s psi, vedno bolj prijazni. "Imamo ponudnike, ki se prilagajajo temu ciljnemu segmentu in imajo ponudbo za te goste, medtem ko so tudi ponudniki, ki ne dovolijo vstopa živali," je dejal Igor Novel, direktor turističnega združenja Portorož.

Ponudnikov, ki vidijo v tem novo turistično ponudbo, je vedno več. V Portorožu je tako skoraj ducat hotelov, v katerih so psi dobrodošli, posebej do njih prijazne pa so tudi nekatere plaže: ena je pri Delamarisu, druga je pod Belvederjem, povsod drugje pa se psi lahko kopajo, razen če je izrecno prepovedano.

Več si lahko ogledate v spodnjem prispevku Televizije Slovenija.

VIDEO
Skrb za aktivne pse v poletnih mesecih
P. B., Sabina Francek Ivović, Klementina Mikolič (TV Slovenija)
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
skodelicakave
# 29.06.2018 ob 10:12
Vzgojen pes lahko gre skoraj povsod (jasno, da ne tja, kjer je prepovedano), nevzgojeni pa so povsod nadležni. Žal je drugih veliko-veliko več kot prvih.
djdj
# 28.06.2018 ob 19:54
Če bi laho pasji plaži v Izoli sploh lahko rekli tudi plaža za lastnike psov. Je treba skoraj biti aktobat, za premikanje na 10 metrov ovir.
Lupo
# 29.06.2018 ob 10:08
ni kriv pes ampak lastnik
to bo to
# 29.06.2018 ob 11:15
V Nemčiji grejo praktično lahko povsod, Avstriji tudi Italijani ne zaostajajo veliko, drugje pa ne poznam toliko.
Pri nas je opaziti podobno. Bolj je razvito in na višjem nivoju, prej bo pes dobrodošel. Bolj je zabačeno in zanič, prej bo za psa prepovedano.

Zanimivo...

Pa eno vprašanje za pasjemrzneže: Si upate stopiti iz mostičkov pri Zelencih? Ali ste morda celo vi, ki svoje smrdljive dreke in robčke puščate za vsakim grmom? Ogabneži!!
Tudi za sabo morate pobrati tisto kilo dreka, ki ga tam in na podobnih krajih puščate. Pa da ne pozabim tudi otroških igrišč in podobno.

Raje vidim vzgojenega psa na otroškem igrišču, kot neolikano drhal vseh starosti.
čofotalček
# 05.07.2018 ob 14:45
Lastniki psov so na žalost dostikrat neuvidevni do drugih souporabnikov, podobno kot kadilci.
Sej niso vsi taki, ampak jih je kar nekaj, ki se lepo požvižgajo na prepovedi pa tudi svojih kužkov preprosto nimajo pod nadzorom.
Regedit
# 29.06.2018 ob 12:44
Pozabili ste napisat da so gore primerne samo za odgovorne lin izkušene lastnike psov ki vejo kakšne so zmožnosti njihovega psa. Za starejše pse ponavadi to pač ni primerno.da ne bomo potem gledali omaganih in ostarelih psov po hribih ki komaj sopihajo za lastnikom.eni pač nimajo občutka.
MrzlaJuha
# 29.06.2018 ob 10:36
Dobrodošli niso nikjer, ampak za denar gostinci marsikaj potrpijo.
josh k.
# 29.06.2018 ob 13:04
Moja psička gre z nami na morje, pač folk malo nerga, ker se vleže na prvo brisačo, ki jo vidi...kaj češ tako je.
PikiMiki
# 28.06.2018 ob 21:48
Ali veste, na katerih priljubljenih izletniških točkah v Sloveniji so dobrodošli tudi štirinožni prijatelji?

Glede na to, da človek nima nikjer mira pred ščeneti, bi rekel da sploh niso nikjer prepovedani.