Konec tedna bo razmeroma sončen, a hladen, verjetnost sneženja v notranjosti se bo povečala na začetku prihodnjega tedna. Foto: Pixabay
Konec tedna bo razmeroma sončen, a hladen, verjetnost sneženja v notranjosti se bo povečala na začetku prihodnjega tedna. Foto: Pixabay

Kot so na družbenih omrežjih pojasnili na Agenciji za okolje, je ob koncu tedna pričakovati prodor hladne morske polarne zračne mase iznad območja Severnega morja in Skandinavije proti srednji Evropi, Alpam in Balkanu.

Hladna fronta bo Slovenijo prešla v noči s petka na soboto, ob njenem prehodu bo nastalo nekaj kratkotrajnih ploh. Ker bo smer višinskih vetrov v soboto in nedeljo nad Slovenijo severozahodna, padavin pri nas ne pričakujemo, bo pa lahko občasno snežilo na severni strani Alp, razlagajo vremenoslovci.

Ohladitev bo najbolj občutna v gorah. V soboto in nedeljo je tako na Kredarici pričakovati temperaturo med -12 in -15, na Rogli in Krvavcu pa od -5 do -8 stopinj Celzija.

Hladno bo tudi po nižinah, predvsem zjutraj: "V zatišnih legah bo lahko jutranja temperatura okoli -5, čez dan pa se bo v notranjosti Slovenije segrelo na okoli 5, na Primorskem na okoli 10 °C."

Zaradi suhega zraka megle v glavnem ne bo, tako bo konec tedna razmeroma sončen, a hladen.

Napovedujejo pa se tudi prve snežinke – nekaj jih bo lahko na severovzhodu države po zraku zaplesalo v noči na nedeljo, verjetnost sneženja v notranjosti pa se bo povečala na začetku prihodnjega tedna, so še pojasnili vremenoslovci.

V ponedeljek proti večeru se bodo začele od zahoda pojavljati manjše padavine, ki se bodo v noči na torek nekoliko okrepile, težišče padavin bo nad južno polovico Slovenije. V torek popoldne bodo postopno ponehale. Meja sneženja bo nizko, a vremenoslovci ne pričakujejo, da bi dejansko snežilo tudi po nižinah, tudi zaradi razmeroma majhne količine padavin.

Od srede do vključno petka bo nato suho, a razmeroma hladno vreme. Predvidoma v soboto pa se bodo od zahoda spet razširile padavine. Snežilo bo lahko vsaj sprva tudi do nižin, so na Arsu še zapisali na spletni strani.