Nagradna igra: z MMC-jem do knjige Deklina zgodba Margaret Atwood
Z malo znanja in sreče vam lahko MMC podari roman Deklina zgodba kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki je lani izšel v ponatisu pri Mladinski knjigi.
Na TV SLO 1 bo TV-serija prvič na sporedu 18. avgusta ob 22.45
Objavljeno: 7. avgust 2018 ob 18:11,
zadnji poseg: 10. avgust 2018 ob 10:55
Gilead - MMC RTV SLO, RTV SLO

Deklina zgodba
Odfreda, včasih June, je zdaj del družbe Gilead. Je dekla pri Poveljniku Waterfordu in njegovi ženi, zadolžena je za rojevanje otrok. Foto: 2017 Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc. All Rights Reserved.
Roman Deklina zgodba je v slovenščino prevedla Miriam Drev. Foto: emka.si

Z malo znanja in sreče vam lahko MMC podari roman Deklina zgodba kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki je lani izšel v ponatisu pri Mladinski knjigi. Po njegovi knjižni predlogi je nastala tudi istoimenska, zelo odmevna TV-serija, ki bo kmalu predvajana na TV SLO 1, začenši že v soboto, 18. avgusta, ob 22.45.

Dogajanje v romanu je postavljeno v bližnjo prihodnost ZDA, ki se zdaj imenuje Gilead. Brutalen, fašističen, gileadski režim pravice daje le moškim, pa še to le nekaterim. Zgodbo spremljamo skozi oči ženske z imenom June.

V središču zgodbe so redke še plodne ženske
Zaradi ekološke katastrofe je število rojstev drastično upadlo, glavna naloga totalitarnega sistema je, da to spremeni pod pretvezo "vrnitve k tradicionalnim vrednotam". Med veljaki v tej razčlovečeni družbi je poveljnik Fred (v seriji ga igra Joseph Fiennes), ki mu kot ena redkih še plodnih žensk služi Odfreda (v seriji jo igra Elisabeth Moss), Dekla v njegovem gospodinjstvu.

Odfreda, ki ji je bilo predtem ime June, je ena izmed žensk, prisiljenih v spolno podrejenost, kamor spada tudi prisilno rojevanje otrok, ki jih morajo Dekle po porodu dati Poveljnikom in njihovim ženam.

MMC-jeva nagradna igra
Na naslov mmc-kultura@rtvslo.si smo do petka, 10. avgusta prejeli številne odgovore na nagradno vprašanje:


Katerega leta je izšel kanadski distopični roman Deklina zgodba (The Handmaid’s Tale)?


Med pravilnimi odgovori smo izžrebali dva dobitnika knjige Deklina zgodba pisateljice Margaret Atwood, ki je izšla pri Mladinski knjigi.

Nagrajenki sta Rozalija Jagodic in Janja Boček, čestitamo!

Ena najslavnejših pisateljic našega časa
Avtorica knjige Margaret Atwood, rojena leta 1939, je pisateljica, pesnica in feministična ikona, katere knjige so prevedene v okoli 30 jezikov. Najbolj znana je po delih Deklina zgodba, Preročišče in Na površje. Za roman Slepi morilec pa je leta 2000 prejela nagrado booker. Leta 2017 je postala dobitnica kar dveh prestižnih mednarodnih nagrad – nagrade Franza Kafke in nagrade za mir združenja nemških založnikov in knjigotržcev.

Scenarij za TV-serijo je napisal Bruce Miller, ob Elisabeth Moss in Josephu Fiennesu pa igrajo še Alexis Bledel, Madeline Brewer, Ann Dowd, O-T Fagbenie, Max Minghella, Yvonne Strahovski in Samira Wiley.

Če katerega izmed delov nadaljevanke zamudite ali bi si ga radi ogledali znova, bo še sedem dni po predvajanju na voljo v spletnem arhivu RTV Slovenija – RTV 4D.Udeleženec s sodelovanjem v nagradni igri soglaša, da organizator zbira in hrani zbrane osebne podatke za namene, za katere so bili pridobljeni. Udeleženec v nagradni igri oz. njegov skrbnik ali zakoniti zastopnik lahko od organizatorja kadar koli zahteva pregled, dopolnitev, popravo ali izbris svojih osebnih podatkov oziroma trajno ali začasno prenehanje obdelave svojih osebnih podatkov, skladno z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1). Sodelujoči to stori na elektronski naslov mmc-nagrade@rtvslo.si ali pisno na naslov organizatorja. Najpozneje v roku 15 dni po prejemu sporočila bo organizator preprečil uporabo osebnih podatkov udeleženca, o čemer ga bo v nadaljnjih petih dneh z elektronskim sporočilom ali po pošti tudi obvestil. Organizator se zavezuje, da bo posredovane podatke upravljal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (Ur. l. RS, št. 86/2004 in nasl.; ZVOP-1), prav tako pa podatkov ne bo posredoval neupravičeni tretji osebi ali jih kakor koli drugače zlorabljal. Dokumentacijo v zvezi z nagrajencem bo organizator hranil skladno z ZVOP-1.

N. Š.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Guinness
# 07.08.2018 ob 20:06
V poplavi dobrih nadaljevank je naplavilo ravno to revščino.

Resno? Serija je zelo dobra in ravno po zgodbi izstopa iz poplave nadaljevank.
dumpster
# 07.08.2018 ob 20:16
Zelo dobra nadaljevanka, vredna ogleda. Zgodba je povsem realna - ne le zato, ker bi se glede na trenutne trende v bližnji prihodnosti tak model družbe lahko vzpostavil kjerkoli na svetu, ampak tudi zato, ker se je po besedah avtorice prav vse, kar je v zgodbi prikazano, na svetu tudi že dejansko dogajalo, ali pa se celo dogaja.

Ko prebereš to knjigo, ali pa si ogledaš nadaljevanko, dobijo besede konservativnih populistov, ki jih poslušamo vsak dan, nekoliko drugačen pomen. Slišiš tudi tisto, kar se skriva med vrsticami, in si znaš predstavljati, kam nas to lahko pripelje.

Vse pohvale RTV-ju, ker ste se odločili predvajati Deklino zgodbo.
GorskiSkrat
# 08.08.2018 ob 08:19
Niste opravili naloge. Po knjižni predlogi je samo prva sezona serije, druga sezona je narejena kot nadaljevanje ...
+ kot se izkaze in tudi veckrat namigne oz. kar direktno brez dvoma pove, so dejansko NEplodni MOSKI in ne zenske.

Morda se bo komu serija zdela dolgovezna in dolgocasna ... dinamika dogajanja sigurno ni taka kot v kaksnih drugih serijah. Je pa vredno ogleda in sigurno ti da misliti.
ginza
# 09.08.2018 ob 10:05
@-Jani-:Vse skupaj pa še ena zblojena feministična paranoja, ki se posmehuje tradicionalni družbi in jo prikazuje kot skrajno, zlobno/sadistično in iztirjeno ter jo krivi!!

A ti sploh poznaš človeško zgodovino? Pa ne razbiš niti iti v zgodovino. ISIS, Talibani, Indija - vse to se dogaja ženskam ZDAJ v tem času, v tem trenutku, v tem svetu.
anny22
# 07.08.2018 ob 21:19
To je ena redkih, redkih inteligentnih kritik skrajnega (konzervativnega) režima z leve strani. Zelo priporočam ogled, ker je estetsko izjemno dodelana in igralci so fantastični.

Zunaj je že druga sezona, v kateri pa so, kot se ponavadi zgodi v serijah, malce zašli s poti in poslabšali kvaliteto.
GorskiSkrat
# 10.08.2018 ob 12:26
Nimas pojma na kaksnih in iz kaksnih virov je natala knjiga.

Baj d vej, se ena zanimivost, v knjigi nastopajo samo bele osebe. Razlicne rase ipd so dodali v seriji.
GorskiSkrat
# 08.08.2018 ob 08:25
Aja, pisateljica romana sodeluje pri nadlajnjem snemanju in je celo odigrala manjso vlogo v seriji.

Predvsem se zamislis, ce smo tudi mi kot žabe v loncu, ki jim počasi segrevajo vodo ...
-Jani-
# 10.08.2018 ob 19:11
Nimas pojma na kaksnih in iz kaksnih virov je natala knjiga.

Komentiram serijo. Zgodba je fantazija, ki prikazuje absoluten prevzem oblasti skrajne fundamentalistične krščanske klike v prihodnosti v zahodni kulturi.

Baj d vej, se ena zanimivost, v knjigi nastopajo samo bele osebe. Razlicne rase ipd so dodali v seriji.

Kar še dodatno potrdi moje besede
-Jani-
# 09.08.2018 ob 18:22
Zgodba nima nobene veze z zgodovino, niti z ISIS niti s Talibani niti z Indijo.

Dogajanje postavljeno v prihodnost... v zahodno kulturo... v ZDA...
-Jani-
# 08.08.2018 ob 22:11
Še ena distopična zgodba: skupina ljudi, ki sebe imenuje "Progresivici" dela vse na tem, da uniči že skozi stoletja preiskušen družinski model. To ljudem predstavlja skoz napredek, raznorazne pravice in sloganom "zabavajte se, kot da ni jutrišnjega dne". No jutrišnji dan pride, Evropa se znajde pod invazijo mladih moških iz tretjega sveta, maloštevilni se temu želijo upreti, toda prej omenjeni "Profresivci", sedaj vsi v kravatah in na uradnih položajih, kar naprej govorijo z vseh mogočih medijev pod njihovim nadzorom: potrebujemo to temno mladino, kaj pa niste delali otrok

Že v enem izmed prvih kadrov takoj posiljevanje (flashback) s promocijo mešanih parov, ki smo mu danes priča vsepovsod. Vse skupaj pa še ena zblojena feministična paranoja, ki se posmehuje tradicionalni družbi in jo prikazuje kot skrajno, zlobno/sadistično in iztirjeno ter jo krivi!! za situacijo, v katero nas pravzaprav dejansko vodi sodobna progresija, kot je navedeno zgoraj: cock carousel, STDs, "kariera" za vsako ceno...

Glavni lik v seriji je totalno antipatičen, "zgodba" oz. dogajanje pa tako malo verjetno in tako mučno dolgočasno, da tistih, ki bodo preživele pol ure te "umetnije", ni treba biti prav nič strah, da ne bi preživele tudi prikazane distopije, v kolikor se bomo v prihodnosti res znašli v njej.

Edina omembe vredna svetla točka: Yvonne Strahovski
Grof_von_Baron
# 07.08.2018 ob 20:50
Še ena distopična zgodba: skupina ljudi, ki sebe imenuje "Progresivici" dela vse na tem, da uniči že skozi stoletja preiskušen družinski model. To ljudem predstavlja skoz napredek, raznorazne pravice in sloganom "zabavajte se, kot da ni jutrišnjega dne". No jutrišnji dan pride, Evropa se znajde pod invazijo mladih moških iz tretjega sveta, maloštevilni se temu želijo upreti, toda prej omenjeni "Profresivci", sedaj vsi v kravatah in na uradnih položajih, kar naprej govorijo z vseh mogočih medijev pod njihovim nadzorom: potrebujemo to temno mladino, kaj pa niste delali otrok.
NOPCBS
# 07.08.2018 ob 18:44
edino v cemer je zgodba blizu realnosti je v tem da drvimo v ekolosko katastrofo in sterilnost zaradi onesnazevanja, hormonskih motilcev, izpiranja kontracepcijskih tablet v podtalnico...

ampak gospodarji so se odlocili, da se da populacijo preprosto zamenjati, pocasi a zagotovo
Jerica
# 07.08.2018 ob 19:20
V poplavi dobrih nadaljevank je naplavilo ravno to revščino.
Reklam pa toliko kot da bi šlo za ustvarjalni vrhunec tega tisočletja...
Raje zavrtite še tretjič tistega oproščenega... tam je vsaj pokrajina lepa :D