Gradnja bo stekla prihodnje leto in mora biti končana do sredine leta 2023.

Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Kot je povedala direktorica Doma upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice Karmen Arko, bodo sredstva iz razpisa React-EU, ki je namenjen izboljšanju standarda v javnih domovih, namenili gradnji novega objekta, v katerem bodo uredili prostore za dnevno varstvo, bivalno enoto za začasno namestitev stanovalcev in garažno hišo.

Delno vkopana garaža bo služila za potrebe parkiranja tako svojcev kot zaposlenih, ki se zdaj spopadajo z velikim pomanjkanjem parkirnih mest. V garaži bodo pridobili 36 pokritih in 12 zunanjih parkirnih mest.

Ključno pa bo, da bodo v novem objektu lahko zagotovili dnevno varstvo in začasne namestitve. "Tu se kažejo zelo velike potrebe. Imamo ogromno prošenj, ki jim moramo zdaj žal zavračati," je pojasnila Arkova. V novem objektu bodo predvidoma imeli 20 mest za začasne nastanitve in 20 mest za dnevno varstvo.

"Po naložbi bo za naše občane poskrbljeno dosti bolje, saj bodo lahko svojega ostarelega sorodnika pripeljali k nam v dnevno varstvo in ga po službi ali drugih opravkih znova odpeljali domov," je pojasnila direktorica. Kot je poudarila, bodo tako starejši deležni kakovostne oskrbe, njihovi svojci pa bodo razbremenjeni.

Arko je kot gerontologinja prepričana, da je to ena najbolj optimalnih rešitev v skrbi za starejše, vendar so doslej zaradi prostorskih omejitev v domu lahko ta program izvajali zgolj v minimalnem obsegu. V dnevno varstvo so sprejemali posameznike, ki so jih, ker zanje niso imeli posebnega oddelka, integrirali kar v redne oddelke. "To sicer ni najboljše. Veliko bolje je imeti skupnost takšnih ljudi, ki se dnevno srečujejo," je poudarila.

Ob ureditvi novih prostorov v domu načrtujejo 18 novih zaposlitev. Ob tem je Arko povedala, da imajo razpise odprte ves čas, saj je pomanjkanje kadra že zdaj največjq težava.

V Kranju ureditev prezračevanja in dozidava hodnika

Za sredstva z razpisa React-EU je na Gorenjskem uspešno kandidiral tudi Dom upokojencev Kranj, kjer bodo za približno milijon evrov uredili prezračevanje in požarno varnost ter dozidali hodnik za povezavo z obstoječo kavarnico. Pogodbo za to naložbo je vodstvo doma z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti podpisalo prejšnji teden v okviru vladnega obiska Gorenjske.

Nov objekt bo Domu upokojencev dr. Franceta Bergelja Jesenice omogočil tudi boljšo organizacijo in delovne ter bivanjske razmere v primeru ponovnega izbruha covida-19 ali drugih nalezljivih bolezni. Ob lanskem izbruhu so morali en oddelek izprazniti in stanovalce namestiti po dnevnih prostorih, da so lahko v zgornjem nadstropju uredili sivo cono.

Jeseniški dom je bil lani eden prvih z okužbami. "Nam jih je pa uspelohitro zajeziti in okužila se je manj kot polovica stanovalcev," je spomnila Arkova in dodala, da zdaj praznujejo eno leto od zadnje okužbe v domu. "Se pa zelo trudimo, upoštevamo predpise, spodbujamo cepljenje in vsakega, ki se vrača iz bolnišnice ali prihaja od doma, začasno namestimo v sivo cono," je navedla.