"Papež Frančišek je bil pri nas doma!"
Papež Frančišek je praznoval 77. rojstni dan. Že od prvega pozdrava na balkonu bazilike svetega Petra preseneča ne samo vernike, ampak tudi vso svetovno javnost.
Zgodba Golarjevih iz Virmaš
Objavljeno: 18. december 2013 ob 07:33
Ljubljana - MMC RTV SLO

Obvezen posnetek z blejskega gradu.
Obvezen posnetek z blejskega gradu (Bergoglio v sredini). Foto: MMC RTV SLO
Pater Bergoglio v Sloveniji.
Pater Bergoglio v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO
Slovenija, 1971.
Slovenija, 1971. Foto: MMC RTV SLO
Pred brezjansko baziliko.
Pred brezjansko baziliko. Foto: MMC RTV SLO
Pater je držal obljubo in na poti iz Madrida v Rim naredil še obvoz v Slovenijo.
Pater je držal obljubo in na poti iz Madrida v Rim naredil še obvoz v Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Visoko nad Gorenjsko.
Visoko nad Gorenjsko. Foto: MMC RTV SLO
Papež Frančišek
Papež Frančišek med množicami. Foto: Reuters
Patrovo prvo pismo. Foto: MMC RTV SLO
Pismo z zahvalo Andrejeve mame. Foto: MMC RTV SLO
Drugo patrovo pismo. Foto: MMC RTV SLO
Kuverta, ki so jo iz Argentine prejeli Golarjevi. Foto: MMC RTV SLO

Papež Frančišek je praznoval 77. rojstni dan. Že od prvega pozdrava na balkonu bazilike svetega Petra preseneča ne samo vernike, ampak tudi vso svetovno javnost.

Raziskave so pokazale, da je trenutno najbolj priljubljena oseba na svetovnem spletu, ameriška revija Time pa ga je pretekli teden razglasila za osebnost leta.

Kaže, da se Frančišek bolje počuti v stari katrci ali fiatu kot pa v luksuznih avtomobilih, ni mu težko zamenjati svoje bele čepice za otroško kapo. V zadrego ga ne spravi niti deček, ki uide varnostnikom in se sproščeno usede na papeški stol. Ko se ob sredah in nedeljah vozi med desettisočimi, se najraje ustavi pri bolnih in prizadetih.

Sem in tja pa se vseeno pojavijo pomisleki, češ: ali ne gre le za spretne in ljudem všečne poteze novega Petrovega namestnika? Ni to zgolj premišljena igra, s katero želi popraviti načet ugled Katoliške cerkve? Za verodostojen odgovor se je treba vrniti nazaj v njegova kardinalska leta v Buenos Airesu ali še dlje v preteklost, ko je bil čisto navaden pater. Priče vedo povedati, da je Bergoglio tudi kot papež Frančišek ostal to, kar je v resnici: skromen, pozoren do sočloveka, predvsem do ljudi, ki trpijo.

O tem govori tudi zgodba njegovega obiska v Sloveniji. Ja, prav ste prebrali. Papež Frančišek je leta 1971 v Virmašah pri Škofji Loki obiskal družino Golar. Zgodbo je pred časom objavil časopis Gorenjski glas, mi pa smo poiskali ljudi, ki so bili takrat z njim in še zdaleč niso slutili, da bo njihov gost, pater Jorge Mario Bergoglio, čez dobrih 40 let sedel na papeški prestol. Posebej za naš radio so o visokem obisku prvič spregovorili tudi pred mikrofonom.

Zgodbi o obisku zdajšnjega papeža lahko prisluhnete tudi v oddaji prvega programa radia Slovenija.

Osrednji lik zgodbe je Andrej Golar iz Virmaš pri Škofji Loki. Živel je s tremi sestrami ter mamo Anico in očetom Andrejem. Družinsko zgodbo sta nam zaupali njegovi sestri, ki sta želeli ostati anonimni, ter svak Milko.

"Jaz sem v službi takoj vsem povedala: ta papež je bil že pri nas! Potem smo pa povedali prijateljem in so bili vsi navdušeni," pravi mlajša sestra Andreja Golarja. Spominja se otroštva in pove, da se je družina težko prebijala skozi vsakdan; oče in mama sta namreč gradila hišo. Sin Andrej je kot najstnik sanjal o lepšem življenju in se je zato rad družil s fanti, ki revščine niso poznali: "Fantje so imeli že mopede, pri nas pa mu je mama kupila kolo na obroke."

Kljub vsemu pa so živeli lepo in mirno življenje. Andrej je bil posebej navezan na mamo: "Še zdaj kakšna soseda pravi, da se je, ko je bil majhen, ves čas držal mame za krilo. In so rekle: ta fant ne bo tebe nikoli zapustil," pravi njegova sestra.

Toda 1. novembra leta 1957 se je zgodilo nekaj, kar Golarjevi niso niti slutili. Komaj 16-leten se je Andrej s štirimi fanti odpravil čez mejo v Gorico: "Ker je bil 1. november, mu je mama še rekla: zvečer pa glej, da boš ob času prišel nazaj, da bomo molili. Pa se je nazaj obrnil, se malo nasmejal, zaprl vrata in odšel." In to je bilo tudi zadnjič, ko so domači še videli Andreja. Ko so zaskrbljeni starši izvedeli, da je šel v Italijo, so iskali načine, da bi ga našli, toda brez uspeha. Sin se je s pismom javil šele iz Neaplja. Na vprašanje, zakaj se je odločil za pot v tujino, njegova sestra odgovarja: "Takrat so pogosto hodili v tujino. Eni fantje zaradi vojaščine, da jim ni bilo treba iti v vojsko, drugi pa zaradi tega, ker so zunaj videli bogastvo, ker so mislili, da jih kar čaka."

Razlog za odhod bi lahko bila tudi stroga vzgoja očeta. A kakor koli, Andrej se je vkrcal na ladjo in odpotoval v Argentino, kjer pa ga nista čakala mleko in med. Zaslužek je bil majhen, več upanja mu je prineslo delo v knjižnici filozofske in teološke fakultete v mestecu San Miguel blizu Buenos Airesa. Njegovo delavnost in znanje jezikov je opazil takratni vodja knjižnice, jezuitski pater Jorge Mario Bergoglio, in Andreja imenoval za vodjo zaposlenih. Njuno poznanstvo pa je postopoma preraslo v pravo prijateljstvo. Ker je Bergoglio vedel za stisko Golarjeve družine, se je odločil, da staršema napiše pismo.

Kaj je to pismo pomenilo za starše, ki ob skopih sporočilih niso veliko vedeli, kaj se s sinom v resnici dogaja, najbolje pove pismo mame Anice, ki se je patru od srca zahvalila.

Kljub pismu je bolečina vseeno ostala, Andrej je ostal v Argentini. Sestra pravi, da je bilo to zato, ker bi ga v Jugoslaviji čakalo služenje vojaškega roka, ki je takrat trajalo leto in pol. Z leti pa je verjetno kopnela tudi navezanost na domovino.

Žarek upanja je za Golarjeve posijal novembra leta 1970, ko je Bergoglio sporočil, da jih bo v kratkem obiskal. V tistem času je namreč študiral na filozofski fakulteti v Madridu. Sledilo je še pismo sina Andreja, kjer poleg organizacijskih zadev staršem naroča, naj Bergoglia dobro postrežejo, spečejo potico, denarja pa naj mu ne dajejo, ker bi ga sicer užalili.

Dan obiska ...
Pater je držal obljubo in na poti iz Madrida v Rim naredil še obvoz v Slovenijo. Domov v Virmaše ga je iz Ljubljane pripeljal sestrin mož, oziroma Andrejev svak Milko, z njima pa je bil tudi Rado Sušnik, ki je skrbel za prevod. Srečanje je bilo nepozabno, se spominja Andrejeva sestra: "Spomnim se, da so sedeli za mizo, prevajalec je prevajal in gospod Bergoglio je zelo velikokrat reke mucho, mucho, mucho. In sem potem ugotovila, da to po špansko pomeni veliko. To mi je ostalo zelo v spominu, kaj več pa ne. Mogoče smo sedeli skupaj nekje dve uri."

Svak Milko, ki je vozil avto, se spominja, da so se še pred kosilom odpeljali na kratek izlet na Bled in na Brezje: "Na Bledu smo šli na grad. Gori sta si vse ogledala, vse ju je zanimalo. Potem smo šli pa na Brezje. Bergoglio in Sušnik sta šla v cerkev, potem smo šli pa tam v bife. Spili smo eno pijačo, potem pa smo se počasi vrnili, da je mama v miru pripravila kosilo."

Ob Bergogliu so Golarjevi spet začutili bližino sina Andreja, ki je poleg pozdravov poslal tudi nekaj daril. Sestra se spominja, da je obisk veliko pomenil predvsem za mamo: "Staršem je zelo veliko pomenilo, res. Se mi zdi, da sta bila potem kar bolj pomirjena, ker pred tem Andrej dolgo ni pisal. Živela sta v negotovosti, kaj je z njim, tako da je bilo potem čisto drugače. Tudi mama se potem ni več toliko vznemirjala. Do takrat je pogosto jokala."

Pater je moral še isti dan odpotovati v Rim. Kratek obisk Andrejevega prijatelja je bil verjetno največje darilo za starša in tri sestre. Bergoglio je Andreju povedal vse podrobnosti obiska, domačim pa je marca poslal še eno pismo.

Andrej se je še istega leta poročil s Suzano, ki je bila italijanskega rodu. Rodila sta se jima sinova Patrik in Kristjan. Želja po obisku domovine pa se ni nikoli izpolnila. Oče Andrej je umrl leta 1992, spomladi leta 2001 pa tudi mama Anica. Še istega leta pred božičem pa je za posledicami dolgotrajne bolezni odšel tudi sin Andrej.

Toda zgodba se tu ne zaključi
Februarja letos je nepričakovano odstopil papež Benedikt XVI. Kardinali se zberejo na konklavu in 13. marca se iz dimnika Sikstinske kapele pokadi bel dim. Na balkon bazilike svetega Petra v Vatikanu stopi novi papež in spregovori: "Bratje in sestre. Dober večer!"

"To je pa tako zanimivo. Jaz zvečer nisem kaj dosti gledala poročil, ne televizije, ampak priimek Bergoglio mi je ostal v spominu. Ponoči nisem spala, študiram, da mi je tako znan priimek, zato sem šla takoj zjutraj iskat pisma in brskat po kartonski škatli, kjer imamo vse to. In jaz sem bila čisto vzhičena. Pokličem obe sestri in mlajši rečem: a veš, zakaj te kličem? Ja vem. A me zaradi papeža? In je takoj vedela in je v službi takoj vsem povedala, ta papež je bil že pri nas! Potem smo pa povedali prijateljem in so bili vsi navdušeni," pravi Andrejeva sestra.

Starejša dodaja: "Jaz sem takoj vedela, da je On, čisto takoj. Sem šla k hčerki in ji rekla: a veš da je bil tale papež že dol v Virmašah? Pa je rekla. A misliš, da res? Sem rekla: zagotovo. Meni se še zdaj milo stori, ko ga vidim na televiziji." "Že njegov pozdrav je bil drugačen, do zdaj ni še nobeden papež pozdravil z dober večer. Samo škoda recimo, da … če bi to slutili takrat, ko je bil tukaj, kaj bo čez 40 let …" znova doda mlajša od sester Golar.

Andrejev svak Milko si v teh dneh še vedno ne oddahne: "Dobro, da sem jaz takrat poslikal. Ker so fotografije pomemben dokaz."

Andrejevi sestri, ki sta - kot rečeno - želeli ostati anonimni, in svak Milko, gledajo na papeža danes drugače kot večina ljudi. Frančišek je bil pri njih doma. Edini razlog njegovega potovanja v Slovenijo je bil ta, da prinese pozdrave in s tem toplo bližino Golarjevega Andreja, ki so ga starši in tri sestre tako pogrešali.

Vabilo na Škofjeloški pasijon
"Ko ga pogledam v obraz, čutim, da ga čisto drugače sprejemam kot nekdo drug. Takoj se mi zbudi spomin nanj, ga prepoznam. Jaz sem v bistvu ponosen na to in mi je v čast, da sem ga lahko vozil in da sem bil njegov spremljevalec. Je res en tak topel človek in se mi zdi, da bi lahko vedno z njim delal," pripoveduje Milko. Ena izmed sester se čudi: "Prišel je v eno zakotno vas, k enim neznanim ljudem. To moraš biti res …" "To kaže njegov karakter, kakšen človek je. Da je res en topel človek in da mu ni težko iti k nekim ljudem samo na podlagi poznanstva s sinom. In da potem obišče starše, jih potolaži in pove, da je s sinom vse v redu," vskoči Milko. "Jaz imam papeževo sliko celo na računalniku. Imam občutek, kot da bi bila stara znanca. Sem počaščen, dobro je, da je do tega prišlo in da sem bil jaz zraven v tej zgodbi." "Ja, tudi jaz. Ker recimo prejšnjih papežev nisem toliko spremljala. Tega pa - samo da nekaj slišim, grem takoj pogledat ali prebrat. Kot da ga poznam. Samo da bi bil čim, čim več let zdrav. Pa da bi to svojo nalogo tako dobro opravljal, kot jo zdaj. Ker smo res vsi navdušeni nad Njim," pa pove Andrejeva sestra. "Videti je, da je tudi On odraščal bolj v revščini in zato bolje razume ljudi. Da bi bil zdrav, to mu želim," doda njena starejša sestra. Mlajša meni, da bi moral papež obisk ponoviti: "Ja, mi bi ga radi še enkrat v Škofji Loki spet videli, če bi bila kakšna možnost. Drugo leto bodo spet naredili pasijon in bi bilo fino, če bi ga prišel pogledat papež. Potem bi prišel pa še v Virmaše pogledat našo hišo."

Bo pa mogoče priložnost, da Golarjevi obiščejo papeža Frančiška v Vatikanu. Spomin na Slovenijo je še gotovo živ tudi pri njem. V deželi južno od Alp je pater Bergoglio našel tople in prijazne ljudi, Golarjevi iz Virmaš pa človeka, ki jim je podaril del sebe, del svoje ljubezni, ki je čas ne bo izbrisal.

Boštjan Debevec, Radio Slovenija
Foto: svak Milko

Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
kop
# 18.12.2013 ob 10:27
Jaz še zmer trdim, da bi moral Bog nam Slovencem tega papeža posodit za kakšno leto. S polnimi pooblastili.
Master s puppet
# 18.12.2013 ob 08:15
da tudi jaz menim, da je to zanimiva in grenko - sladka zgodba. Meni je to čudovito, da je prišel obiskat družino prijatelja ko ta ni mogel in izročil darila in besede prijatelja. Ta papež je definitivno nekaj končno pozitivnega za ljudi in posledično cerkev.
Bivši uporabnik
# 18.12.2013 ob 10:49
Zgodba, ki se te dodatke. Tudi papež Bergoglio je na koncu koncev samo človek. Dober človek. Hvala Golarjevim, ki so se odločili z nami deliti to lepo doživetje in spomine.
Ribiič
# 18.12.2013 ob 10:43
Bravo, odličen članek.
7up
# 18.12.2013 ob 11:04
Cestitke za clanek,...
pfc
# 18.12.2013 ob 11:00
Z tem člankom upam,da se bodo za vedno zaprla škodoželjna usta vsem tistim,ki trdijo,da so v Jugi trpeli in bili brez pravic-kot verniki.
scenic
# 18.12.2013 ob 11:12
Vse naboljše Frančišek!
janez123
# 18.12.2013 ob 10:14
ps: Tale foušija v zgornjih postih je naravnost smešna. Drugega sploh ne spravite skup od nevoščljivosti ;)
Krepki
# 18.12.2013 ob 12:17
najbolš od vsega je:

Foto: svak Milko
severna zvezda
# 18.12.2013 ob 10:30
Jaz še zmer trdim, da bi moral Bog nam Slovencem tega papeža posodit za kakšno leto. S polnimi pooblastili.

..... jap, nekaj se le premika :)

...... Krašovcu je Vatikan odvzel naziv kanonika in naložil kanonično kazen, ker ni spoštoval navodil Cerkve. Pošteno. Next?
anny22
# 18.12.2013 ob 10:38
Marsikdo se ne bi sekiral, če bi starše v neki državi Bogu za hrbtom skrbelo, kje je njihov sin. V sodobnem jeziku bi rekli, da to ni moj problem! Bergoglio je poskrbel celo, da je bilo pismo prevedeno v slovenščino.

Ne bi bilo škoda, če bi se papež razmnožil in bi dobili eno kopijo v izposojo.
pirat321
# 18.12.2013 ob 10:11
Definitvno je papež Frančišek svetovna osebnost leta. Škoda, da ni veliko mlajši in ne bo imel veliko časa za korenitejše spremembe v cerkvi, ki je temeljito potreban prenove. Dolgo življenej papež Frančišek.
Pa da smo si na jasnem nisem veren, verjamem pa v njegovo poštenost in tisto kar dela.
OMNIC
# 18.12.2013 ob 08:18
Zelo lepa zgodba, dodaten dokaz, kako velik človek je papež Frančišek.
Toda, ali je ta novica za v rubriko novice - Slovenija?
čik
# 18.12.2013 ob 12:45
takrat je bil didžej(slika 10)
Mici92
# 18.12.2013 ob 11:40
Zanimiva zgodba !
Wagra
# 18.12.2013 ob 09:49
Zdaj bo treba pogledat v arhive, če je Papež delal za jugoslovansko udbo

To bi razložilo, zakaj ima Kučan tako velik vpliv v Vatikanu.
MojaOliva
# 18.12.2013 ob 12:47
Papež se drži naukov Jezusa Krista če je to komunistično je to stvar posameznika.
Jezus je bil največji "komunist" ne kapitalist.To je temelj vere zato je meni nepojmljivo kako se meša desnica in krščanstvo pod isto streho?
Z temelji je to popolnoma skregano to sem že pisal pred nastopom tega papeža.


Haha, kaj vse človek prebere tukaj. Razlika med komunisti in Jezusu je v tem, da slednji ni nikoli pobijal nasprotnike. Komunisti so pa množično pobijali. Primerjati Jezusa s komunisti je otroško. Komunizem ja pač propadel na vseh frontah, sprijaznite se. Komunizmu moraš samo nastaviti ogledalo človeške narave in propade v trenutku. Zato tudi vsi takšni sistemu temeljijo na zaprtju, agresiji, blokadi in tako dalje, ker poskušajo spremeniti človekovo naravo. Posledice komunizma se pa vidne po 20-30 letnem njegovem razpadu, ker se ljudje še vedno ne morejo posloviti od svojega socialističnega diktatorja, ker je šolski sistem naravnan tako, da je on neizmotljiv, da obstaja samo ena resnice. Zato se tudi ne morete sprijazniti z njegovim propadom. Pač pranje možganov ima velikanske posledice.
lantus
# 18.12.2013 ob 12:02
Volk v ovčji koži kar je še posebej nevarno.
pfc
# 18.12.2013 ob 11:52
7up

No,no,no-ne širi zopet lažne propagande.Kaj pa ,če se ta Andrej ni namerno hotel vrniti?Ni hotel služiti vojnega roka v JLA.JLA je bila naša ljudska armada.Vsak patriot se je z veseljem oddolžil državi in ponosno odslužil vojaški rok v JLA.Če se pa on ni imel za patriota...potem je to druga stvar.
mikitr
# 18.12.2013 ob 11:30
A bo dobil nobelovo nagrado,kot Obama,kdo pa jo bolj zasluži ,pa se mi zdi jasno.
herojtito
# 18.12.2013 ob 11:09
Ta papež je, ta pravi komunist, Živel Papež Frančišek !!!
Forex
# 18.12.2013 ob 09:40
šurda
Kam boš še padel Šurda? Bergolio je trenutno najbolj znana in vplivna oseba na svetu. In prav je tako. Upamo lahko le, da ne pusti raznim kurijam v Vatikanu, da bi ga povozile! Začel je odlično voditi cerkev.
šmajser
# 18.12.2013 ob 07:57
Bog je stric iz ozadja.
VinBencin
# 18.12.2013 ob 16:47
ivod
res smo lahko ponosni za dve besedi slabo povedani v 35 letih vladanja :)
Tudi na to, da so slovenski komunisti ob proslavah in otvoritvah na slovenski zemlji javno govorili srbohrvaško. Slava jim! Pravi domoljubi!
Forex
# 18.12.2013 ob 14:47
Wagra
Morda sem naiven, ampak 1000% bolj verjamem v to, kot da jih vrnil Mafijakovič in levi tajkunčki! Morda sem res naiven, a tako mislim. Zenkrat še nisem nasedel, dopuščam, pa možnost da bom.
krjavelj
# 18.12.2013 ob 13:44
http://www.rudan.info/otvoreno-pismo-papi-franji/
Forex
# 18.12.2013 ob 13:31
šurda
Je kaj narobe, če mu je Vatikan odvzel naziv? Pravilno je to a ni???
Bivši uporabnik
# 18.12.2013 ob 13:12
sicer pa očitno je po novem mmc on-line ognjišče, al kako..
pfc
# 18.12.2013 ob 12:40
"Kučan ima tako velik vpliv v Vatikanu..."

Naš Maršal TITO je bil na obisku pri papežu v Vatikanu.In?
severna zvezda
# 18.12.2013 ob 11:11
Verjetno si spregledal del, da se osrednji lik zgodbe(Andrej) sploh v Slovenijo ni mogel nikoli vec vrniti in posledicno tudi ni videl vec svoje druzine,...

...... Razlog je bil takrat prekomerno dolgotrajno služenje roka, verjetno pa tudi strah, kar je bilo pri izseljencih v določene dele sveta v tistem času razumljivo.

iz zgodbe: Kljub pismu je bolečina vseeno ostala, Andrej je ostal v Argentini. Sestra pravi, da je bilo to zato, ker bi ga v Jugoslaviji čakalo služenje vojaškega roka, ki je takrat trajalo leto in pol. Z leti pa je verjetno kopnela tudi navezanost na domovino.
andrazp
# 26.12.2013 ob 18:41
ojoj
kabošti
# 22.12.2013 ob 18:47
Mimogrede, komunizem in vera sploh nista in ne moreta biti na istem nivoju. Komunizem je še en filozofski sistem, ki pa je žal našel zelo plodna tla v človekovi emancipaciji od Boga konca novega veka, v 20. stoletju. Vera je oseben odnos z Bogom. Religija je nekoliko bolj podobna nekemu sistemu svetovnonazorskih resnic. A tudi pri religiji ne gre za filozofski sistem, ampak za razodeto resnico. Pustimo, kaj kdo verjame ali ne, med misleci so te stvari tako postavljene.
Problem je, ker smo tukaj tako prepojeni s tako imenovanim komunizmom, da večina sploh več nima pojma, kaj je komunizem zares učil. Večina učenjakov na tem forumu najbrž nikoli ni prebrala Marxa, Engelsa, Lenina, komunističnega manifesta, ... Prosim, dajte si. Nasilna revolucija in krvava odstranitev vseh motečih elementov za raj na zemlji vsekakor ne more biti po primerjavi enaka krščanstvu, ki uči ljubezen. Morda so pripadniki krščanstva to kdaj pozabili, pripadniki komunizma pa so klali zato, ker jih je njihov nauk tako naučil.
kabošti
# 22.12.2013 ob 18:40
Jezus Kristus ni bil član nobene politične stranke, niti danes to ne bi bil. Ne bi bil komunist. To pa zaradi komunističnega učenja, da je možen raj na tej zemlji (+ da je religija opij za ljudstvo). Raj na zemlji ni mogoč. Človek kot nepopolno bitje se ne bo nikoli mogel odpovedati sebičnim željam, pa naj bo še tako razsvetljen. Zato komunistični voditelji na koncu niso bili nič drugega kot novi fevdalci, boržuji in pravzaprav prav to, kar so teoretično preganjali. Josip Broz je enkraten primerek takšnega človeka. No, Jezus kot Bog vsekakor ni učil raja na zemlji, ampak "pridi k nam Tvoje (Božje) kraljestvo", kot lahko vidimo v Očenašu in še na miljavžen drugih mestih v Svetem pismu. Torej, ne komunizem, ne kapitalizem, ne desnica, ne levica, ampak vera v Jezusa Kristusa kot Boga nas bo rešila. In papež uči samo in zgolj to.
againstMafia
# 19.12.2013 ob 17:58
Nisem vernik ampak ta človek je VELIKI humanista in poštenjak - strah me je za njega ker je prehuman in pošten.
gregorsu
# 19.12.2013 ob 00:33
da se ja pa Andrej rešil vojaščine in je pobegnil v argentino, je pa zame samo dokaz, da je bil odličen in pošten človek.

nisem levičar ne desničar, ljudi sodim po dejanjih. In biti vojak je zame nekaj najnizkotnejšega kar lahko doseže homo sapiens.

Andreju in vsem, ki so prezirali vojsko bi morali postaviti spomenik!
gregorsu
# 19.12.2013 ob 00:31
zanimiv članek, še bolj zanimiva izkušnja družine.

podpiram papeža in ga cenim, čeprav nisem vernik. Mi pa ne da en črviček miru, da jezuiti nikoli niso bili tako ljudski.... kar nočem verjet, da bi lahko imel papež kake skrite interese...
VinBencin
# 18.12.2013 ob 16:55
izo
ko že o mafiji govoriš. Vsaj veš, da je mafija bila prva v pomoč italijanskim antifašistom in zaveznikom pri borbi proti fašizmu v Italiji?
Veš zakaj je bil v 30 letih izbruh italijanske mafije v ZDA? Ko je mafija dobesedno bežala iz Italije v obdobju fašizma.
Torej kaj naj sedaj? A naj obsodimo zavezniške sile in vse italijanske antifašiste, ker so sodelovali z mafijo in se oboroževali z mafijskim denarjem iz ZDA? Ob tem pa naj slavimo fašizem, ker je preganjal mafijo in tekom svojega režima mafijo spravil na zgodovinski minimum?
Kaj pa porečeš na to, da je nekdanja SFRJ bila zatočišče za številne italijanske mafijce, ki so bili vpleteni tudi v atentate rdečih brigad v povojni Italiji?

Saj vem kako to misliš... za ene je vredno obsodbe, za ostale pa je prav da so to počeli...
Wagra
# 18.12.2013 ob 13:57
osebno mislim, da jih tudi bodo po mojem mnenju in to bistveno prej kot tajkuni in Mafijakovič

Si pa naiven. Kdaj je že pa RKC kaj vrnila?
Na te 2 milijarde se lahko požvižgamo, ne glede na Frančiškove populizme.
Bivši uporabnik
# 18.12.2013 ob 13:52
Mislim, da RKC mora vrniti svoje zablode, ki so jih storili. In osebno mislim, da jih tudi bodo po mojem mnenju in to bistveno prej kot tajkuni in Mafijakovič

no, kaj bodo? vrnili denar in nepremičnine? a to ni mafija? dejmo se konkretno pogovarjat, čeprav bo verjetno spet tišina potem..
Forex
# 18.12.2013 ob 13:34
izo
Mislim, da RKC mora vrniti svoje zablode, ki so jih storili. In osebno mislim, da jih tudi bodo po mojem mnenju in to bistveno prej kot tajkuni in Mafijakovič. In prav je tako.
Bivši uporabnik
# 18.12.2013 ob 13:12
no, če je naklonjen sloveniji, potem naj pritisne rkc mentorje, da vrnejo tisto miljardo... je takoj četrt puf manj za odplačevat oz 500€ manj po slovencu al kolk že..
PONOS
# 18.12.2013 ob 12:26
Papež se drži naukov Jezusa Krista če je to komunistično je to stvar posameznika.
Jezus je bil največji "komunist" ne kapitalist.To je temelj vere zato je meni nepojmljivo kako se meša desnica in krščanstvo pod isto streho?
Z temelji je to popolnoma skregano to sem že pisal pred nastopom tega papeža.
PONOS
# 18.12.2013 ob 12:21
Najboljši papež v zgodovini ,tudi Janeza Pavel 2 je prekosil vsaj zame.
Služi in drži se nauka Jezusa.Je luč v temi...
To je to.Vse ostalo je lupina in fasada...
7up
# 18.12.2013 ob 11:05
pfc

Verjetno si spregledal del, da se osrednji lik zgodbe(Andrej) sploh v Slovenijo ni mogel nikoli vec vrniti in posledicno tudi ni videl vec svoje druzine,...
ivod
# 18.12.2013 ob 16:02
VinBencin
... ob otvoritvi hidroelektrarne Zlatoličje je rekel : " ... če bo še kaj gnarja ... bomo še gradili "
tak da ... vstran od vžigalic :))
VinBencin
# 18.12.2013 ob 15:12
Papež Bergoglio je vsaj poskrbel za prevod pisma v slovenščino.
Tito pa kot dosmrtni predsednik te države pa nas je do smrti posiljeval izključno s srbohrvaščino.
VinBencin
# 18.12.2013 ob 15:09
severnazvezda
sej papež je bil tudi na Kubi... pa to še ne pomeni, da je Kuba zgledna država in nič groznega...
Tudi Nemčija pod Hitlerjem je bila deležna velikih državnih obiskov, prav tako Francova Španija...
In zaradi tega so te države bile kaj manj grozne?
Bivši uporabnik
# 18.12.2013 ob 13:53
no, da ima rkc botre tudi med pravo mafijo, pa je itak že zdavnaj dokazano dejstvo..
PONOS
# 18.12.2013 ob 12:59
MojaOliva
No potem definiraj Jezusa kam bi ga danes uvrstil v katero smer in stranko?
Desnico?Nikakor.Kdor spodbuja enakopravno distribucijo premoženja ni desničar .
Obljubljal je takojšnja nebesa bogatašem če razdelijo svoje premoženje..
To ni desno je prej levo.Takrat ni bilo še komunizma in komunizem je ravno tako postal žrtev človeka.Tako kot je tudi vera.Torej ovce farsa in velika laž povezovati desnico z krščanstvom.
Koliko so odnesle desne vojne v Vietnamu,Koreji,Iraku,Libiji,Afganistanu in hujskaške državljanse vojne v južni ameriki itd...?
Ne se slepit.
ZeK
# 18.12.2013 ob 12:44
ta papež, RKC kot tak, slovenska podružnica RKC in RTV, kot njegova PR izpostava, delajo vse, da bi oprali ime RKC-ja.

a z besedami ne bo šlo. dejanj pa ni. tako smo prejšnjič lahko opazili novico o tem, da Vatikan noče predati OZN podatkov o pedofiliji....

drugače rečeno, dober PR, vse ostalo ostaja na enako žalosten nivoju , kot doslej.