Za papeža Frančiška je reševanje problematike spolnih zlorab otrok pomembno za vrnitev zaupanja v Cerkev. Foto: EPA
Za papeža Frančiška je reševanje problematike spolnih zlorab otrok pomembno za vrnitev zaupanja v Cerkev. Foto: EPA
Vatikan
Vatikan ni hotel ZN-u predati svojih ugotovitev v preiskavah pedofilskih škandalov. Foto: EPA
Papež bo zaščitil otroke

Gre za prvi pomembnejši korak Frančiška pri reševanju vprašanju pedofilije v duhovniških vrstah, ki je z razkritji v zadnjih letih močno omajalo ugled Cerkve, ta pa se je morala spopasti z obtožbami, da je naredila premalo za zaščito otrok.

Primeri spolnih zlorab otrok, ki so jih zagrešili pedofilski duhovniki, so na sodiščih privedli do visokih denarnih odškodnin po vsem svetu, kar je nekatere škofije v ZDA celo vodilo v stečaj.

"Sveti oče se je odločil ustanoviti posebno komisijo za zaščito otrok," je sporočil ameriški kardinal in bostonski nadškof Sean Patrick O'Malle, ki je pojasnil, da je papežu novo komisijo v sredo predlagal svet kardinalov, papež pa jo je potrdil v četrtek.

Frančišek s tem sledi poti, ki jo je začrtal že njegov predhodnik Benedikt XVI. Prejšnji papež je bil sicer tarča kritik, da ni naredil dovolj za reševanje vprašanja pedofilije med duhovniki.

Kmalu znana navodila
Natančna sestava komisije in njena misija bosta znani v bližnji prihodnosti, vseeno pa se pričakuje, da naj bi oblikovali smernice za zaščito otrok, preverjanje bodočih duhovnikov, vedenje cerkvenih uradnikov, pomoč žrtvam in koordinacijo s civilnimi oblastmi v primerih zlorab.

Tožilci Vatikana po njegovih navedbah preiskujejo več tisoč domnevnih primerov zlorab mladoletnikov, vendar do zdaj še ni jasno, koliko so jih potrdili in kakšne ukrepe sprejeli proti tistim, za katere je sodišče odločilo, da so krivi.

Odločitve o oblikovanju komisije je bila sprejeta nekaj dni po tem, ko je Vatikan zavrnil prošnjo Združenih narodov za predajo podatkov o notranjih preiskavah Cerkve glede spolnih zlorab otrok.

Odbor ZN-a za pravice otrok (CRC) je že julija od Svetega sedeža zahteval niz zelo specifičnih in podrobnih informacij o vsakem posameznem primeru spolne zlorabe od leta 1995 naprej, za katerega je vodstvo Cerkve izvedelo.

Vatikan ni želel odgovoriti na nobeno vprašanje in pojasnil, da ni njihova praksa, da bi razkrivali disciplinske prijeme duhovščine, poleg tega pa so za primere zlorab odgovorni organi pregona in sodni sistem posameznih držav, v katerih so se ti primeri dogajali.

Papež bo zaščitil otroke