Primabalerini Lane Stranič stanovski kolegi namenjajo nagrado za življenjsko delo
Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo letos prejme nekdanja primabalerina Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Lane Stranič, ki je v preteklosti že prejela nagrado Prešernovega sklada in ...
Letošnje lovorike Društva baletnih umetnikov Slovenije
Objavljeno: 17. april 2018 ob 12:13
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Lane Stranič
Lane Stranič leta 1977, ko je z Vojkom Vidmarjem odplesala Duet, ki ga je podpisal koreograf Milko Šparenblek. Foto: Youtube
Nina Noč
Nagrado za posebne umetniške dosežke med drugim prejme Nina Noč za vlogi Odete in Odile v Labodjem jezeru ter za vlogo Klare v baletu Hrestač - Božična zgodba v produkciji ljubljanskega baletnega ansambla. Foto: Društvo baletnih umetnikov Slovenije
Anton Bogov
Antonu Bogovu je vloga Jevgenija Onjegina v istoimenskem baletu v produkciji Baleta SNG Maribor prinesla nagrado za posebne umetniške dosežke. Foto: SNG Maribor / Tiberiu Marta

Nagrado Lydie Wisiakove za življenjsko delo letos prejme nekdanja primabalerina Baleta SNG Opera in balet Ljubljana Lane Stranič, ki je v preteklosti že prejela nagrado Prešernovega sklada in nagrado zlata ptica.

To najvišje strokovno priznanje za plesne dosežke s področja baletne umetnosti v Sloveniji podeljuje Društvo baletnih umetnikov Slovenije. Nagrade in priznanja Lydie Wisiakove društvo podeljuje od leta 1997, letošnjo komisijo pa so sestavljali Matjaž Marin kot predsednik ter člani Valentina Turcu, Alenka Ribič, Sanja Nešković Peršin, Janez Mejač, Edvard Dežman in Tomaž Rode.

"Nadpovprečno vrhunska tehnična pripravljenost"
Lane Stranič je komisija namenila najvišjo nagrado za njen vseživljenjski prispevek slovenski baletni umetnosti. Kot je zapisala v utemeljitvi, se je nagrajenka v 70. letih prejšnjega stoletja uvrščala v sam vrh jugoslovanskega baleta, hkrati pa predstavljala generacijo najvidnejših baletnih umetnic tedanjega slovenskega kulturnega prostora. Odlikovala jo je "izjemna, za tisti čas celo nadpovprečno vrhunska tehnična pripravljenost". Še posebej nepozabni sta njeni kreaciji vlog Odette in Odile v Labodjem jezeru, s katerima se je v srca občinstva zapisala kot tehnično dovršena, virtuozna, temperamentna in graciozna balerina.

Odrski debi v Vragu na vasi
Ko je leta 1944 rojena Straničeva debitirala v baletni predstavi Vrag na vasi v ljubljanski Operi, ji je bilo sedem let. Po končani baletni šoli je dve sezoni plesala v baletnem zboru ljubljanskega baleta, ko je leta 1963 prejela francosko štipendijo in odšla na izpopolnjevanje v Pariz, kjer je po izteku štipendije plesala v Grand Ballet Classique de France v skupini Tessa Beaumenta.

Leta 1966 je bila redno angažirana v hamburškem baletnem zboru, kjer je plesala v predstavah koreografa Georgea Balanchina. Nato je tri sezone kot solistka v baletnih predstavah Giselle, Labodje jezero, Agon, Don Kihot in drugih plesala v sofijskem baletu v Bolgariji.

Več kot 70 vlog na ljubljanskem odru
Prva večja vloga, ki jo je Lane Stranič poustvarila na domačem odru, je bila leta 1962 Dekle v sinjem v baletni predstavi Iluzije skladatelja Slavka Osterca in koreografa Henrika Neubauerja. Od tedaj dalje je kot članica Baleta SNG Opera in balet Ljubljana, sprva kot solistka in pozneje kot primabalerina, odplesala več kot 70 različnih vlog baletnega repertoarja.

Leta 1984 je za svoje umetniško delovanje prejela nagrado Prešernovega sklada, med drugim pa leta 1972 tudi nagrado zlata ptica za vlogo Odile v Labodjem jezeru. Kot članica ljubljanskega baletnega ansambla je ponesla ime slovenskega baleta v Italijo, Nemčijo, Avstrijo, Hrvaško in Srbijo.

Posebni umetniški dosežki Nine Noč, Giorgie Vailati in Antona Bogova
Društvo baletnih umetnikov Slovenije je nagrado za posebne umetniške dosežke letos namenilo Nini Noč za vlogi Odete in Odile v Labodjem jezeru ter za vlogo Klare v baletu Hrestač - Božična zgodba v produkciji ljubljanskega baletnega ansambla.

Nagrado za posebne umetniške dosežke so namenili tudi Giorgii Vailati za poustvaritev baletnih vlog v letu 2017, za glavno žensko vlogo v baletu Simfonija otožnih pesmi, za vloge Odette v baletu Labodje jezero, Klare v baletu Hrestač - Božična zgodba in Julije v baletu Romeo in Julija v produkciji istega ansambla.

Tudi Anton Bogov letos prejme nagrado za posebne umetniške dosežke, in sicer za vlogo Jevgenija Onjegina v baletu Jevgenij Onjegin v produkciji Baleta SNG Maribor.

Priznanji za Tanjo Baronik in Marka Gašperšiča
Posebni priznanji je društvo namenilo Tanji Baronik za interpretacijo vloge Madge v baletu La Silphyde v produkciji Baleta SNG Maribor in dirigentu Marku Gašperšiču za njegov obširni opus glasbenega vodstva baletnih predstav v SNG-ju Opera in balet Ljubljana vse od leta 1989 do danes.

Podelitev nagrad Društva baletnih umetnikov Slovenije bo v sredo zvečer v ljubljanski operni hiši.

P. G.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.