Struktura iz lesa, jekla in lesa je zgrajena do
Struktura iz lesa, jekla in lesa je zgrajena do "okolja prijazno". Foto: Brewster Travel Canada
Obiskovalcem se odpira čudovit razgled na gore, ledenike, živali in dolino. Foto: Brewster Travel Canada

Razgledna ploščad, ki ni najprimernejša za tiste, ki jih je strah pred višino, se dviga 275 metrov nad dolino Sunwapta in čez skalovje sega 30 metrov v dolžino, projekt pa je stal kar 20 milijonov dolarjev.

Ploščad, ki se vije vzdolž stene kanjona, ponuja obiskovalcem interaktivno izkušnjo in ptičjo perspektivo na ledenike, pečine ter rastlinstvo in živalstvo v Jasperju, obljublja družba Brewster Travel Canada, ki stoji za projektom.

"Od vsega začetka smo to izkušnjo osnovali tako, da bi se obiskovalci lahko povezali z divjino, se učili, odkrivali in raziskovali," razlaga predsednik družbe Michael Hannan. "Mikavne interpretativne izkušnje, razgled na ledeniško dolino, slapove ter gorske koze in muflone bodo obiskovalcem omogočili, da z razgledne ploščadi odidejo z močnim občutkom povezanosti z naravo in nepozabnimi spomini na osupljivo pokrajino, katere del so bili."

Nagrajena arhitektura
Podobno trdi tudi zapis na spletni strani Glacier Skywalka, ki obiskovalcem obljublja "dih jemajoč razgled, interpretativne zgodbe in adrenalinsko vznemirjenje". "Poglejte navzdol in dobili boste vpogled v življenje pred tisočimi let. Poglejte navzgor in odprl se vam bo razgled na najosupljivejšo alpsko in ledeniško panoramo. Poglejte okoli sebe in odkrili boste enega najbolj edinstvenih ekosistemov na svetu - kraj, kjer je tako težko preživeti, da se prilagajanje nikdar ne konča."

Osnovna, do okolja prijazna struktura iz stekla, lesa in jekla (ki deluje na sončno energijo) je bila sicer zgrajena že oktobra, načrt za Glacier Skywalk pa je že leta 2011, ko se gradnja sploh še začela ni, prejel nagrado na svetovnem arhitekturnem festivalu v kategoriji prihodnjih projektov.

Niso pa vsi navdušeni nad novo pridobitvijo Jasperja - Sean Nicholson iz okoljevarstvene zveze Alberte tako meni, da tak tip gradnje ne spada v narodne parke. "Taki projekti predstavljajo skorajda nekakšen prevzem nad upravljanjem parka v smislu komercialnih interesov, kar menimo, da ni dobro za živali, ki živijo tu, in ekosistem na splošno," je za CBS povedal Nicholson.

Tovrstne razgledne ploščadi so sicer v zadnjih letih postale zelo priljubljene - decembra so v francoskih Alpah nad Chamonixom na višini 3842 metrov odprli stekleno razgledno škatlo, leta 2007 so nad Grand Canyonom odprli Grand Canyon Skywalk, v Hunerkoglu v Avstriji najdete Dachstein Skywalk, nekaj izjemnih razglednih ploščadi pa ima tudi Norveška.