Osupljivo lepo jezero Moraine Lake. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Osupljivo lepo jezero Moraine Lake. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ovire na cesti. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

V prejšnjem delu smo predstavili 230 kilometrov dolgo kanadsko cesto med Banffom in Jasperjem, ki vodi med Skalnim gorovjem, livadami in na stotinami jezerc. "Slikovito" ne opiše s polno močjo Icefields Parkwaya, na katerega se zgrinjajo turisti z vseh koncev sveta.
V drugem delu pot nadaljujemo v nacionalnem parku Yoho, skupku veličastnih belo kritih gora in prodirno modrih jezerc pod njimi. Na pohod se odpravimo na goro Mt. Edith Cavell, kjer izpod na novo zapadlega snega (julija!) kuka rožnato vresje, v ledeniško jezero pa se lomi veličastni ledenik nad njim.
Mestni utrip z dodatkom - medvedom
V prikupnem gorskem mestecu Jasper lahko na isti ulici nakupujete športno opremo in opazujete medveda, ki je slučajno zataval v mestece (kar se dogaja kar pogosto).
Le streljaj stran na cesti proti severu promet ovira čreda gorskih koz, medtem ko nekaj kilometrov naprej 'ranger' ustavlja promet zaradi medveda v kampu.
Na Maligne Lake gremo lovit postrvi, na Moraine Lake občudujemo smaragdno jezersko gladino, na popolnih travnikih, posutih z marjetkami in mini jezerci si privoščimo piknik, okoli Pyramide Laka se ustavimo na pristno kanadski večerji (divji losos, bizonski zrezek in cheesecake za posladek) v elegantni gorski koči/hotelu.
Najlepša cesta na svetu? Morda ne, a se pa precej približa temu.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si