Na Lake Louiseu je poleti veliko turističnih kanuistov, ki monotono veslajo v krogu po mlečni vodi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Na Lake Louiseu je poleti veliko turističnih kanuistov, ki monotono veslajo v krogu po mlečni vodi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lake Louise
Masivna lesena tabla naznanja začetek tega turističnega kraja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Lake Louise
Notranjost Chateauja Lake Louise je mešanica kraljevskega in lovskega sloga. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Lake Louise je leži na robu pokrajine Alberta - kavbojskega dela Kanade. Tu se dvigajo tudi poleti beli vrhovi Skalnega gorovja, med njimi pa so posejana prodorno turkizna jezerca, travniki divjih cvetlic in ljubka, tipično ameriška "alpska" mesteca, v katerih se združujejo evropski, indijanski stil in stil Divjega zahoda.
Tu sta narodna parka Jasper in Banff z istoimenskima mestecema (no, bolje rečeno vasema), kjer se po glavni ulici občasno sprehodi los ali karibu, za prometni zamašek pa poskrbi medvedka z mladiči na vpadnici z baje najlepše ceste na svetu, Icefields Parkway, v center.
Romantični Chateau ob jezeru
Lake Louise je še tretji del tega čarobnega kanadskega trojčka. Vas Lake Louise sicer ni omembe vredna - v nasprotju z Banffom in Jasperjem gre tu le za manjši supermarket, sedež narodnega parka in stanovanjski kompleks. Množica turistov sem ne prihaja zaradi nakupovanja, ampak zaradi mlečnomodrega jezera, obdanega z zasneženimi štiritisočaki in s slovitim Lake Louise Chateaujem, za katerim se kot spirale z vrhov spuščajo smukaške proge.
"Grad" je hotel ekskluzivne verige Fairmont in konec 19. stoletja je bil zgrajen v slogu francoskih dvorcev ob Loari. Notranjost je opremljena s patinastimi lestenci, tkanimi preprogami in pokrajini primernimi živalskimi trofejami na stenah. V hotelski delikatesi prodajajo najdražje evropske delikatese - od grških oliv do ruskega kaviarja.
Poleti pohodniški, pozimi smučarski raj
V butičnih trgovinicah Cartierju in Tiffanyju delajo družbo knjige o lokalnih lepotah, razglednice, majice z logom Lake Louisea in nepogrešljivi zvončki, ki si jih pohodniki nadenejo za opozarjanje medvedov. Teh tu kar mrgoli: grizliji, črni medvedi, ob njih pa še kopica kopitarjev in drugih predstavnikov bogate kanadske favne.

In če je v poletnem času Lake Louise raj za kanuiste in pohodnike (razen kadar imaš ravno srečo z mrzlo fronto, ob kateri se zjutraj zbudiš v zasneženem šotoru), se pozimi spremeni v luksuzno smučarsko središče, ki že vrsto let gosti prej omenjene tekme svetovnega pokala v alspkem smučanju.
V spodnji galeriji si oglejte še nekaj fotoutrinkov.

Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si