Pristni ameriški 'bikerji' na popotovanju po Icefields Parkway. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pristni ameriški 'bikerji' na popotovanju po Icefields Parkway. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kanuisti na Lake Louisu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Icefields Parkway, znana tudi pod imenom Highway 93, je ena najslikovitejših in najbolj turistično privlačnih cest na svetu. Vije se po provinci Alberta, prek kanadskega Skalnega gorovja in prečka narodne parke Jasper in Banff z vmesno točko Lake Louise ter stranskimi vejami v narodne parke Kootenay in Yoho (Britanska Kolumbija).
Cesta, zgrajena leta 1940, je bila poimenovana po ledenih ploščah, med katerimi je najbolj veličastna Columbia Icefield, s 325 kvadratnimi kilometri ena največjih akumulacij ledu na svetu. Danes po njej poleti vsak mesec pelje okoli 100.000 vozil, napotenih v naravna čudesa, ki jih tu ne manjka.
Med nebom in zemljo
Razgled iz avtomobila se spreminja vsako minuto, tako da pogosto ne veš, kam bi gledal - na eni strani se dvigajo veličastni vrhovi Skalnega gorovja, prekriti z belo-modrimi ledeniki, na drugi iz smrekovega gozda pokuka medvedka z mladiči. Slapovi, jezera smaragdne in turkizne barve, alpski travniki, losi, ozke soteske, široke ledeniške doline ...
Med vsem tem pa so posuti elegantne rustikalne gorske koče za petičneže, kampi za tiste gospodarnejše popotnike (in tiste mazohiste med nami, ki nas niti sneg sredi poletja ne odvrne od zabijanja klinov in skrivanja hrane pred medvedi) ter slikovite čolnarne.

Danes v galeriji predstavljamo prvi del Icefields Parkwaya - od narodnega parka Banff do narodnega parka Yoho. V naslednjem delu pa sledi še odsek med Yohotom in Jasperjem.
Besedilo in foto: Kaja Sajovic
kaja.sajovic@rtvslo.si