Dobavitelji nad pozivom niso navdušeni. Foto: Pixabay
Dobavitelji nad pozivom niso navdušeni. Foto: Pixabay

UKC Ljubljana želi zmanjšati izgubo, ki je leta 2017 znašala kar 33 milijonov evrov. Ta naj bi se lani nekoliko zmanjšala, a tudi leto 2018 bodo še zaključili v rdečih številkah. Ustavili so zaposlovanje nezdravstvenega kadra in vse svoje dobavitelje pozvali k 10-odstotnemu znižanju cen.

V prvih enajstih mesecih lanskega leta je UKC Ljubljana za stroške blaga, materiala in storitev porabil dobrih 230 milijonov evrov. Če bi mu dobavitelji priznali popust, bi to na leto po besedah generalnega direktorja UKC-ja Aleša Šabedra prineslo: "Zagotovo govorimo o dobrih 20 milijonih prihrankov, kar bi pravzaprav pomenilo, da bi lahko bistveno zmanjšali izgubo oziroma lahko ta dodatna sredstva investirali v skrajševanje čakalnih vrst ali v izvedbo nekaj tisoč dodatnih operativnih posegov."

Zato so dobaviteljem poslali poziv, v katerem so med drugim zapisali, da verjamejo, da obstajajo rezerve in jih je treba izkoristiti. Pa tudi, da če do ponedeljka ne prejmejo njihovega odgovora, razumejo, da se s predlaganim strinjajo.

"Odzivi, ki sem jih ravnokar prebral, pravzaprav kažejo na nerazumevanje dobaviteljev po našem apelu," je razkril Šabeder.

Tudi TV Slovenija je nekatere največje dobavitelje kliničnega centra vprašala, kako se bodo odzvali na dopis. Iz Kemofarmacije, ki po zadnjih javno dostopnih podatkih iz leta v leto povečuje dobiček, leto 2017 so zaključili s 6 milijoni evrov dobička, so odgovorili, da bodo prošnjo preučili, obvestili svoje dobavitelje in UKC Ljubljana v najkrajšem roku odgovorili. Iz Salusa, ki je leta 2017 posloval s 3 milijoni 700 tisoč evri dobička, pa so odgovorili, da prošnji ne morejo ugoditi, ker na trgu nastopajo kot veletrgovec.

"Na prvem mestu je seveda možnost, da z dobavitelji, ki nam ne bodo prišli naproti in ki niso del javnega naročila oziroma pogodbenih obveznosti, prekinemo sodelovanje," je povedal prvi mož UKC-ja.

Celjska bolnišnica že poskusila, a z bornim izplenom
A klinični center še zdaleč ni prvi, ki se je lotil takega poziva. V celjski bolnišnici so to storili prvič že pred štirimi leti. "Žal smo dosegli zelo slab rezultat, z nekaterimi smo dosegli znižanja cen, ampak ne v večji meri. Drugič smo to poskušali potem pisno, takrat je bil rezultat še slabši," je povedal strokovni direktor Bolnišnice Celje Franci Vindišar.

Nazadnje so se s pozivom po znižanju cen na dobavitelje obrnili oktobra leta 2017, brez velikega uspeha. Glede na izkušnje v celjski bolnišnici je vprašanje, kako uspešen bo ljubljanski klinični center. Dejstvo je, da bolnišnice veljavnih pogodb ne morejo prekiniti brez razloga.

UKC Ljubljana pozval dobavitelje k znižanju cen