Število severnih jelenov na Arktiki se je v 20 letih prepolovilo
V zadnjih dveh desetletjih se je število severnih jelenov na arktičnem območju več kot prepolovilo. Razloga sta višanje temperature in sprememba vegetacije.
Segrevanje povzroča vrsto težav
Objavljeno: 12. december 2018 ob 07:26
Washington - MMC RTV SLO

Severni jeleni
Segrevanje spreminja naravno okolje severnihj jelenov in jih ogroža. Foto: EPA

V zadnjih dveh desetletjih se je število severnih jelenov na arktičnem območju več kot prepolovilo. Razloga sta višanje temperature in sprememba vegetacije.

Poročilo o vplivu podnebnih sprememb na Arktiki, ki ga je objavila Ameriška geofizikalna raziskovalna zveza, kaže, da je število teh živali padlo s približno petih milijonov na približno 2,1 milijona, poroča BBC.

Spremembe v vremenu in rastlinstvu delajo arktično tundro precej manj gostoljubno za severne jelene.

Znanstveniki so najbolj zaskrbljeni zaradi čred jelenov na severu Kanade in na Aljaski. Nekatere so se skrčile za več kot 90 odstotkov, kar močno otežuje njihovo obnovitev.

Nevarno segrevanje Arktike
Okoljski znanstvenik z Univerze v Virginii Howard Epstein, eden od številnih avtorjev poročila, opozarja, da segrevanje na tem območju ne kaže znakov upočasnitve. "Na nekaterih območjih vidimo povečano sušo zaradi podnebnega segrevanja, to pa vodi v spremembe rastlinstva," je dejal.

Lišaj, ki ga jeleni jedo, raste na tleh, zaradi segrevanja pa bolj rastejo višje rastline, ki ga izpodrivajo, je dejal Epstein.

Drug velik problem so insekti. "Toplejše podnebje pomeni več žuželk na Arktiki," je dejal znanstvenik. "Pravijo, da je lep dan za ljudi slab dan za severne jelene". Če je toplo in ne preveč vetrovno, postanejo insekti agresivni in jeleni porabijo veliko energije, da se jih znebijo ali da najdejo kraj, kjer se lahko pred njimi skrijejo, še opozarja Epstein.

Dodatna velika težava je dež. Ker na Arktiki vse bolj dežuje, zasnežena tla zmrznejo, zaradi česar jeleni z gobci ne morejo predreti skozi led do hrane.

Na vprašanje, kaj storiti, BBC odgovarja, da na svetovni ravni to pomeni zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in omejevanje dviga temperature.

A znanstveniki ugotavljajo, da je vse več dokazov za to, da se bo segrevanje Arktike nadaljevalo. Namen raziskav, kot je ta, objavljena v omenjenem poročilu, je razumeti učinke segrevanja in naučiti se, kako se prilagoditi spremembam podnebja.

Poročilo opozarja tudi na druge težave na območju. Na Arktiki je tako vse več onesnaževanja z mikroplastiko, kar pomeni grožnjo pticam in morskim živalim. Ob tem je v zadnjih petih letih temperatura presegla vse prejšnje rekorde po letu 1900. Vse manjše območje je prekrito z ledom, ta pa je mlajši in tanjši.

B. V.
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
demon
# 12.12.2018 ob 08:49
Nekaj ne bo štimalo, ker Grims pravi da se vse skupaj ohlaja. Mu bomo pa že verjeli, kajne?
Mr.Mr.
# 12.12.2018 ob 08:20
Važna je gospodarska rast. Kitajci so že v smogu, počakajmo da še okupirajo Indijo, Afriko in Južno Ameriko pa bomo vsi jedli njihove fluorescentne zrezke in gumijasta jajca.
Murko
# 12.12.2018 ob 09:10
A potem Božiček ne bo imel prevoza??
ateistek
# 12.12.2018 ob 10:54
@olorin

To je vse normalno, populacija pac niha, jeleni se bodo prilagodili, odsli bolj na sever,

Za Zemljo je normalno tudi, če je povprečna temperatura 1000 stopinj ali minus 150. Vse to je že imela in ji je prav vseeno. Ni pa vseeno nam, ki smo izjemno občutljiva in kompleksna organska zmes kavzalnosti, ki ob manjših odklonih od zanjo idealnega povprečja, takoj utrpi veliko škodo. Zato je tvoj argument o normalnosti nesmisel za nas. Kar pa se tiče tistega, da bodo jeleni "odšli bolj na sever", pa si očitno pozabil, da ta sever pomeni morje in ne kopno. Jeleni ne morejo preživeti na zamrznjenem morju ampak le na kopnem, ki pa je na Arktiki večinoma po njenih južnih delih.
hepan
# 12.12.2018 ob 08:17
Po moje so bli slovenski lovci tam (:
sajn.frane
# 12.12.2018 ob 09:52
Olorin!

Jej,jej, Če bi bil v šoli bi temu komentarju sledil tisti učiteljev;" sedi nezadostno in starši naj pridejo v šolo!"
generacija56
# 12.12.2018 ob 08:28
Vemo, tudi Indijanci so umrli zaradi klimatskih sprememb.
Karibuje so popolnoma iztrebili...
Zato, ker ne raste več lišaj?
Medji, sramota....
džeko
# 12.12.2018 ob 08:20
Mja freoni se dvigajo še 50 let in več preden dosežejo vrh atmosfere kjer uničujejo ozon. Torej vse kar je bilo spuščeno po 1960 se še dviga, še vedno pa se uporabljajo v sprejih za lase.
Po mojem je težava ker ima vse skupaj sindrom snežne kepe po hribu navzdol in tega se ne da zlepa ustaviti. Pa še volje ni takšne in drugačne......
Po mojem nas ne čaka nič lepega, še zavedamo se ne kakšno ceno bomo plačali in to vsak posameznik tudi jaz.
Bondjanez
# 12.12.2018 ob 07:46
Mal je kontradiktorno napisano ampak nic novega. A boste tud to brisali??
HOR
# 12.12.2018 ob 12:49
Potem, ko je praktično propadla populistično manipulativna kima alarmistična napoved, trditev in zgodba o izumiranju severnih belih polarnih medvedov vsled vdora realnosti saj njihovo število sploh ne upada ozirma kvečjemu narašča, kljub nekaj segrevanja in manjšanja ledu na morju Arktike se še naprej fabricira nove populistične "udarne" zgodbe z enostranko (in pristransko) klima alarmistično optiko o nekaj živalih, ki bi naj bile ogrožene prav zaradi segrevanja in klimatskega dogajanja, kar bi naj bil eden od kronskih dokazov o "katastrofalnosti" klimatskih sprememb...
Zeh...
HOR
# 12.12.2018 ob 21:32
NOAA je leta 2013 objavila članek z nekaj zanimivimi informacijami o nihanju - rasti in (aktualnu) upadanju števila teh divjihsevernih jelenčkov oziroma karibujev o katerih ravzaprav govori zgornji članek povzet od BBC v katerem pa sploh ni omenjeno, da gre za karibuje:

...
-Lokalno in tradicionalno znanje nakazuje, da gre število karibujev (Rangifer tarandus caribou)- tam razširjena avtohtona podvrsta divjega S jelena na ameriškem kontinentu*) vsakih ca 40-60 let skozi naravni cikel obilja rasti in upadanja števila...
-Velikost posameznih čred se je močno razlikovala od leta 1970, ko so se pričela opazovanja in ocene populacije. Ker je normalno, da se črede s časom spreminjajo po velikosti, znanstveniki še vedno ne vedo, ali so sedanje (2013) nizke številke vsled običajnih naravnih nihanj ali morda posledica nekaterih hitrih sprememb v arktičnem okolju...
-Čreda zahodne Arktike, največja v državi, je pada na le 75.000 primerkov, ko so je sredi sedemdesetih let znižala ( še v v času globalnega in Arktike ohlajanja...!*), nato pa se je v 80. in 90. letih ponovno povzpela, da bi leta 2003 dosegla najvišjo vrednost 490.000 (v času močnega globalnega in Arktike segrevanja...!*). Čreda se je nato leta 2011 zmanjšala na 325.000 pimerkov ( kar je več, kot 4x več, kot v hladnih 70h...!?*)
-Mnoge države poskušajo stabilizirati število primerkov s pomočjo upravljanja z odvzemom ergo odstrelom.. Od leta 2000 je Grenlandija začela dovoljevati lov za zmanjševanje populacij severnih jelenov. Kljub temu so raziskave pokazale, da je največja čreda, Kangerlussuaq-Sisimiut, ostala na približno 98 000 živalih. Druga največja, Akia-Maniitsoq, se je zmanjšala z ocenjenih 46.000 leta 2001 na približno 17.400 v letu 2010. Eden od možnih vzrokov bi lahko bili razlike v topografiji: dostop za lov je na ozemlju Akia-Maniitsoq lažji v primerjavi s grobim, gorskim terenom, ki ga naseljuje. čreda na Kangerlussuaq -Sisimiut-u.
- Med letoma 1950 in 1970 se je ruska čreda TS jelenov Taimyr, največja na svetu, povečala od 110.000 na 450.000 leta 1975 (klima alarmistični OK - v času ohlajanja...*) Čeprav se je povečal komercialni lov, je čreda ostala na približno 600.000 živalih. Ko so bile odstranjene subvencije komercialnim lovcem, se je lov zmanjšal, čreda pa se je hitro povečala na milijon živali leta 2000... Trenutno (2013) se domneva, da se je čreda zmanjšala na približno 700.000 živali ( klima alarmistični OK se spremeni v fiasko saj se je čreda povečala v času segrevanja in je v letu 2013 še vedno vsaj 6 x večja, kot v hladnih 70h...*)

Skratka ca 40-60 letni naravni cikel obilja rasti in upadanja števila severnih jelenov je tu jasno viden za razliko od vpliva segrevanja...(1970 + 40 = 2010, itd...)...
Obstaja več vrst podvrst severnih jelenov in med njimi so tudi take, ki beležijo nevarno upadanje za kar je velik vzrok tudi človekovo poseljevanje njihovega habitata,(posledce rudarjenja so ponekod zelo povišale vrednosti strupenih težkih kovin tudi v hrani, lišajih in posledično v jelenih...), klimatske spremembe pa so lahko le del vzrokov za zmanjšanje števila nekaj vrst ne pa dokazano generalno za (ciklično) upadanje števila celotne populacije in vpliv segrevanja na števio s jelenov ni znanstveno dorečen...
Dodatno je potrebno vedeti, da so karibuji (Rangifer tarandus caribou) na Aljaski tam avtohtona vrsta severnega jelena, jeleni ki jih tudi imenujemo severni jeleni, v ZDA in Kanadi Reindeer (-R. t. sibiricus), pa s strani človeka (umetno...) priseljeni na Aljasko konc 19 stoletja iz Sibirije in tam niso avtohtona vrsta ( se pa v čredah mešajo z avtohtonimi), zato je njihovo primerno "naravno" število le komstrukt in je ( le retorično) vprašanje koliko število potem "naravno" določi oziroma regulira narava...
Dodatno naziv Reindeer uporabjajo tudi za udomačene karibuje.
Severni jeleni večino hrane (rastline in tudi gobe) pojedo poleti, ko pridobijo na teži in so tako pripravljeni na zimsko pomanjkanje hrane, ko porabljajo manj energije z zmanjšanim metabolizmom in se precej manj prehranjujejo le z lišaji...
Dodatno so se ti jeleni razvili v njihovo sedanjo obliko pred več kot pol milijona let. Od takrat so preživeli več interglacialnih toplih obdobij vključno s toplim 15.000-letnim obdobjem Eemiena(130000 let nazaj) , ko je bilo vsaj 1-2C toplejše kot sedaj, verjetno pa tudi že podobne temperature nekaj tisočletij nazaj v Holocenu ali celo samo tisočletje nazaj...
Da je za sedanji upad severnih jelenov glavni ali največji vzrok posledica višanje temperature in sprememba vegetacije in, da to ni hkrati povezan del naravnih ciklov je le (tendenciona) hipoteza, ki ima le malo podlage v predhodnih podatkih in manipulira z navajanjem podatkov le za zadnjih 20 let...
Že videno...
klik...
klik...
klik...
HOR
# 12.12.2018 ob 14:19
@demon
# 12.12.2018 ob 08:49
"...Nekaj ne bo štimalo, ker Grims pravi da se vse skupaj ohlaja. Mu bomo pa že verjeli, kajne?..."


Grims, Trump, Obama, itd. so predvsem politiki zato njihovo klimatsko mnenje ni strokovno relevatno... (večji problem je ker se tudi klimatologi gredo politiko pred strogo znanostjo...)
Čeprav pa bi znal Grims kdaj strokovno presenetiti saj ima diplomo iz geologije, In geologi razumejo in vedo marsikaj o klimi, Grims pa tudi ni ravno v spodnji polovici IQ ( seveda, če odklopi prislovično politično pristranskost)...
generacija56
# 12.12.2018 ob 14:16
Nekoč sem zelo rad pogledal National Geographic.
Danes naletim na teme, propagando, da mi postane slabo in preklopim...
Na tem nekoč kredibilnem zahodu, z dobrimi naravoslovnimi programi, so nastavili kadre, ki so jim najprej operativno odstranili možgane...
Pokvarjena politika je prodrla v vsako poro...
zapravico
# 12.12.2018 ob 08:41
Pri nas bodo pa medvede prepolovili
HOR
# 12.12.2018 ob 21:51
@HOR# 12.12.2018 ob 21:32

Še enkrat prej manjkajoča povezava:
klik...
HOR
# 12.12.2018 ob 21:48
@ateistek
# 12.12.2018 ob 17:43
@HOR
"...Moje mnenje, je kakopak le moje mnenje,....
...in dajva ostati pri tem. Hvala...."


In ostanimo tudi pri dejstvu da je mnenje IPCC in drugih o sedanjih vzrokih in bodoćem razvoju klimatskega dogajanja le mnenje IPCC z različnimi ocenami verjetnosti in stopnje zaupanja.
O mnenju BBC pa ne bi izgubljal besed... Hvala...!?

(kadar pa podajam znanstvene navedbe ali mnenja so pa to kakopak te navedbe in ta mnenja...)
lingam
# 12.12.2018 ob 16:59
Z onesnaževanjem-uničevanjem okolja in iztrebljanjem živali je potrebno prenehati pa če se zemlja segreva ali ne!!!
Črnibog
# 13.12.2018 ob 15:01
Človek vse ve, ampak kar pri tej temi bode v oči je to, da dokler se ni Al Gore oglasil in nam pokazal kako strašni smo, doben znanstvenik ni opozarjal na globalno segrevanje.
Če je Zemlja stara več kot 4,5 miljarde let, človek pa na njej preživi povprečno dobrih 70. let.
Ja, zagotovo je kriv človek, ki ima vpliv na vse, tudi na vse kar se dogaja v Vesolju.
Dobro jutro, dober dan, lahko noč!
HOR
# 13.12.2018 ob 14:13
Globalno pa naraščajo temperature, toplotni valovi in extremne padavine na nekaj večjem področju, kot tam kjer ne...
To je do sedaj na kratko ta "klimatska katastrofa"...!?

Hipoteza za prihodnost pa je huda klimatska "katastrofa, čeprav je dosedanje evidence iz realnosti ne podpirajo...
Za to pa klima alarmizem za populistično medijsko rabo obupno fabricira razne "evidence" klimatskih "katastrof" zaradi klime, ki niso dokazane, oziroma se niso zgodile:
- beli severni medvedi izginjajo: se ne dogaja
- severni jeleni izginjajo: do nadalnjega ni dokazov, da večinoma zaradi klime in, da ne gre za
ponovno ciklično nihanje
- štancanje napovedi, po katerih bi moral zmanjkati poletni led na morju arktike že par let
nazaj...: se ni zgodilo ter je preoženo nekam v prihodnst (in je utihnilo)...
- navedbe o (do)sedanjem globalnem naraščanju klima extremov (suš, poplav in viharjev) zaradi
segrevanja in vliva človeka: ni kredibilnih znanstvenih dokazov (-IPCC)
- navedbe, da bo kmalu izginil ledenik na Kilimandžaru (napovedal IPCC in se potem opravičil
za nestrokovno ravnanje in napako): se ni zgodilo in je prestavljeno v neznano bodočnos...
- navedbe o (do)sedanjem naraščanju klimatske škode zaradi vpliva človeka na klimo: ni
dokazano (-IPCC)
- navedbe katastrofe zaradi pobegle rasti temperature zaradi "povratne zanke": se ni zgodilo in
se ne dogaja ( mediji sedaj kakopak sedaj to redko omenjajo)
- napovedovanje (OZN, itd) na desetine milijonov klimatskih beguncev že za preteklost in do
sedaj: se ni zgodilo
- skorajšnje hitro potapljanje številnih otočkov zaradi rasti gladine morja: se ni zgodlo in se ne
dogaja
Itd.,...

Medijski klima alarmizem ( zgoraj navedeni primeri) pa res pobira s "chery picking" gnile višnje brez (dovolj) kredibilne znanstvene podlage... LOL
HOR
# 13.12.2018 ob 13:07
@HOR
# 13.12.2018 ob 13:03
@el_trubar
# 13.12.2018 ob 10:18

...
Če zaključim "pobegli komentar"...:

In verjetno je takšno povzemanje znanstvenih evidenc ( tudi po IPCC) za tebe cherry-picking...
Že videno...
HOR
# 13.12.2018 ob 13:03
@el_trubar
# 13.12.2018 ob 10:18
HOR: "si ga izoblikujem na podlagi znanstvenih evidenc"

"...Eh, ni natančno tako. Tvoje mnenje je že ustvarjeno. Ti samo potem cherry-pickaš znanstvene raziskave, ki (delno) potrjujejo tvoje mnenje, nisi pa pripravljen sprejeti znanstvenega procesa dokazovanja, če gre ta v drugo smer kot tvoje prepričanje...."

Eh, lepo si opisal celo klima alarmistično paradigmo....
In potrebno je ločiti med znastvenimi evidencami, razlagami in hipotetičnimi napovedmi...

Glede teh jelenčkov se moja pa tudi razlage v linkih razlikujejo. Za večjo kredibilnost sem navajal tudi podatke in razkage tudi za ca zadnjih 50 let in ne samo 20 kakor zgornji članek, ki tako podaja cherry-picked izkrivljeno optiko...!

Znanstvene evidence: Ni dovolj kredibilnih znanstvenih evidenc, ki bi potrjevale signifikanten globalni trend rasti suš, popla in viharjev, človeški vpliv na klimo pa ni poezan s škodo zaradi naravnih extremov.
In verjetno je takšno povzemanje znanstvenih evidenc ( tudi po IPCC) za tebe cherry-picked izkrivljeno optiko...!

Znanstvene evidence: Ni dovolj kredibilnih znanstvenih evidenc, ki bi potrjevale signifikanten globalni trend rasti suš, popla in viharjev, človeški vpliv na klimo pa ni poezan s škodo zaradi naravnih extremov.
In verjetno je takšno povzemanje znanstvenih evidenc ( tudi po IPCC) za tebe cherry-picked izkrivljeno optiko...!

Znanstvene evidence: Ni dovolj kredibilnih znanstvenih evidenc, ki bi potrjevale signifikanten globalni trend rasti suš, popla in viharjev, človeški vpliv na klimo pa ni poezan s škodo zaradi naravnih extremov.
In verjetno je takšno povzemanje znanstvenih evidenc ( tudi po IPCC) za tebe
HOR
# 12.12.2018 ob 15:42
@ateistek
# 12.12.2018 ob 15:09
"...A tvoje mnenje pa naj bi bilo strokovno relevantno? Namreč, obnašaš se tako, kot da v to dejansko verjameš...."

Moje mnenje, je kakopak le moje mnenje, ki si ga izoblikujem na podlagi znanstvenih evidenc in študij pa tudi mnenj ter si ga večinoma delim (boljše povedano povzemam) z nemalo strokovnjaki vsled znanstvenih evidenc in ugotovitev, ki pa edina zares štejejo, kjer pa zadeve niso dognane pa nastopijo izključno mnenja...
Zato večinoma prilagam bolj strokovne linke za podporo svojega mnenja ali trditve.
Sliko in mnenje si pa seveda ustvari vsak sam pač na podlagi podatkov do katerih dostopa. Opažam pa, da večina dostopa do premalo podatkov, mnenje pa je potem temu primerno (ne)podkrepljeno...
Tukaj si izmenjavamo in predstavljamo mnenja in podatke...
Mnenja iz zgornjega članka pa ne vidim ravno, kot visko kredibilna. Pač podatki...(še objavim...)
HOR
# 12.12.2018 ob 14:06
@Olorin
"...Ne razburjajta se, samo HOR-u sem hotel olajsati del
Aha, smo ze tam, mogoce sledijo tudi linki..."


O, res lepa hvala za namere olajšanja dela...
Vendar za razliko od MMC, ki na hitro prevede in povzame klima alarmistični čanek od BBC (o teh jelenčkih ali kak drug) katero (BBC) serviira horda takšnih in drugačnih strokovnjakov in novinarjev, ki molzejo in služijo s klima alarmistično paradigmo, pa se moram jaz kar konkretno bolj potruditi za svoje navedbe, saj večinoma izhajajajo izključno iz podatkov študij in mnenj konkretnih znanstvenikov (odsotnost tega me lahko seveda hitro/hitreje pripelje do kakšnega kiksa...), ki pa so kakopak manj javno masovno objavljani kar še posebelj velja za klma alarmistično dolino šentflorjansko.
Za kakšno temo jekaj materijal na zalogi, kakšno pa je potrebno raziskatii na novo in včasih traja dlje za odkritje in razjasnitev fundamentlnih podatkov, ki kaj potrdijo, ovržejo ali (vsaj) konkretno postavijo pod odprt vprašaj... Dodatno je potrebno več ključnih informacij iz različnih virov kratko povezati za bolj jasno predstavtev v komentarju ne pa samo lepiti povezave...
Imam pa ob tem koristno vodilo, ki večinoma prinaša svojo potrditev in je iz predpostavke, da so (večinoma) populistične MSM klima alarmistične (in druge, ...) zgodbe in razlage večinoma enostranske in pristranske, pogosto s pomankljivo uravnoteženostjo podatkov in mestoma tudi z navajanjem trditev, ki direktno nasprotujejo nespornim ali drugačnim znanstvenim evidencam in navedbam (različna znanstvena mnenja pa so že drugo poglavje)...
In seveda sledijo linki saj so podpora že za komentar @HOR# 12.12.2018 ob 12:49, ki predvsem premalo pučenim eko klimatskim (klima alarmističnim) entuziastom ter predvsem aktivistom kakopak izgleda le, kot mnenjsko nakladanje brez podlage...
Olorin
# 12.12.2018 ob 13:03
Aha, smo ze tam, mogoce sledijo tudi linki...
sajn.frane
# 12.12.2018 ob 09:49
In eden največjih krivcev za prepolovitev črede je že špoznana nenadna otoplitev in z njo oblaki komarjev, ki se jih živali preprosto niso zmožne več obraniti.
PomisliSe1x
# 14.12.2018 ob 14:35
vazno, da gremo na dopust vsakic dlje z avionom....
HOR
# 12.12.2018 ob 23:11
Rusija:
Najbolj dramatični dogodek, ki je privedel do zmanjšanja udomačenih populacij severnih jelenov za polovico je bil prehod od sovjetskega gospodarstva do tržnega gospodarstvo od let 1990 do 2002. Kljub temu se je tudi to razlikovalo po različnih regijah.
Podnebni vplivi na število severnih jelenov se v uradnih statistikah odraža tako šibko, da ni mogoče narediti specifične zaključke. Vendar pa vremenske razmere in posledično podnebne spremembe lahko vplivajo na produktivnost čred severnih jelenov v nekaterih regijah, ki so morda vidne v stopnji preživetja odraslih severnih jelenov in številu prijavljenih telet, rojenih v letnem času poročila. Vendar so te spremembe skoraj zagotovo kompenzirajo človeške odločitve za zakol več ali manj jelenov, ki prevladajo nad učinki podnebnih sprememb...

- Tudi tako pač izgledajo strokovna poročila brez obvezne zapovedi klima alarmistične razlage...
klik...
ateistek
# 12.12.2018 ob 17:43
@HOR

Moje mnenje, je kakopak le moje mnenje,....

...in dajva ostati pri tem. Hvala.
ateistek
# 12.12.2018 ob 15:09
@HOR

Grims, Trump, Obama, itd. so predvsem politiki zato njihovo klimatsko mnenje ni strokovno relevatno... (večji problem je ker se tudi klimatologi gredo politiko pred strogo znanostjo...)
Čeprav pa bi znal Grims kdaj strokovno presenetiti saj ima diplomo iz geologije, In geologi razumejo in vedo marsikaj o klimi, Grims pa tudi ni ravno v spodnji polovici IQ ( seveda, če odklopi prislovično politično pristranskost)...


A tvoje mnenje pa naj bi bilo strokovno relevantno? Namreč, obnašaš se tako, kot da v to dejansko verjameš....
Brannigan
# 12.12.2018 ob 13:00
zarota tule, tamle in vsepovsodle
Olorin
# 12.12.2018 ob 12:42
@ateistek, sajn.frane

Ne razburjajta se, samo HOR-u sem hotel olajsati delo.
zeus-zengg
# 12.12.2018 ob 11:34
Število severnih jelenov na Arktiki se je v 20 letih prepolovilo
----------
brez panike , kolikor se bo zmanšalo severenih se bo bo pa povečalo število južnih jelenov . vsemogočna narava bo vse uskladila tako recimo kot s povečanjem števila ljudi v mestih raste število podgan ... volk sit , koza cela ,,pastir pa pojeden ...
Olorin
# 12.12.2018 ob 09:37
To je vse normalno, populacija pac niha, jeleni se bodo prilagodili, odsli bolj na sever, niso bodo zapolnile druge vrste, rozice bodo rasle in vec bo obdelovalne zemlje, segrevanje se ustavlja, celo vec, Zemlja se ohlaja, itd. itd.
Bokisan
# 12.12.2018 ob 09:01
V Sloveniji pa se populacija jelenjadi povečuje že 70 let. Lovci pa se upirajo povečanju letnega odstrela, ker večje število živali pomeni več "kapitalcev" in trofej za lovski turizem.
HOR
# 23.12.2018 ob 19:25
Primer drastičnega upada severnih lelenov leta 1963...
klik...
el_trubar
# 13.12.2018 ob 10:18
HOR: "si ga izoblikujem na podlagi znanstvenih evidenc"

Eh, ni natančno tako. Tvoje mnenje je že ustvarjeno. Ti samo potem cherry-pickaš znanstvene raziskave, ki (delno) potrjujejo tvoje mnenje, nisi pa pripravljen sprejeti znanstvenega procesa dokazovanja, če gre ta v drugo smer kot tvoje prepričanje.
Mirko Kovič
# 13.12.2018 ob 00:05
In kdo je kriv za segrevanje ozračja? Seveda evropski človek, ki nas je preveč. Eni bi pa radi Evropo še napolnili tako, da bi nas bilo še dvakrat toliko. A to ne bo vplivalo na spremembe podnebja, saj bodo vsi Neoevropejci hoteli enak standard, kot sedanji prebivalci, to pa pomeni dakratno pregrevanje ozračja in konec tudi z evropskim prebivalstvom.
Olorin
# 12.12.2018 ob 20:55
@agenda21
"Če jih ni štel MacGyver ali Chuck Norris, ne verjamem."

Ravno zaradi slednjega se crede redcijo, zato ni kredibilen vir glede stevila njihove populacije.
agenda21
# 12.12.2018 ob 18:48
Če jih ni štel MacGyver ali Chuck Norris, ne verjamem.