Video: Turistični "bum" v Pomurju - z Vinariuma razgled na štiri države
Pozno poleti je Lendava v znamenju dveh prireditev, ki privabita veliko turistov od blizu in daleč - Bogračfesta in Lendavske trgatve.
Pestra jesen v Lendavi
Objavljeno: 15. avgust 2015 ob 15:50,
zadnji poseg: 15. avgust 2015 ob 16:19
Lendava - MMC RTV SLO, Televizija Slovenija

Razgledni stolp je visok 53,5 metra. Foto: RTV Slovenija
Stolp bodo odprli 2. septembra. Foto: RTV Slovenija

Pozno poleti je Lendava v znamenju dveh prireditev, ki privabita veliko turistov od blizu in daleč - Bogračfesta in Lendavske trgatve. Letos si obetajo, da bo na obeh še več kot običajnih 16 tisoč obiskovalcev, saj bodo medtem uradno odprli razgledni stolp Vinarium. Ta naj bi pomenil pravi "bum" v pomurski turistični ponudbi.

Za razgledni stolp, ki so ga poimenovali Vinarium, so odšteli skoraj 1,8 milijona evrov, 950 tisočakov je evropskega denarja. Visok je 53,5 metra. Sprva so načrtovali 60-metrskega, a so ga po protestih lokalnih arhitektov znižali. Ponuja lep razgled v štiri države, pomenil pa naj bi zagon lendavskega turizma.

Janez Somi, predsednik Turistične zveze Lendava, je povedal: "Ta stolp bo velika atrakcija, vsekakor. Ne smemo pozabiti, da bo določene pakete treba ponuditi ljudem."

Že po imenu stolpa je jasno, da bodo ponujali tudi žlahtno kapljico. Miha Kovačič, direktor stolpa Vinarium, pravi: "Računamo na vinarje in goste iz vseh štirih držav - Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Slovenije, imamo že navezane stike z vinarji iz teh tujih držav, da bodo kot gostujoči vinogradniki imeli tu ponudbo."

Imeli pa jo bodo seveda tudi najboljši domači vinogradniki - v okolici je namreč kar 500 hektarjev vinogradov. "Vsaka taka pridobitev za občino, kjer se dogajajo prireditve, je tudi za nas vinogradnike idealna priložnost, tako da, dobra pridobitev je," je povedal Darko Kelenc.

Na stolp po stopnicah ali z dvigalom
Od 2. septembra, ko bodo stolp odprli, pričakujejo naval gostov - rekreativci in otroci bodo imeli pri vstopnini popust. Nanj se bodo lahko povzpeli po 240 stopnicah ali z dvigalom. V enem letu naj bi stolp obiskala cela množica radovednežev. "Prag rentabilnosti je 20 tisoč, kar bomo zlahka dosegli, sodeč po izkušnjah pri kulturnem domu, ampak mislimo, da je optimalno od 30 do 50 tisoč," je povedal župan Lendave Anton Balažek.

Odprtje Vinariuma bo sredi istoimenskega festivala, ki se bo začel z mednarodno konferenco Kultura in turizem, nadaljeval pa z množičnim kuhanjem bograča. Direktor Bogračfesta Igor Kolenko je povedal, da 100 ekip pripravi toliko bograča, da je dovolj za štiri tisoč obiskovalcev.

Vsekakor bo lendavska jesen barvita - ob omenjenih prireditvah je namreč v tamkajšnjem gradu do konca septembra na ogled razstava slovitega španskega slikarja Pabla Picassa.

VIDEO
Na razgledni stolp v Lendavi na kozarček vina
D. S., Bojan Peček (TV Slovenija)
Prijavi napako

<< Pojdi nazaj
Komentarji
cannex
# 15.08.2015 ob 16:30
Super :) Pohvale občini.
aristarchus
# 15.08.2015 ob 16:28
"Visok je 53,5 metra. Sprva so načrtovali 60-metrskega, a so ga po protestih lokalnih arhitektov znižali."

Velika razlika.
SamoRes
# 15.08.2015 ob 16:56
Super. Slovenijo bi lahko tako uredili, da bi bili pravi butik Evrope, samo presekat je treba lovke, ki se držijo korit in dati priložnost ljudem z idejo in vizijo. Ampak ne, še vedno bomo volili ene in iste, ki se držijo korit, na lokalni ravni pa vzdrževali mikro mafijo, ki se vrti na relaciji bife, župan, gradbena mehanizacija. Spustite že zraven, ljudi ki znajo, želijo in zmorejo.
podjetnik
# 15.08.2015 ob 16:35
Odlična ideja. Pohvalno.
davide
# 15.08.2015 ob 16:55
zgleda super, ampak stolp sam od sebe ne bo dolgo vabil gostov, bo treba kej dodat
qwerty99
# 15.08.2015 ob 17:12
rekreativci in otroci bodo imeli pri vstopnini popust

Kako bodo pa ugotavljali, kdo je rekreativec? Bo to tisti, ki bo pritekel od parkirišča do stolpa? Tisti, ki bo športno oblečen? Tisti, ki bo šel po stopnicah in ne z dvigalom?
Mefisto
# 15.08.2015 ob 18:38
Prekmurci se vsaj trudijo.

Bohinj in Bled s trumami turistov pa propadata.
dule5
# 15.08.2015 ob 16:49
lepo.
GeorgeB
# 15.08.2015 ob 17:24
Stolp je zelo podoben Piramidenkoglu
ki je zelo popularen na Avstrijskem Koroškem...
Glede na okolico in okoliško vinsko ponudbo, lahko ob dobrem gospodarjenju in ustreznem marketingu privabijo mnogo gostov.
Srečno in se vidimo kmalu...;)
Ples
# 15.08.2015 ob 17:28
Fino zgleda, bravo.
MrBadass
# 15.08.2015 ob 21:06
@SKing
Pustolovski park Bukovniško jezero, pri tem jezeru so tudi energetske točke. Krajinski park Goričko, Grad na Goričkem (največji v Sloveniji), Plečnikova Cerkev v Bogojini, Lendavske gorice(zdaj je mislim, da tudi v Lendavi razstava Picassa), potem ta razgledni stolp. Prekmurje je odličen kraj tudi za kolesarjenje in pohodništvo, imaš pa tudi rafting na Muri. Če si pa slučajno navdušenec nad kulinariko, pa je Prekmurje prava regija za tebe. Seveda, je več od tega, to sem jih samo nekaj na kratko naštel..
mikic007
# 15.08.2015 ob 17:47
Samo da ne bo predrag. Upam, da so se naučili, da se služi predvsem na dodatni ponudbi, ne na glavni atrakcija. Sicer pa super, se spomnim, kako smo hodili s šolo na stolp na Zavrh in kakšna atrakcija je bila to za nas. Stolp bo ostal, tudi če šerif gre, za razliko od premnogih "prireditev", ki odvrnejo denar in ne ostane nič...
MrBadass
# 15.08.2015 ob 17:31
Zakon!
Daedalus
# 15.08.2015 ob 17:20
Kul. Za turizem je treba imeti nekaj zanimivega/prepoznavnega. Sicer je res, da sam stolp ne bo dovolj, pa vendar je korak v pravo smer.

Drugače pa...gor se bo vino točilo? Bodo p'janci s stolpa cepali. :)
dule5
# 16.08.2015 ob 08:30
@sking
glede aktivnosti v Lendavi oz. Prekmurje:
Si videl mumijo Hadik Mihalja, si šel na razstavo Pacassa,si poiskusil vina?. Okoli Lendave lahko obiščeš (lahko s kolesom) pet kopališč (Lenti, Banovci, Sveti martin na Muri, Terme Lendava in Moravske toplice) Lahko igraš golf( Moravske toplice, Sv. Martin). Če si lovec lahko greš na lov, lahko gobariš, igraš tenis, jahaš konje, pogledaš muzej v Lendavskem gradu,zbirko metuljev grafika Štefana Galiča ,obiščeš muzej dežnikarstva, obiščeš redko židovsko sinagogo in zelo ohranjeno židovsko pokopališe, obiščeš kulturni dom svetovno znanega arhitekta Makovca, lahko loviš ribe, se naješ najboljšega bograča,perecov, gibanice in napiješ vina, ki ga je tu celo za 1 eur odličnega v izobilju....... Pa še na stolp lahko greš-:)
JohnSmith
# 16.08.2015 ob 07:34
@SKing, odkrito rečeno, za povprečnega človeka ni v Prekmurju nič pametnega za početi. Ampak tako je skoraj povsod po svetu. Lahko greš v terme in če imaš srečo, zvečer na terasi igra kakšen generičen hotelski bend. Enako je, če greš na morje. Edina atrakcija je morje in če imaš srečo, zvečer na terasi igra še kakšen generičen hotelski bend.

Za tujca je lahko zanimiv način življenja v Prekmurju. Tako kot je lahko meni npr. zanimivo dolgočasno in neatraktivno rudarsko mesto v Kentuckyju ali pa življenje v osrednji Avstraliji. Če bom vprašal prebivalca tistega rudarskega mesta, kakšne aktivnosti so tam možne, mi bo odgovoril, da nobene, mogoče lahko grem v bar na vogalu ulice in če bom imel srečo, bo zvečer igral generičen lokalni country band.

A so v Prekmurju možne kakšne aktivnosti ali niso, je tako odvisno od človeka. Vsem se nikoli ne da ustreči. Če bi bil v Murski Soboti Disneyland, bi najbrž vprašal, kaj lahko človek počne v Prekmurju, razen da gre v Disneyland ali terme?
johann
# 15.08.2015 ob 20:50
bolj neumne ideje nisem slišal

Tako so govorili tudi za znameniti stolp v Parizu, ampak ni ti treba iti tako daleč, že v bližini Celovca imaš podobno stvar, ki je odlična...
Pohvalno, upam, da jim bo uspelo...
Nha Trang
# 15.08.2015 ob 18:36
Visok je 53,5 metra.

To ni nič v primerjavi s 400 metrskim stolpom, ki ga bo zgradil Popovič:)
LosAlamos
# 15.08.2015 ob 17:59
Bravo! Če ni zgodbe za turiste privabit jo pa narediš/postaviš/zgradiš.
podjetnik
# 15.08.2015 ob 18:21
Kakor je bilo videti v videu, so v stolpu tudi prostori za degustacijo vin in razne kulturne dogodke.. Tako, da očitno ni samo stolp.
mikic007
# 16.08.2015 ob 06:13
Kdor išče hribe in Sočo v Pomurju, bo pač razočaran. Kdor pa išče kaj drugačnega, pa bo morda presenečen. Je pa res, da so ti kraji primernejši za družinske počitnice ter starejše. Vseeno zlahka najdeš kaj za 1 teden počitnic, saj imaš še 3 države za vogalom, tega ni nikjer drugje...
Balaš Junior
# 16.08.2015 ob 08:42
Pomurje je možno zelo fajn prodati ljubiteljem termalnih vod in dobre hrane, ker se da stvari narediti poceni in dobro. Takih ljubiteljev ni malo. Dober del penzionistov in družinic ima raje terme kot morje.

Druga (precej manjša) skupina so kolesarji, kot ugotavljate zgoraj - zato ker je promet precej bolj redek kot drugod po državi, in najbrž tudi v sosednjih državah. Po prekmurju je fajn kolesariti.

Ampak treba je znati. Ni dovolj, da terme so in ceste so in hrana je. Potrebna je zgodba - zakaj ravno sem, in ne nekam drugam. Zakaj bo tukaj nekaj posebnega, česar v vseh drugih termalnih okoljih ni...
MatoX
# 15.08.2015 ob 22:57
Še v redu da vam povezave tako dobro delajo!
http://www.pt-zveza.si/druge-zanimivosti
http://www.potnik.si/izlet-po-prekmurju-in-prlekiji.html
http://www.jeruzalem.si/index2.php?lang=
sl_SI
http://www.izletko.si/kam-na-izlet/prekmurje
Balaš Junior
# 16.08.2015 ob 08:49
dule5 - vidiš, problem je, da tega kar si napisal, ne vemo. Nimamo pojma.

Vem da je podobno v Lipici - samo namesto termalnih voda imajo lipicance. Vem da je podobno okrog postojnske jame - imajo pa pač jamo. Vem da je vse to na Bledu, pa cerkvico na otoku imajo.

Nikoli nisem bil med lipicanci, niti na tisti cerkvici. Ampak za te stvari vem, za lendavske pa ne.

Turist ne bo googlal. Turist ne bo sam iskal. Turista mora ponudba zadeti v čelo - sredi Graza, Maribora, Dunaja, morda celo Zagreba! Priti mora v njegov nabiralnik, na njegov tv program, v njegovo e-pošto, srečati jo mora na oglasni tabli pri vhodu v svoj blok.

In zgodba ga mora očarati v dveh stavkih. Potem pa bo. In vprašanje je, ali tak stolp lahko povzroči tisti klik "kaj pa če bi šli pogledat? To zgleda zanimivo!"

Morda lahko, vsekakor pa ne z lahkoto. Večje vprašanje pa je, ali naši občinski veljaki take stvari znajo delati.
ti_si_nula
# 16.08.2015 ob 01:08
Stolp je tudi opažen že od daleč, torej ne drži zgolj, da se z njega daleč vidi. Stolp je nekaj posebnega, ker kaj podobnega res ni nikjer blizu videti. Menim, da je več kot prav, da se vlaga v turizem. Pohvalno!
LjudjeSoOvce
# 15.08.2015 ob 17:23
qwert99: Kako bodo pa ugotavljali, kdo je rekreativec?[...]...[...]Tisti, ki bo šel po stopnicah in ne z dvigalom?

To bi bil kar dober kriterij. :)
HomerSimps
# 16.08.2015 ob 10:51
Sking

Ti lahko povem, da gob je ogromno. Soseda v gobarski sezoni hodita vsako jutro ob 5ih na Goričko nabirat gobe. Največja koncentracija gob v Prekmurju je kolikor vem (naj me kdo popravi, če ni res) prav na Goričkem. Edino kar moraš paziti je, da ne naletiš na divje prašiče, ker pol zna biti malo adrenalina.
ABADON
# 16.08.2015 ob 10:19
Turist ne googla? Pa kje ti zivis? Dej pojdi recimo na Vogel. Bos videl da so hor samo tujci. Dej povej kaksna zgodba jih je to zadela v glavo?

To kar je dule napisal bi moral vedeti povprecno izobrazen in razgledan slovenc. Ampak ker raje cakami da nas tema, vsebina itd zadane naravnost v glavo imam kar imamo. Tudi na volitvah.
galoper
# 15.08.2015 ob 20:22
Stopnice bi lahko zgradili že od Lendave gor, da bi komkurirali vzponu do cerkve Sv.srca v Parizu. Morda še spust s posebnim vlakom? Dodajte še ograjo, ki bo preprečila skok v globino.
Chopin
# 15.08.2015 ob 20:04
Super, cim vec takih in predvsem se bolj odstekanih projektov v Slovenijo. Povprecnost se nikoli ni prinesla veliko dodane vrednosti, tako da bolj kot je nora ideja v povezavi s tutizmom bolj jo podpiram. Popoviceva je bila super recimo.
oziris.va
# 15.08.2015 ob 16:34
Kolikor sem bral komentarje na Lendavainfo.com in Sobotainfo.com spletni strani je to projekt lokalnega šerifa. Jankovič 2.0?
oziris.va
# 16.08.2015 ob 12:36
... toplice že itak kopirajo in Hrvatje in Madžari...

Ne samo to, oni tudi nekaj vlagajo, pa še poceni so ... skratka, isto (oz. celo boljši) kvaliteto dobiš pri sosedih. Znanec večkrat hodi na tisti konec in ima zdaj že nekaj turistične kilometrine.

Kolikor imam informacije, pa Sava Turizem (večina term v Pomurju spada pod njih) pa v pomurske termalne objekte/komplekse ne vlaga skoraj nič denarja. Takrat so jih poceni kupili in samo cuzajo denar.
SKing
# 18.08.2015 ob 13:54
SF0100 - bravo! Naj še kateri izmed pomurskih turističnih delavcev/akterjev to prebere :)
SF0100
# 18.08.2015 ob 07:22
bil podaljšan konec tedna v Pomurju in skor nisem imel kaj početi. Pa sem obiskal vse "znamenitosti" ampak VSEBINE MANJKA! Res skoraj nič nimaš početi, razen da se voziš po ravnih cestah z biciklo, kjer domačini divjajo s svojimi v avstriji prisluženimi nemškimi bombniki.

aja pa ne mi rečt da je to najbolj revna regija, pejte tja pa poglejte, potem pa pejte od Kočevja naprej pa primerjajte. To vsi na črno v Avstriji delajo doma pa socialci...
Branefer
# 16.08.2015 ob 11:28
"ki dobro poznamo funkcioniranje evropskih mehanizmov vemo, da vsa sredstva, ki jim pravimo " evropska" izvirajo iz slovenskega proračuna"
In ti OCITNO se ne spoznas. Slovenija je se vedno NETO PLACNICA. to pomeni,da se vedno dobi veliko vec od tistega kar da. Brez EU sredstev bi bil se vedno makadam na vseh cestah.
ABADON
# 16.08.2015 ob 10:13
A v Parizu pa je kaj pametnega za pocet en teden? Kaksne neumnosti. Kaj pa bi ti imel v prekmurji za en teden? Zabaviscni park? Tehnicni muzej? Svetovno znano galerijo? Me res zanima kaj pocnes ko gres kam za en teden...

Sicer pa grozno! A to naj bi bila turisticna ponudba? Nek stolp sredi polj? In potem se toliko superlativov s strani komentatorjev? Ce bi na ljubljanskem barju postavili isti stolp, bi ti isti komentatorji povedali marsikaj o zokiju in ljubljani. Seveda ne v superlativih.
kozorog1973
# 16.08.2015 ob 09:26
za eifflov stolp pa je cca 20 evrov samo da je un visok 300 balabla metrov tale pa skromnih balabla 50 m
Balaš Junior
# 16.08.2015 ob 08:35
53 metrski stolp ni atrakcija. Ne vem zakaj so lokalni arhitekti nasprotovali, niti ne vem, kdo jih je upošteval. Škoda da niso zgradili 100 metrov visokega, to bi morda že delovalo kot atrakcija. Seveda je vse odvisno od kakovosti marketinga - tudi tega se da pedstaviti kot atrakcijo, ampak težje.

Naprej k stroškom. z 9,9 eur vstopnine (več bi bilo odbijajoče, jaz bi predlagal manj - štiri do pet eur) in 20.000 obiskovalci letno (to je 55 ljudi na dan!) dobijo 200.000 eur - investicija bo šele povrnjena v devet letih, brez upoštevanja vzdrževanja.

Zelo dvomim, da je tak stolp sam po sebi lahko generator turističnega obiska. Seveda se lahko dogovorijo z lokalnimi osnovnimi šolami, da za znižano ceno spravljajo gor otroke - ampak tako se denar iz enega žepa države pretaka v drugega, pa iz žepov staršev v žepe občine. To nima smisla.

Generirati je treba obisk iz tujine. To pomeni, da ponudiš celostno ponudbo - lokalne terme, morda kolesarjenje, vinarstvo, gurmanstvo, kak muzej avstroogrske zgodovine sedanjih štirih držav s poudarkom na tem območju (lahko prav spodaj ob stolpu) in eto zraven še stolp iz katerega se vse to vidi.

In potem folk ki kupi nočitev v bližini dobi ZASTONJ vstop na stolp, zgoraj pa ga čaka plačljiv teleskop, restavracija, trgovina s spominki, nabor lokalnih vin za domov, in tako dalje...

Če bo stolp pač tam stal in imel svojo vstopnino, bo približno tako turistično zanimiv kot rojstne hiše naših književnikov, kamor se troga frocovje iz cele države, edini ki kaj zaslužijo pa so avtobusni prevozniki.
Bivši uporabnik
# 15.08.2015 ob 21:19
@oziris.va
Kolikor sem bral komentarje na Lendavainfo.com in Sobotainfo.com spletni strani je to projekt lokalnega šerifa. Jankovič 2.0?

Meni se ne zdi čisto primerljivo. Stolp so postavili za 1,8M, od tega pol sredstev od EU.

V Ljubljani, na primer, so za zamenjavo Ribje brvi dali 660.000 EUR. Za nove tlakovce na Trgu Republike pa 3 milijone. Pa se mi niti eno niti drugo ne zdi ravno primerljivo s 50-metrskim stolpom.
galoper
# 19.08.2015 ob 10:33
Turist se mora tudi primerno pripaviti za kvalitetno preživetje dopusta, prebere kaj o zgodovini kraja, pokrajine, navadah, ponudbi, si ogleda zemljevide in si postavi cilje. Pri tem nastane problem za razvajene ljudi, ki niso vajeni samostojnosti in iščejo vodenje.
SF0100
# 18.08.2015 ob 12:20
MatoX

ravno sem se vrnil iz podaljšanega vikenda v Pomurju.
Bicikel - nevarno... kolesarska steza in bum konec in si na cesti kjer junaki z bavarci tablico MS prehitevajo mirno vozeče Lj in Kp nas bicikliste pa odnese v graben... ne hval se raje vozim od Kranjske gore v Italijo

hrana - iskal in nič našel, kalamari in meso na žaru, tu in tam bograč, malo za sprobat vsega pa nikjer.. ala tris ali kaj.

vsebine - nobene, muzeji zaprti, vas štorkelj živ dolgcajt, buče, koruza in ravnina.

Zbudite se. Leni ste Pomurci za turizem.! En teden umreš od dolgčasa.
yyyeb
# 17.08.2015 ob 14:28
Kaj imas v prekmurju za pocet 1 teden brez termalnih kopalisc? Kaj pa imas za pocet v mariboru brez pohorja, v ljubljani brez gradu, na gorenjskem brez hribov in na morju brez morja?
ABADON
# 16.08.2015 ob 21:58
Kozorog
Moj point je bil, da je tudi v zgornjem kaslu veliko stvari za pocet, odvisno od cloveka.
bTC si pa seveda komot ogledas v enem dnevu.
Branefer
# 16.08.2015 ob 18:25
In po tvojem turisti prihajajo v Slovenijo? :))) A si videl stevilke? En zakoten Trst ima 2 krat vec turistov kot cela Slovenija!!! Da ne govorimo o Dunaju,itd,itd....
KLIPAN
# 16.08.2015 ob 18:24
Turisti bodo prihajali dokler bomo unikatni.
Ko se bo 1x vse preveč skomercializiralo oz. amerikaniziralo bo konec.
kozorog1973
# 16.08.2015 ob 12:43
no abadon a v Ljubljan pa očitno po tvojem je vsak dan ful pametnega počet
frozen pingvin 2
# 16.08.2015 ob 10:51
@SKing

kaj imaš pa npr. na pagu za delat en teden?! pa folk tam preživi nekaj tednov brez problema..!

imaš različne načine dopustovanja, in če nekateri niso po tvojem okusu, to še ne pomeni da niso po okusu ostalih.
porota
# 16.08.2015 ob 07:21
Lahko bi kak turn odprli za javnost, isto.
MatoX
# 15.08.2015 ob 21:31Nekaj predlogov za tiste ,ki ne znate uporabljat googla.
Kdor išče bo še več najšel!
Lp
Branefer
# 15.08.2015 ob 19:04
Tudi jaz sem veckrat vprasal kaj je tam za delat. Vedno izti odgovor "ogromno" , "veliko",itd. a NOBENEGA konkretnega odgovora.