Foto: EPA
Foto: EPA

Nedavno smo prejeli pobudo poslušalcev:

"Spoštovani, na vas se obračam s prošnjo o pomembni življenjski sestavini - vodi. Včasih je v dnevniku Večer bilo možno dnevno prebrati, kakšna je kvaliteta vode oz. kaj vse in koliko vsebuje. Dandanes pri teh modernih tehnologijah pa se to skriva, kakšno vodo pijemo. Prosim, če pristojne opozorite na problem, in da nam omogočijo vpogled, kakšno kvaliteto vode pijemo. Če jo že plačujemo, potem moramo dobiti tudi deklaracijo zraven. Hvala."

Iz Javnega holdinga Maribor, kamor spada Mariborski vodovod, so odgovorili:
"Mariborski vodovod ima v okviru notranjega nadzora vzpostavljen zelo širok sistem vzorčenja s pogostostjo od enkrat tedensko na vodnjakih do vsakih 14 dni na omrežju. Porabniki pitne vode sicer nimajo neposrednega dostopa do rezultatov vsakokratnih analiz, vendar lahko Mariborski vodovod vsakemu porabniku, ki je priključen na sistem, na njegovo željo posreduje relevantne informacije o kakovosti pitne vode. To lahko stori v sklopu posameznega analiznega izvida, ali poročila za daljše časovno obdobje. Poleg tega vsako leto izda letno poročilo, ki vključuje kompletno notranje poročilo in je posredovano vsem 16 občinam, kjer te podatke ustrezno predstavijo občanom.

Medtem v primerih, ko so odkrite neskladnosti vzorcev pitne vode, ob uvedbah morebitnih omejitev rabe ali izvajanju ukrepov za odpravo neskladnosti, Mariborski vodovod o tem obvešča porabnike neposredno. Na primer z dopisi porabnikom po pošti, obvestili preko radijskih postaj, na spletnih straneh in Facebooku, preko Regijskega centra za obveščanje itd.

Z načini, s časovnimi roki in pogostostjo obveščanja v takšnih primerih porabnike seznanja na hrbtni strani položnice. Obveščanje je skladno s Pravilnikom o pitni vodi in z navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje."

Kontaktni podatki Mariborskega vodovoda so objavljeni na dnu spletne strani: https://www.mb-vodovod.si/.