Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski občina in univerza sta podpisali pogodbo o sodelovanju pri organizaciji julijskega Olimpijskega festivala evropske mladine. Gre za enega ključnih mejnikov pri organizaciji športnega dogodka, ki bo v Maribor privabil več tisoč tekmovalcev, njihovih spremljevalcev in obiskovalcev. A občinskih glavobolov pred uradnim odprtjem s tem še ni konec.

Organizacija največjega mariborskega športnega dogodka ne bi bila mogoča brez sodelovanja univerze. Prispevala bo več kot 2500 študentskih postelj, ob tem še družabne in športne prostore v osrednjem kampusu in na več fakultetah. Rektor Zdravko Kačič:

"V prostorih posameznih fakultet bodo potem ustanovljeni tudi različni centri, tako v smislu zagotavljanje zdravstvene oskrbe in center za preverjanje dopinga."

Za to bo občina odštela 950 tisoč evrov, največ študentskim domovom, ki so se s stanovalci, kljub težavam, dogovorili za začasno izselitev. Direktorica Maja Krajnc Ružič:

"Študentje, naši stanovalci so razumeli pomen tega dogodka. Zelo smo se trudili, skupaj z OFEM-om, da smo jim ta dogodek približali in na koncu so ga razumeli, čeprav je na začetku izgledalo, da bo zadeva zelo klavrna."

S tem je zagotovljen eden ključnih pogojev za organizacijo tega festivala. Občini pa glavobol povzroča še nedokončana in vse dražja gradnja ogrevalne atletske steze. Draži se tudi organizacija festivala, pravi župan Saša Arsenovič:

"Tu je še kar precej izzivov. Upam še na dodatno pomoč predvsem Evropskega olimpijskega komiteja."

Pogajanja potekajo, zneska pa župan še ne razkriva.