Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul
Foto: MMC RTV SLO/Larisa Daugul

Rdeča nit zadnje seje mariborskega mestnega sveta pred poletnim premorom je bila znova velika luknja v občinskem proračunu. Svetniki so sprejeli večino novih predlaganih podražitev. Župana pa so obvezali k odpravi finančnih rezov v kulturi, športu in sociali.

Čeprav so mestni svetniki več podražitev javnih storitev že sprejeli na minulih sejah, je župan Saša Arsenovič tokrat predlagal še nekaj dodatnih. Tako so večinsko soglašali s podražitvami avtobusnih vozovnic, vodarine, pogrebnih storitev in odvoza odpadkov, kljub temu, da je bilo tudi veliko nasprotovanja. Vodja Liste kolesarjev in pešcev Josip Rotar:

"Ostaja nepojasnjeno, kakšno konkretno korist imajo občani od združevanja v holding. Kljub dobremu poslovanju in dobičku holdinga, občani še vedno prejemajo visoke račune."

Vodarina za povprečno gospodinjstvo, ki mesečno porabi 8 kubikov, bo višja za 68 centov. Odvoz mešanih komunalnih odpadkov za 120-litrsko posodo bo dražji za 15 odstotkov, bioloških odpadkov pa za 2,52 evra. Pogrebne storitve bodo višje za 16 odstotkov, grobnina pa letno za 7,36 evra.

Cena gondole ostaja enaka

Občina pa ponovno ni uspela s podražitvijo pohorske gondole, kar bi po njihovem doletelo predvsem turiste, saj bi domačine spodbujali k nakupu ugodnejših terminskih vozovnic. Direktor upravljavca, podjetja Marprom, Ranko Šmigoc:

"Škoda je velika, saj je to mesec turizma, ko turisti prihajajo v mesto in plačujejo te vozovnice. Izpad prihodka bo tukaj dokaj velik."

Kaj bo s financiranjem programov?

Kljub finančnim težavam so svetniki župana Sašo Arsenoviča obvezali, da umakne finančne reze v programih športa, kulture in sociale. A denarja za to kljub podražitvam še ni, je dejal:

"Prizadevali si bomo za vse, ne bo pa enoznačno in bo odvisno tudi od prilivov. Zato pozivam vse, da se udeležijo dražb. Prodajamo premoženje, da bi lahko zagotavljali programe."

Občinsko likvidnost so nekoliko omilili z odobritvijo kredita za financiranje nekaterih investicij, tudi obnove osnovne šole Tabor I, kjer je izvajalec že zagrozil z ustavitvijo del.