Foto: Arhiv avtorja
Foto: Arhiv avtorja

Potem ko so mariborski mestni svetniki prižgali zeleno luč za prostorski načrt za gradnjo stanovanj za mlade v Dvoržakovi ulici blizu UKC-ja, bo stanovanjski sklad začel postopke za izvedbo projekta. Temu še vedno nasprotuje civilna pobuda okoliških prebivalcev, ki napoveduje ukrepe.

Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor bo letošnje leto namenil izdelavi projektne dokumentacije, prihodnje leto pa se bodo lotili pridobivanja gradbenega dovoljenja, pravi direktorica Irena Španinger:

"Potem v nadaljevanju vsi vemo, da je treba izvesti javno naročilo za izbor izvajalca, začetek gradnje pa, upamo, bo v začetku leta 2025."

Glede na finančne zmožnosti bodo skušali čim večji del objekta zgraditi po metodi okolju prijazne in energetsko varčne lesene gradnje, ki je dražja, ampak hitrejša. A projekt, ki je bil sprva ocenjen na do 7 milijonov evrov, trenutno pa na 9, se draži tudi zaradi gospodarske negotovosti v svetu, pravi direktorica:

"Načrtujemo okoli 20 odstotkov lastnih sredstev, zdaj, po sprejetju prostorskega načrta, pa gremo v pogajanja oziroma se bomo pozanimali, kako je s sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost, tako z vidika navadne, kot lesene gradnje. Ko bomo imeli vse te podatke, bomo naredili analizo in se odločili, kakšna gradnja bo in koliko bo projekt stal."

Potrebno pa bo tudi zadolževanje. Načrtom sicer še vedno nasprotuje civilna pobuda, ki jo skrbi negativen vpliv na gosto naseljeno in prometno preobremenjeno sosesko. Napovedujejo tudi ukrepe, a ne razkrivajo, kakšne.