Kristina Brenk. Foto: Delo, A. Črnivec
Kristina Brenk. Foto: Delo, A. Črnivec

Prihodnji mesece, natančneje 22. oktobra 2021, bomo zaznamovali 110. obletnico rojstva slovenske pisateljice, pesnice, dramatičarke, prevajalke in urednice Kristine Brenk. V septembru pa bomo v terminu radijske igre za otroke v poklon tej ponirki otroškega in mladinskega založništva pri nas predvajali štiri igre, ki so nastale po njenih avtorskih zgodbah. V samosvoj zvočni krog jih je povezal avtor cikla režiser Klemen Markovčič.

Kristina Brenk (22. 10. 1911–20. 11. 2009

Kristina Brenk, sicer tudi doktorica pedagogike, se je med letoma 1949 in 1973, ko se upokoji, v celoti posvetila mladinski književnosti kot prva urednica Mladinske knjige in velja tako rekoč za pionirko na tem področju pri nas. V tem času je zasnovala niz antologijskih in nekaterih še vedno živih zbirk za otroke, ki so bogatile generacije otroštev. Literaturi za otroke, pa tudi načrtnemu razvoju izvirne ilustracije je utrla pot, po kateri ti stopata še danes in sta po razvitosti in kakovosti, tudi v svetovnem merilu, svojevrsten unikum. Njena dediščina je neprecenljiva tudi na polju prvih prevodov svetovne otroške literature v slovenščino. Eden takšnih je gotovo prevod Pike Nogavičke izjemne Astrid Lindgren, ki generacijam ostaja v neprecenljivem spominu na otroštvo in v uteho v odrasli dobi. Arhiv Radia Slovenija hrani 174 enot gradiva, povezanega s Kristino Brenk, od tega 4 igrane vsebine.


Dobri sovražnikov pes. Foto: Canva
Dobri sovražnikov pes. Foto: Canva

Dobri sovražnikov pes, 5. 9. 2021, 08.05, Radio Slovenija – Prvi

Dobri sovražnikov pes je zvočna zgodba o kurirčku Nejcu in njegovih vojnih dogodivščinah.

Nastopajo: Jernej, pripovedovalec zgodbe - Ivo Ban; Nejc, Jernej kot otrok - Martin Splihal; Babica - Duša Počkaj; Tomaž - Janko Šintler; Stric Roman - Janez Albreht; Dedek - Boris Kralj; Teta Mina - Milena Zupančič.

Igro so sooblikovali – tehnični asistent Zmago Frece; asistentka režije Mojca Cavazza; tonski mojster Jure Culiberg; dramaturg Borut Trekman; režiser Aleš Jan; avtorica radijske priredbe Djurdja Flerè.

Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana novembra 1980.


Modra vrtnica za princesko. Foto: Canva
Modra vrtnica za princesko. Foto: Canva

Modra vrtnica za princesko, 12. 9. 2021, 08.05, Radio Slovenija – Prvi

Modra vrtnica za princesko je zgodba o kralju, zaljubljenem v vrtnarjenje. Zaželi si modro vrtnico, zato sklene, da hčerko poroči s tistim, ki mu jo bo prinesel.

Nastopajo: Dvorni norček - Nace Simončič; Princeska - Jana Osojnik; Kralj - Stane Potokar; Fant - Drago Makuc; Vrtnarica - Mila Kačič; Princ suhi - Laci Cigoj; Princ debeli - Janez Sever

Igro so sooblikovali – glasbeni opremljevalec Marko Stopar; tonska mojstra Metka Rojc in Mladen Fortič; režiserka Rosanda Sajko.

Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radia Ljubljana februarja 1961.


Dolga pot. Foto: Canva
Dolga pot. Foto: Canva

Dolga pot, 19. 9. 2021, 08.05, Radio Slovenija – Prvi

Dolga pot je zgodba o deklici, ki sicer ni bila posebno pogumna, a je vendarle opravila veliko junaštvo. V časih upora namreč vse presega svoje meje, dogodke, ljudi in tudi kratke poti so takrat lahko zelo dolge.

Nastopa: Marija Benk

Igro sta sooblikovala – tonska mojstrica Metka Rojc; režiser Jože Vozny.

Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana julija 1970.


Partizanka Katarina. Foto: Canva
Partizanka Katarina. Foto: Canva

Partizanka Katarina, 26. 9. 2021, 08.05, Radio Slovenija – Prvi

Partizanka Katarina je zgodba o pogumnem dekletu, ki pride v partizane. Sodeč po življenjski poti Kristine Brenk, bi lahko rekli, da gre pri tej zgodbi delno tudi za avtobiografijo.

Nastopata: Ivanka Mežan in Polde Bibič

Igro so sooblikovali – tehnični asistent Zmago Frece; asistentka režije Alenka Grajžar; glasbeni opremljevalec Marko Stopar; tonski mojster Jure Culiberg; dramaturg Ervin Fritz; režiserka Irena Glonar; avtorica radijske priredbe Djurdja Flerè.

Produkcija Uredništva igranega programa. Posneto v studiih Radiotelevizije Ljubljana junija 1984.


Igre bodo mesec dni po predvajanju v radijskem etru dostopne na tudi zahtevo na spletni strani Prvega in v spletnih arhivih RTV Slovenija.

Razširjene in didaktične vsebine o radijski igri za otroke so dostopne tudi na Otroškem portalu RTV Slovenija na spletnem naslovu otroski.si in podstrani Radijska igra za otroke, morebitna vprašanja pa naslovite na rio@rtvslo.si.