Prvi program Radia Slovenija vljudno vabi na še dva nedeljska Pomladna koncerta iz naših krajev na katerih bodo nastopili: vokalna zasedba Oktet Suha in narodnozabavna zasedba Aleksi Jercog & prijatelji.

Pomladne koncerte iz naših krajev bodo v nedeljskem terenskem programu med 13.00 in 18.00 pospremili s predstavitvijo kraja in pogovori z domačini, ki bodo poslušalkam in poslušalcem Prvega približali kulturo, dediščino in vsakodnevni ter praznični utrip svojega okolja. Neposredni prenosi koncertov bodo na sporedu ob 16. uri.

Nedelja, 13. 3. 2022, ob 16.00

VOKALNA ZASEDBA OKTET SUHA

Hiša kulture v Žvabeku (Schwabegg), Radio Prvi

OKTET SUHA iz občine Suha/Neuhaus na skrajnem vzhodu dvojezične Koroške je bil ustanovljen leta 1981 in je s koncertom in izidom jubilejne knjige z naslovom »Kam še, kam?« pred kratkim obhajal svojo 40. obletnico obstoja. Poleg oživljanja starih, skoraj že pozabljenih ljudskih pesmi svoj program popestrijo z ritmičnimi skladbami, deloma v domačem podjunskem narečju.

Več kot 1500 koncertov in nastopov je po skoraj vsej Evropi, ZDA, Avstraliji, Argentini in Kanadi. Oktet je bil tudi neštetokrat gost pri radijskih in televizijskih oddajah. 12 lastnih zgoščenk ter dva video filma dokumentirajo angažirano delovanje skupine. Oktet Suha je buditelj in glavni organizator mednarodnega FESTIVALA SUHA na suškem gradu. Prejel je Evropsko nagrado za ljudsko glasbeno umetnost ter Srebrno plaketo Javnega sklada RS za kulturno dejavnost. Umetniški vodja okteta je Iztok Kocen.

Povabilo na Koncert iz naših krajev nam je v veliko čast. Hočemo iz našega domačega kraja, občine Suha na skrajne vzhodu dvojezičnega ozemlja avstrijske Koroške, simpatično in kvalitetno predstaviti del kulturnega utripa koroških Slovencev, naše pesmi, naše veselje in naše upe. Poslušalce pa želimo kar se da prijetno popeljati v pomladno vzdušje.

Jokej Logar

NAPOVEDUJEMO:

Nedelja, 20. 3. 2022, ob 16.00

NARODNOZABAVNA ZASEDBA ALEKSI JERCOG & PRIJATELJI

Kulturni center Lojze Bratuž v Gorici (Gorizia, IT), Radio Prvi

Slišali boste zanimive, redko slišane Avsenikove melodije.