Stela Sofia, LPS (Last Pizza Slice), Jon Vitezič, INA, Jaka Hliš, LUMA, Leya Leanne, De Liri, Marijan Novak & Špela Velikanje, Katja Kos, Emma, Anja Vodošek, Mia Vučković in Nika S. so finalisti Eme freš!

14 finalistov izbora EMA freš. Foto: EMA
14 finalistov izbora EMA freš. Foto: EMA

Tri tedne zapored smo v ponedeljek, torek, sredo in četrtek predstavili po dva izvajalca, prek spletne ankete pa ste glasovalci vsak dan izbrali enega, ki se je uvrstil v sobotni tedenski finale. Izmed štirih v tedenskem finalu ste, prav tako prek spletne ankete, glasovali za dva zmagovalca, enega pa je izbrala še strokovna komisija. V treh tednih smo tako dobili 9 zmagovalcev. V zadnjem, četrtem tednu spletnega izbora so preostali izvajalci imeli še eno možnost, da se potegujejo za mesto v finalu Eme freš. Vsak dan od ponedeljka do petka ste glasovalci izmed treh izbrali po enega finalista. Ob koncu spletnega izbora EMA freš smo dobili 14 finalistov. Januarja 2022 se bo štirinajsterica v drugem, televizijskem delu tekmovanja EMA freš potegovala za eno od štirih mest, namenjenih glasbenim novincem izbora EMA 2022. Dve najboljši skladbi boste izbrali preko telefonskega glasovanja, dve pa bo izbrala strokovna žirija.

Več podrobnosti bomo sporočili v začetku januarja 2022.

Uradni spletni kanali

Stela Sofia. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Stela Sofia. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Potek spletnega izbora EMA freš. Foto: EMA
Potek spletnega izbora EMA freš. Foto: EMA

Stela Sofia
Stela Sofia poje od svojega osmega leta. Nastopila je že na več odrih, med drugim tudi na festivalu v Srbiji in Makedoniji. Skupaj s producentom in avtorjem Žanom Serčičem je januarja 2020 posnela svojo prvo pesem, Sita Sem. Sodelovanje sta nadgradila z istoimenskim albumom, ki bo izšel predvidoma prihodnje leto. Zraven petja igra tudi klavir in ukulele, ukvarja pa se tudi s plesom.

Skupina LPS (Last Pizza Slice). Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Skupina LPS (Last Pizza Slice). Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

LPS (Last Pizza Slice)
Skupina LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.

Jon Vitezič. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Jon Vitezič. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Jon Vitezič
Jon Vitezič je 18-letni avtor, kitarist in pevec iz Ljubljane. Do svojega 16. leta je spisal 30 pesmi, 12 jih je uvrstil na svoj prvenec, ki ga je posnel s producentom Petro Deklevo. V letu 2021 je podpisal izvajalsko in založniško pogodbo z založbo Nika records, ki ga je podprla na samostojni glasbeni poti. Pred kratkim je izdal svoj prvi singel in videospot za skladbo Utrip. V letu 2022 boste lahko slišali kar nekaj novih singlov v slovenščini in angleščini, v drugi polovici leta pa lahko pričakujete izid prvega samostojnega albuma. Na koncertih se Jon Vitezič predstavlja sam in na zanimiv način s pomočjo pedala »looper« interpretira svoje pesmi.

INA. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
INA. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

INA
Ina se s petjem ukvarja že od otroštva, saj že od nekdaj goji ljubezen do najrazličnejših glasbenih žanrov. V zgodnjih mladostniških letih je odkrila tudi strast do pisane besede in poezije, ki jo tudi danes vključuje v svoje glasbeno ustvarjanje. V letu 2018 je poleg popglasbe zaplavala še v druge glasbene zvrsti in začela prepevati v rockovski skupini, kjer si je pridobila »odrsko kilometrino« in izkušnje. Že nekaj let pod mentorstvom vokalnega učitelja izpopolnjuje svojo vokalno tehniko in odkriva svoj glas. V letu 2021 se je ob svoji ljubezni do rocka in skupine odločila, da se poda še na samostojno glasbeno pot, skozi katero odkriva svojo drugo plat. Kot finalistka tekmovanja Slovenska nota se je predstavila s svojo prvo avtorsko pesmijo Samo midva, s katero je v finalu dosegla 2. mesto po mnenju strokovne komisije, in na tekmovanju Malta Golden Voices dosegla 3. mesto v svoji kategoriji. Pri ustvarjanju avtorske glasbe sodeluje z Maticem Mlakarjem in Juretom Skazo, ki sta poznana kot avtorja zmagovalne pesmi Eme freš 2020.

Jaka Hliš. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Jaka Hliš. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Jaka Hliš
Jaka Hliš je kitarist in pevec, ki se je javnosti predstavil kot kantavtor maja 2021 s svojim prvencem Le v mislih. Glasba ga spremlja, odkar ve zase, in zanj predstavlja pravo barvno paleto komunikacijskih sredstev, v katere zakoplje občutke zgodb, ki jih vsakemu izmed nas piše življenje na svojstven in raznolik način. Jaka sam sebe imenuje civilizirani divjak. Je ubijalec stereotipov, ki ne obsoja na podlagi govoric, in dodaja, da ga ni strah, kaj drugi mislijo, saj je spoštovanje drug drugega ključno. Brez zadržkov pove, da ne glede na to, kaj, koliko in kako delaš, se vedno najdejo ljudje, ki v tebi vidijo negativno. Reče jim nergači. In dodaja, da je v vsakem trenutku in z vsako besedo treba biti pozoren, da se v tej vlogi ne znajdemo sami.

LUMA. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
LUMA. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

LUMA
LUMA je novonastali duet, ki ga sestavljata Lucija Harum in Martin Vogrin. V Ljubljano priseljena Štajerca sta se pred približno enim letom podala na pot raziskovanja, kam ju lahko za štirimi stenami pripelje njuna ustvarjalnost, če imata na voljo glas, glasbila in prenosni računalnik. Letos poleti sta izdala debitantski singel Promises, v novembru pa se mu je pridružil še drugi, z naslovom Poco a Poco. Pri eksperimentiranju ju povezuje skupna ljubezen do mešanja različnih slogov popa in alternativne glasbe, njune skladbe pa kljub raznolikosti vežejo moderni produkcijski pristopi in Lucijin nežen vokal. Zvočni spekter njune glasbe se razteza od klasičnih zvokov saksofona in kitare do modernih, sintetičnih, nizkofrekvenčnih zvokov, uravnoteženih z mehkim petjem ali parlandom. Lucijina besedila izhajajo iz medosebnih odnosov in introspekcije. Črpa iz vsega, kar se dogaja okoli nje, s tem da skuša gledati svet na mikroravni, zanimajo pa jo predvsem človek kot tak in njegova osebna izkustva, pri tem pa ji rad pomaga tudi Martin, sicer študent psihologije. Ljubezen do glasbe jima je skupna že iz otroštva, oba sta tudi končala nižjo glasbeno šolo, Martin iz kitare, Lucija pa iz violine. Lucija je svojo pot nadaljevala na AGRFT-ju, kjer je diplomirala iz dramske igre, trenutno pa zaključuje magisterij iz gledališkega petja. Gledališče pa ni tuje niti Martinu, ki ustvarja glasbo za gledališke predstave.

Leya Leanne. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Leya Leanne. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Leya Leanne
Leya Leanne od malih nog obožuje glasbo. Kot majhna deklica je s petjem nastopila na različnih prireditvah, zato je že takrat vedela, da je to nekaj, kar želi početi v življenju. Svojo pot kot avtorica in izvajalka je začela v osnovni šoli. Svojo prvo izdano pesem z naslovom Ritm v srce je napisala leta 2016. Maja 2017 je napisala besedilo in upesnitev pesmi za glasbenika in pevca Žana Serčiča z naslovom Tebe ne dam, ki sta jo februarja 2019 izdala kot duet. Zadnja izdana avtorska pesem z naslovom Sede je bila ustvarjena in izdana leta 2020 v sodelovanju z Ervinom Tršeličem. Trenutno ustvarja veliko novih pesmi, ki bodo izšle na njenem prvem EP-ju v letu 2022.

Duo De Liri. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Duo De Liri. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

De Liri
Duo De Liri sestavljata glavna vokalistka Zala Kores in harfistka Julija Bratec Veleski. Svojo skupno glasbeno pot sta začeli že v osnovni šoli, kjer sta obe peli v pevskem zboru Carmina Slovenica, vendar so se njune poti po začetku srednje šole razšle. Kot duet sta začeli delovati pred tremi leti. Njun cilj je ustvarjanje avtorske glasbe, zato sta letos to začeli tudi uresničevati. Pri ustvarjanju pesmi se dopolnjujeta, tako z besedilom kot z melodijo. Obstajam je njuna prva avtorska pesem.

Marijan Novak in Špela Velikanje. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Marijan Novak in Špela Velikanje. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Marijan Novak & Špela Velikanje
Marijan Novak je svojo glasbeno pot začel pri 14 letih z diatonično harmoniko. Po končani gimnaziji ga je pot vodila na ljubljanski Konservatorij za glasbo, kjer se je štiri leta posvečal klavirski harmoniki, zadnji dve pa tudi petju. Trenutno v Celovcu na Gustav Mahler Privatuniversität für Musik v razredu prof. Caroline de Rooij študira džezovsko petje. Špela Velikanje je svojo glasbeno pot začela v osnovnošolskem pevskem zboru. Prvo formalno glasbeno izobrazbo pa je pridobila v Glasbeni šoli Idrija, kjer je obiskovala ure klavirja, petje pa jo ljubiteljsko tako rekoč spremlja že vse življenje. Poleg glasbe pa je pet let tekmovalno zastopala barve idrijskega plesnega kluba, s katerim je osvojila kar nekaj zavidljivih rezultatov. Pozneje je bila v srednji šoli tudi članica šolskega pevskega zbora. Skupaj so nastopali na različnih prireditvah, med drugim tudi na koncertu v Parizu, kjer so nastopali skupaj s tamkajšnjim nacionalnim radijskim zborom. Pred kratkim pa je svoje avtorske ideje začela realizirati v idrijskem studiu Rudnix, kjer sodeluje s svojimi glasbenimi kolegi.

Katja Kos. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Katja Kos. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Katja Kos
Katja Kos je 18-letnica iz Ljubljane, ki se že 13 let ukvarja z glasbo. Leta 2018 je končala višjo glasbeno šolo klavirja. Že kar nekaj let piše avtorske pesmi, uči pa se tudi glasbenega produciranja. Leta 2021 se je udeležila tekmovanja Slovenska nota, kjer se je uvrstila v finale in s svojo avtorsko pesmijo Padam, za katero je tudi sama posnela aranžma, osvojila 6. mesto.

Emma. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Emma. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Emma
Emma se že dalj časa uči petja pri mentorici Neishi, s katero skupaj ustvarjata tudi glasbo. Posneli sta že kar nekaj priredb, na Emi Freš pa se predstavlja s čisto prvo solistično skladbo, kar je tudi prvi večji korak v njeni glasbeni karieri. Prizna, da je zanj potrebovala veliko poguma in podpore. Želi si, da bi dobro izkoristila to priložnost in da bo njena pesem prepričala občinstvo.

Anja Vodošek. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Anja Vodošek. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Anja Vodošek
Anja Vodošek je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani, smer klavir. Udeležuje se številnih mednarodnih in državnih tekmovanj, kjer je prejela štiri zlata, štiri srebrna in tri bronasta priznanja. Udeležila se je tudi spletnega klavirskega tekmovanja Grand Prize Virtuoso, kjer je prejela zlato nagrado in povabilo na slavnostni koncert v London. Petje jo spremlja že od mladosti, resneje pa se je z njim začela ukvarjati pred šestimi leti. Leta 2017 je na tekmovanju Singer Stage na Malti prejela glavno nagrado – Grand Prix. Na mednarodnem tekmovanju na Bledu, Bled Golden Microphone, pa je leta 2018 prejela nagrado za najboljšo slovensko pevko. Prav tako se je istega leta udeležila mednarodnega pevskega tekmovanja v Makedoniji, kjer je prejela drugo nagrado. Letos se je udeležila šova Slovenija ima talent in se uvrstila v polfinale.

Mia Vučković. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Mia Vučković. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Mia Vučković
Mia Vučković je navdušenje nad glasbo kazala že od malih nog. V času osnovne šole se je priključila pevskemu zboru, obiskovala je tudi solopetje v glasbeni šoli – program za muzikal. Tam se je večkrat izkazala v glavni vlogi. V srednješolskih letih je naredila korak naprej in poleg šolskih stopila še na malo večje odre. Med njimi sta nastopa v Ljubljani na Restart Touru in Balkan Wavu, kjer je kot predskupina ogrela občinstvo za velike zvezde balkanskih odrov. Ima še veliko ciljev in eden izmed teh je tudi predstavitev svoje prve pesmi – z naslovom Telenovela – na Emi Freš 2022.

Nika S. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev
Nika S. Foto: EMA / osebni arhiv izvajalcev

Nika S.
Nika S. se z glasbo ukvarja že od malih nog. Svoje pevski talent je začela uriti že v prvem razredu v šolskem in cerkvenem pevskem zboru, petje v zborih pa je nadaljevala tudi v srednji šoli in na fakulteti. Vrsto let se je učila zborovskega petja, decembra 2019 pa se je vpisala k uram petja pri Nataši Zamida. Trenutno njen glas uri Željka Predojević Korošec. Že od leta 2012 kot backvokalistka sodeluje s kočevskim kantavtorjem Romanom Zupančičem. Je tudi članica dueta Nika Et Nejc, kjer partner prispeva avtorske melodije, Nika pa jim doda besedilo. V času sodelovanja sta izdala tri avtorske skladbe, najbolj odmevna pa je Zgodbo piševa, ki sta jo po tekmovanju Glas mladih v Črnomlju posnela prek založbe Nika Records in jo oplemenitila tudi z videospotom.