Izjemne uspehe naših športnikov na letošnjih poletnih olimpijskih igrah so na vseh platformah RTV Slovenija spremljali številni gledalci, poslušalci in spletni uporabniki. Foto: Žiga Culiberg Foto:
Izjemne uspehe naših športnikov na letošnjih poletnih olimpijskih igrah so na vseh platformah RTV Slovenija spremljali številni gledalci, poslušalci in spletni uporabniki. Foto: Žiga Culiberg Foto:
false
Vodja delegacije TV Slovenija na olimpijskih igrah v Riu - Mile Jovanović. Foto: Žiga Culiberg
false
Vodja ekipe oz. projekta letošnjih olimpijskih iger na Valu 202 - Aleš Smrekar. Foto: Žiga Culiberg
false
Miha Žibrat je na TV SLO komentiral otvoritev in zaključno slovesnost letošnjih olimpijskih iger. Foto: Žiga Culiberg
false
Urednik športnega programa na Valu 202 Igor Tominec je vodil olimpijski program. Foto: Žiga Culiberg
Na MMC RTV Slovenija smo prek spleta in mobilnih naprav skupaj našteli več kot štiri milijone ogledov člankov in več kot 600.000 ogledov prenosov v živo.
Na MMC RTV Slovenija smo prek spleta in mobilnih naprav skupaj našteli več kot štiri milijone ogledov člankov in več kot 600.000 ogledov prenosov v živo.

Olimpijska TV Slovenija

Televizija Slovenija je na drugem programu predvajala skupno kar 257 ur premiernega programa letošnjih poletnih olimpijskih iger v Riu de Janeiru in skupno devet ur večerne oddaje Rio.

Igre v Riu in uspešni nastopi slovenskih športnikov so pred male ekrane privlekli številne gledalce, ki so na TV SLO 2 spremljali osvojitve olimpijskih medalj. Končni boj judoistke Tine Trstenjak za zlato medaljo je v torek, 9. avgusta, spremljalo 13,4 % ali 262.400 gledalcev oz. 35-odstotni delež takratnih gledalcev televizije. Dan kasneje se je v boj za medaljo podal kajakaš Peter Kauzer. Tekmo, v kateri je osvojil srebro, je v povprečju spremljalo 8,6 % ali 169.400 gledalcev, kar predstavlja 23 odstotkov takratnih gledalcev televizije. Z bronom je komplet odličij dopolnila judoistka Anamari Velenšek v četrtek, 11. avgusta. Tekmo je v povprečju spremljalo 8,6 % ali 168.300 gledalcev, starejših od štiri leta. Zadnjo medaljo na letošnjih poletnih olimpijskih igrah je prijadral Vasilij Žbogar. Njegov boj za srebro je spremljalo 6,3 % ali 123.100 gledalcev, podelitev medalj pa kar 7,9 % ali 155.700 gledalcev.

Moška rokometna reprezentanca, ki je na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru zasedla izjemno šesto mesto je pred televizijske zaslone prikovala številne rokometne navdušence. Šest rokometnih tekem, v katerih je igrala slovenska reprezentanca, si jih je na Televiziji Slovenija v povprečju ogledalo 6,2 % ali 122.300 gledalcev, kar v povprečju predstavlja 35 odstotkov takratnih gledalcev televizije.

Vsaj minuto katerega koli prenosa tekem olimpijski iger si je na TV SLO 2 ogledalo 74,7 % oziroma 1.465.000 različnih gledalcev, starejših od 4 leta.

Vir vseh podatkov gledanosti: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta)

Olimpijski Val 202

Deset članska radijska ekipa Vala 202 je pripravila okoli 200 ur olimpijskega programa, vodenega iz studia v Riu. Program Vala 202 je zajemal prenose oz. oglašanja z blizu 100 posameznih dogodkov, izjave v živo z vsemi slovenskimi predstavniki in tudi največjimi tujimi športnimi zvezdniki. Ob tem je Val 202 pripravil še 30 olimpijskih oddaj Naval na Rio, vsak dan pa tudi jutranje športne zgodbe in 17 zvočnih Razglednic iz Ria. Za informativne oddaje so v Riu posneli okrog 300 posameznih prispevkov. Program je obogatila tudi ljubljanska ekipa z vsakodnevnimi zanimivimi zgodbami in dodatnimi prispevki.

Kljub temu, da je Val 202 primarno radijska postaja, veliko pozornosti namenja tudi multimediji in inovativnim pristopom na različnih platformah. Poleg spletne strani www.val202.si so aktivno prisotni tudi na Twitterju, Facebooku, Instagramu in Snapchatu. Radijska ekipa Vala 202 je tako nekatere najbolj zanimive trenutke olimpijskih iger s prizorišča v Riu de Janeiru predstavila tudi v video obliki. Na Facebooku so s pomočjo storitve »Go live« prenašali intervjuje s slovenskimi dobitniki medalj tudi v video obliki. Posneli so najbolj napete trenutke komentiranja reporterjev, bili med navijači v Sloveniji in s tem občinstvu dali vpogled v delo ekipe Vala 202 na prizorišču olimpijskih iger, hkrati pa dosegli tudi mlajšo publiko ... Najbolj odmeven (okoli 100 tisoč ogledov) pa je bil video intervju z atletom Usainom Boltom, ki ga je novinarka Vala 202 Anja Hlača Ferjančič učila tudi slovenščine. V posebnem podcastu in na novem družabnem omrežju Snapchat je Matej Praprotnik v času olimpijskih iger sledilce na inovativen način učil portugalščine.

V času iger so vse olimpijske vsebine bile zbrane na posebni spletni podstrani RIO 2016, najbolj odmevni video posnetki pa so na voljo tukaj.

Olimpijski MMC RTV Slovenija

V Multimedijskem centru RTV Slovenija so olimpijsko dogajanje dnevno spremljali na posebnem portalu www.rtvslo.si/rio2016, kjer so objavljali multimedijske članke in omogočali mnoge neposredne prenose tekem samo prek spleta. Pred in med olimpijskimi igrami ter po njih je bilo na portalu objavljenih več kot 450 multimedijskih člankov. V okviru spletnega kanala MMC TV so uporabnikom ponujali več kot 150 ur dodatnega olimpijskega programa v živo. Vsebine so bile dostopne tudi prek mobilnih aplikacij RTV 4D in RTV Šport.

Prek spleta in mobilnih naprav so skupaj našteli več kot štiri milijone ogledov člankov in več kot 600.000 ogledov prenosov v živo. Največji odziv uporabnikov med vsebinami na novih medijih so imeli nastopi judoistk in rokometašev. Najbolj bran je bil članek o nastopu in zlati medalji Tine Trstenjak, ki je imel več kot 160.000 ogledov. Veliko pozornosti so na spletnem mestu, namenjenem olimpijskemu dogajanju, poželi tudi drugi dobitniki slovenskih medalj: Vasilij Žbogar, Peter Kauzer in Ana Velenšek, med drugimi športi pa predvsem ekipni športi in atletika.

Fotografije: Žiga Culiberg
Služba za odnose z javnostjo RTV Slovenija