Poslušalce programov Radia Slovenija tudi letošnji december čaka skrbno pripravljen praznični program, v katerem ne bo manjkalo odlične domače in tuje glasbe, zabavnih kvizov in dobrih zgodb. Dostojno se bomo poslovili od leta 2022 in se veselili prihoda novega. Poslušalke in poslušalci bodo lahko spremljali prenos polnočnice in na silvestrovo prek radijskih valov voščili svojim najbližjim.


PRVI PROGRAM RADIA SLOVENIJA - PRVI

  • decembrska ponudba

V decembru poudarjamo cikel treh terenskih Prazničnih koncertov iz naših krajev: Š'ta godba bo nastopila na Prevaljah z narodnozabavno godbo, Orkester Mandolina Ljubljana bo v Rogatcu izvedel koncert z glasbo iz risanih filmov, Oktet Aljaž pa bo v istrskem kraju Sv. Anton izvedel koncert istrskih in božičnih pesmi.

Andrej Hofer. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Andrej Hofer. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Oddaja Pesem v žepu bo prinesla praznični pregled letos razbohotenega celoletnega dogajanja na področju kantavtorske glasbe v državi. V oddaji Prvi poje bo mogoče slišati veliko božične zborovske glasbe, božična oziroma praznična pop glasba bo barvala celoten radijski program. Naše kolednice se bodo decembra slišale po številnih evropskih nacionalnih radiih. Enako se bodo kolednice drugih držav vsak dan slišale na Prvem – z voščili glasbenih urednikov.

  • silvestrski večer

Voditelja silvestrskega programa bosta od 19.00 do 22.00 Vesna Topolovec in od 22.00 do 5.00 Andrej Hofer.

Prvi bo zagotovo najboljša družba vsem tistim, ki bodo na silvestrski večer ostali sami doma, vendar v dobri družbi – radia. Od 19.00 do 22.00 bo radijska gostiteljica Vesna Topolovec poskrbela, da se bodo poslušalci dobro počutili, tudi ob pogovorih z iskrivimi sogovorniki, pravi Vesna Topolovec: »Večer bo neverjetno iskren in srčen tudi ob človeku, ki to je v najžlahtnejšem pomenu besede, patru dr. Karlu Gržanu, ki ga ženeta neverjetna energija in srčna želja po tem, da ohranimo predvsem človečnost.« Obujali bomo spomine na dogodke iztekajočega se leta in se veselili izzivov v novem letu. Za dobro razpoloženje bo poskrbela glasba po izboru Petra Barbariča.

Vesna Topolovec. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Vesna Topolovec. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Od 22.00 do 5.00 bo voditelj programa Andrej Hofer. Vrteli bomo največje slovenske uspešnice leta, najpopularnejše polke in valčke ter tuje praznične pesmi. Poslušalke in poslušalci bodo lahko v živo voščili prijateljem, sodelovali v nagradnih igrah, s koncertnih odrov se bodo oglasili številni znani pevke in pevci, ves večer bomo poslušali voščila Slovenk in Slovencev, ki so pustili močno sled v medijski pop kulturi. Program bodo s prispevki sooblikovali kolegi iz Kopra, Nove Gorice in Maribora.

Glasbena urednika silvestrskega programa: Peter Barbarič in Matej Jevnišek.

Drugega januarja 2023 bomo v jutranjem programu sklenili Vreče sreče, inventurni pregled leta 2022, ki bo od 16. 12. tradicionalno v jutranjem in dnevnem programu z opaznejšimi in pomembnejšimi pozitivnimi dogodki iztekajočega se leta opogumljal poslušalce za vstop v novo leto.

Praznična Prva vrsta, ki bo 20. 12., bo ponudila koncert Dua Atanasovski, 3. 1. pa bo zaznamovala tudi 200. oddajo s posebnim glasbenim programom, ki ga bo izvedla zasedba Roberta Jukiča z godali.


DRUGI PROGRAM RADIA SLOVENIJA - VAL 202

  • silvestrski večer
Na silvestrski večer bosta z vami Maja Stepančič in Maruša Kerec. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija
Na silvestrski večer bosta z vami Maja Stepančič in Maruša Kerec. Foto: Adrian Pregelj/RTV Slovenija

Kje boš pa ti za novo leto? Maruša Kerec in Maja Stepančič že poznata odgovor na najbolj razvpito decembrsko vprašanje.

Na Valu 202 bosta silvestrovali v družbi tistih, ki bodo praznovali na jadrnici, letalu, v jami in na drugih nenavadnih krajih. Valovski silvestrski meni sicer ne ponuja hrane in pijače, prinaša pa veliki nagradni kviz, zabavne zgodbe in plesno muziko. Dobrodošli od 19.00 do 24.00 v živo.

Po polnoči postrežemo še posnetek koncertnega albuma največjih uspešnic legendarnega ameriškega glasbenika Princa.


TRETJI PROGRAM RADIA SLOVENIJA - PROGRAM ARS

  • božič

Na programu Ars bo božično obarvana že nedelja pred praznikom − 18. decembra ob 11.15 namreč začenjamo božični dan Evropske zveze radijskih postaj. V sklopu evroradijskega praznika božične glasbe bomo ponudili v poslušanje devet koncertov iz Francije, Danske, Finske, Kanade, Češke, Švedske, Nemčije in Velike Britanije.

Sveti večer, 24. decembra, bo na Arsu obogatil Sobotni operni večer, ob 23.30 bodo nato na sporedu slovenske božične pesmi, sledil pa bo neposreden prenos polnočnice.

Na praznični dan, 25. decembra, bodo ob 10.00 poslušalci lahko spremljali prenos maše ter oddaji Sedmi dan in Sledi večnosti z božično tematiko. Glasbeni poudarek nedeljskega dopoldneva bodo priljubljene božične pesmi z vsega sveta, od 18.30 do 19.30 pa bo na sporedu posnetek koncerta cikla Obiski kraljice v živo. Slišali bomo Premrlove Pastorale, kratke, a zelo izpovedne skladbe, s katerimi je skladatelj v najrazličnejših odtenkih slikal razpoloženja ob slovenskem božiču. V ljubljanski stolnici jih je nedavno poustvarila organistka Polona Gantar. Božično razpoloženje bo prevladovalo tudi v literarnih oddajah. V sobotni Izbrani prozi bomo slišali kratko zgodbo Ernesta Hemingwaya Božič na strehi sveta. Praznovanje božiča v nekih drugih časih nam bo približala Maruša Krese z zgodbo Jaslice v Literarnem nokturnu, v Literarnem portretu pa izvedeli, kako je Agatha Christie spomine iz otroštva na praznike prelila v napeto detektivsko zgodbo z naslovom Dogodivščina božičnega kipnika.

  • silvestrski večer

Uvertura v silvestrovo bodo pregledne oddaje. Začenjamo že v ponedeljek z oddajo S knjižnega trga, ki nas bo povabila med platnice nagrajenih literarnih del v iztekajočem se letu, letošnji opaznejši filmi bodo v ospredju petkove oddaje Gremo v kino, v pregledni Kulturni panorami pa bomo na silvestrsko soboto izvedeli vse o najpomembnejših in najodmevnejših dogodkih v kulturi in umetnosti leta 2022. Sobotno praznično popoldne bo nato na programu Ars v znamenju opere, natančneje Donizettijevega Ljubezenskega napoja.

Od 20.00 do 24.00 bo potekalo Arsovo silvestrovanje, zasnovano kot preplet govorjene besede, literarnih vložkov in glasbe, primerne utripu in času. Večer bo povezoval napovedovalec Aleksander Golja, iz radijskega studia 1 bosta poslušalce animirala dramski igralec Blaž Šef in solist pianist radijskega orkestra Klemen Golner na letos obnovljenem klavirju bösendorfer. Program v živo bo v dobršni meri temeljil na improvizaciji, glasba bo posegala v žanre šansona, popevke in resne glasbe.

Na prvi dan novega leta bomo kot že tradicionalno neposredno prenašali dva novoletna koncerta, koncert Dunajskih filharmonikov in koncert Orkestra Slovenske filharmonije. Dunajski se 1. januarja začne ob 11.15, slovenski pa ob 18.00.


RADIO KOPER

  • decembrski program

Na Radiu Koper bomo praznične decembrske dneve obarvali z glasbenimi dogodki in številnimi nagradnimi igrami. Štiriindvajsetega decembra bomo v studiu Hendrix gostili znano istrsko klapo Semikanta', božični dopoldan bo z zanimivimi pogovori krmarila Neva Zajc, dneve do konca leta pa bomo zaznamovali z rubrikami ob 50. obletnici prve avtoceste pri nas ter z iskanjem spominov in anekdot poslušalcev ter najzanimivejše tudi nagradili. Na silvestrski večer bomo predvajali koncert skupine Platana ob njeni 50-letnici.


RADIO MARIBOR

  • božič

Božični večer bomo obogatili s posnetki živih nastopov najrazličnejših glasbenikov, ki so nastali znotraj naših decembrskih jutranjih programov. Z nami bodo Alja Senčar, Lara Oset, Žan Videc, Zara Bajde in številni ustvarjalci štajerskega konca.

  • silvestrski večer

V zadnje ure leta 2022 bomo umestili dobro voljo, zabavno in praznično glasbo, zanimivosti, koristne praktične nasvete – tudi tiste za pripravo prigrizkov in prav posebne praznične pijače. Dodali bomo še namige in nasvete, katero knjigo vzeti v roke v dolgih zimskih večerih.

Slovenski glasbeniki bodo pregledali iztekajoče se leto 2022 in nam izdali nekatere želje in načrte za novo leto 2023. Glasbeno se bomo spomnili živih nastopov s festivala Frišno, Sredinih juter ob kavi in kitari ter V dobri družbi. Tukaj bodo še Štajerski argo, mali modreci, nagradne igre, vaše glasbene želje in kakšno presenečenje, zato bodite v družbi Radia Maribor od 19.00 do 1.00. V novo leto vas bosta pospremila Romana Fekonja in Robert Zajšek.