Big Band RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Marko Alpner.
Big Band RTV Slovenija. Foto: SOJ RTV SLO/Marko Alpner.

Na prvem programu Radia Slovenija pripravljajo jesenski niz radijskih koncertov našega Big Banda z gosti v studiu 26. Oddaje – koncerte bodo neposredno prenašali na Prvem – bo vodil Milan Krapež, za zvok pa bo poskrbela skupina za glasbena snemanja Radia Slovenija. Ob tej priložnosti bodo posebno pozornost posvetili skladatelju, dirigentu in pozavnistu Emilu Spruku ob njegovi šestdesetletnici, drugi koncert bo v znamenju glasbe Bojana Adamiča ob 25-letnici smrti tega velikega mojstra, tretji večer pa so posvetili legendarnemu avtorju besedil popevk Gregorju Strniši.


Portret Emila Spruka z Big Bandom RTV Slovenija

17. 10. 2020 ob 20.00 na Prvem

Emil Spruk je dolgoletni solist - pozavnist v Big Bandu RTV Slovenija.
Emil Spruk je dolgoletni solist - pozavnist v Big Bandu RTV Slovenija.

Emil Spruk je letos dopolnil šestdeset let. Je skladatelj, aranžer, dirigent in odličen solist na pozavni. Po nižji glasbeni šoli se je vpisal na ljubljansko srednjo glasbeno šolo. Študij je nadaljeval v avstrijskem Gradcu na Visoki šoli za glasbo na smeri pozavna. Nato je z odličnimi priporočili odšel v ZDA na znameniti bostonski Berklee College of Music in leta 1982 končal tako oddelek za pozavno kot oddelek za kompozicijo.

Njegovo skladateljsko delo izrašča iz globoke notranjosti samolastnega doživljanja sveta in svojevrstnega odnosa do glasbe, v katerem imajo prvine klasične glasbe posebno mesto.
Emil Spruk bo nastopil kot dirigent svoje avtorske glasbe. Solisti bodo Matej Grahek, Klemen Golner in Matej Kravcar.




Big Band RTV Slovenija z glasbo Bojana Adamiča

24. 10. 2020 ob 20.00 na Prvem

Bojan Adamič s Plesnim orkestrom Radiotelevizije Novi Sad leta 1978. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič s Plesnim orkestrom Radiotelevizije Novi Sad leta 1978. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Bojan Adamič (1912 – 1995) je bil vsestranski glasbeni ustvarjalec, ustvarjal je različne glasbene zvrsti, od resne glasbe do šansonov, popevk ter glasbe za film in gledališče. Prispeval je tudi vrsto aranžmajev in priredb tako za pihalni in simfonični orkester kot tudi za džezovske in zabavne ansamble. Kljub številnim gostovanjem se je Bojan Adamič dobrih šest desetletij posvečal slovenski glasbi. Rojen je bil tik pred prvo svetovno vojno, po izbruhu druge je diplomiral pri Antonu Ravniku na ljubljanski glasbeni akademiji. Že med vojno je na osvobojenem ozemlju v Beli Krajini ustanovil pihalno godbo glavnega štaba NOV, iz nje pa sta se po številnih spremembah razvila Vojaški orkester Ljubljana in tudi Plesni orkester Radia Ljubljana.

Bojan Adamič in sekcija saksofonov. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Bojan Adamič in sekcija saksofonov. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Komaj poldrugi mesec po osvoboditvi je orkester, ki ga dandanes poznamo kot Big Band RTV Slovenija, igral na vnovičnem odprtju Postojnske jame. Orkester je Adamič vodil vse do leta 1961 in mu v tem času pridobil sloves najboljšega ansambla v državi in ta ugled potrjeval s posnetki in koncerti doma in na tujem. Iz PORL-a je odšel Adamič naravnost v zgodovino slovenske glasbe; postal je vodilni skladatelj filmske in zabavne glasbe v tedanji skupni državi, za to pa je leta 1979 prejel Prešernovo nagrado. Adamičeva glasba ostaja živa tudi v današnjem repertoarju našega Big Banda RTV Slovenija.

Na večeru ob 25-letnici mojstrove smrti bo dirigent Lojze Krajnčan, vokalna solistka pa bo jazzovska pevka Anja Hrastovšek.


Big Band RTV Slovenija s popevkami Gregorja Strniše

7. 11. 2020 ob 20.00 na Prvem

Pesnik Gregor Strniša (1930-1987) je bil mojster besedil za festivale in za potrebe radijskih snemanj in prevodov oziroma prepevov tujih uspešnic. Kot pisec besedil za popevke je ustvaril mogočen in še danes nepresežen opus, ki ostaja večen opomnik, kako je, če besedila pišejo dobri pesniki. Že na prvem festivalu Slovenske popevke je bil Strniša med tistimi, ki so opozorili nase, in to s popevko Zemlja pleše, ki jo je pel Nino Robić. Tedaj med avtorji besedil še ni prednjačil, pisali so še številni drugi, vendar je sčasoma njegov avtorski delež postajal vse večji in večji. Na festivalih Slovenske popevke se je kot avtor z občasnimi odsotnostmi obdržal do druge polovice sedemdesetih let, ko se je razmerje pesnikov in drugih avtorjev besedil začelo obračati. Besedila za popevke Gregorja Strniše sodijo v slovenski literarni kanon, tako kot njegova siceršnja poezija. Dirigent bo Lojze Krajnčan.

Dirigent Lojze Krajnčan. Foto: Jani Ugrin
Dirigent Lojze Krajnčan. Foto: Jani Ugrin

O Big Bandu RTV Slovenija

Big Band RTV Slovenija deluje od leta 1945 in je ena najstarejših tovrstnih zasedb v Evropi in verjetno tudi na svetu.

Za začetke njegovega delovanja je v največji meri zaslužen dirigent in skladatelj Bojan Adamič (1912 – 1995). Plesni orkester Radia Ljubljana (PORL), kot se je orkester takrat imenoval, je Adamič, ki si je s svojim svetovljanstvom in umetniško širino prislužil vzdevek “mojster”, uspešno vodil do začetka šestdesetih let.

Leta 1961 je za dirigentsko palico prijel mladi, izjemno nadarjeni Jože Privšek (1937 – 1998), ki je Plesni orkester Radia Ljubljana popeljal v visok kakovostni razred. V tem času se je PORL preimenoval v Big Band RTV Ljubljana, po osamosvojitvi Slovenije pa v Big Band RTV Slovenija, kot se imenuje še danes.

Po Privškovi upokojitvi leta 1992 je dirigentsko vodstvo orkestra prevzel Lojze Krajnčan, poleg njega pa so z orkestrom kot dirigenti delali še Petar Ugrin, Milko Lazar, Emil Spruk, Tadej Tomšič in drugi.

Big Band RTV Slovenija v letošnjem letu praznuje 75 let obstoja. Foto: Janez Kotar
Big Band RTV Slovenija v letošnjem letu praznuje 75 let obstoja. Foto: Janez Kotar

Od leta 2002 do 2013 je umetniško vodstvo zasedbe prevzel dotedanji saksofonist, Hugo Šekoranja. Orkester je leta 2014 dobil novo vodstvo, z vodjo enote Glasbene produkcije Patrikom Greblom in z umetniškim vodstvom Big Banda, sestavljenim iz štirih članov. V sezoni 2015/16 je Big Band dobil še umetniškega koordinatorja, saksofonista Lenarta Krečiča.

V goste so vabili svetovno znane jazzovske dirigente in soliste. Z Big Bandom RTV Slovenija so tako snemali in nastopali: Maria Schneider, David Murray, George Lewis, Michael Abene, Bob Mintzer, Clark Terry, Stjepko Gut, Johnny Griffin, Toots Thielemans, N.H.Ø. Pedersen, Diane Schuur, Duško Gojković, Boško Petrović, John Riley, Peter Erskine, Paquito D’Rivera, Mike Stern, Joe Lovano, Ernie Watts in številni drugi.