Osebnost Primorske 2018 je postala Patricija Lovišček, ki že vrsto let ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da je sprejemanje »drugačnih« v družbi nujno. Kdo jo bo nasledil v letu 2019? Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin/RTV SLO
Osebnost Primorske 2018 je postala Patricija Lovišček, ki že vrsto let ozavešča o avtizmu in aspergerjevem sindromu ter opozarja, da je sprejemanje »drugačnih« v družbi nujno. Kdo jo bo nasledil v letu 2019? Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin/RTV SLO

S pomočjo bralcev, poslušalcev in gledalcev bodo izbrali med ljudmi, ki si ne bi mogli biti bolj različni, a vsi imajo enako poslanstvo – delati dobro za druge in okolje, v katerem živijo – kar je zanje smisel življenja.

Kako drugače bi lahko v okviru ene prireditve odločali o slepi prevajalki, ustanovitelju zborovske revije Primorske poje, možu jeklene volje, ki je pred propadom rešil smučišče, upokojenemu kardiologu, ki se bliža stotim letom in še vedno dela, istrskemu pisatelju in ustanovitelju obmejnih srečanj, dobrodelnemu športnemu zanesenjaku, odstranjevalcu nevarnih ostankov vojn, požrtvovalnemu redarju, ki je rešil otroka, režiserju, ki je s prvencem osvojil rekordno število filmskih nagrad, predsednici društva, ki je zbralo rekordno vsoto finančnih sredstev za pomoč otrokom z redkimi boleznimi, predsedniku krajevne skupnosti, ki je preprečil zaprtje poštne poslovalnice in posamezniku, ki je skupaj s somišljeniki pripravil umirjen, a mogočen odgovor neofašističnim provokacijam. O njih bodo letos odločali v zaključnem delu izbora Osebnosti Primorske 2019.

Grafika: TV Koper
Grafika: TV Koper

Naklonjenost poslušalcev, gledalcev in bralcev primorskih medijev z obeh strani meje pri izbiri osebnosti, ki so na res zelo različne načine pozitivno zaznamovale življenje Primorske v letu 2019, so organizatorji merili celo leto. Letos se odloča o dvanajsterici izjemnih med izstopajočimi, ki so bili izbrani med 49 predlogi. Na Primorskem je uspešna in odmevna akcija, ki promovira etične in požrtvovalne posameznike v družbi in ki letos praznuje jubilejno petnajsto izvedbo, postala sinonim pozitivnega delovanja posameznikov za širše dobro. V petnajst let je bilo predstavljenih več kot 730 izstopajočih ljudi, ki so ali pa še vedno pozitivno zaznamujejo življenja številnih prebivalcev Primorske.

Na sklepni prireditvi, ki bo v Gledališču Koper, bodo Osebnosti Primorske podelili nagrado zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca. Za dobro razpoloženje bodo poskrbeli Lean Kozlar Luigi z bendom, Anika Horvat in istrska kantavtorica Elis Lovrić.

Voditelji prireditve bodo tokrat kar trije: novinarki in voditeljici TV Koper Karin Sabadin bosta delala družbo, malce pa tudi ponagajala, Jari Jarc in Matej Nadlišek s slovenskega programa Radia Trst A. Prenos prireditve v živo bo na Radiu Koper in na Radiu Trst A ter preko spletnih strani.

Poslušalci, gledalci in bralci primorskih medijev bodo za svoje izbrance lahko glasovali od sobote, 4. januarja 2020, do četrtka, 8. januarja 2020. Posnetek prireditve si lahko ogledate na Televiziji Koper v ponedeljek, 13. januarja, ob 22.30.

Nominiranci za naziv Osebnost Primorske v letu 2019 so predstavljeni v spodnji fotozgodbi (foto Primorske novice).