Točko preloma vse od njenih začetkov ureja in vodi Janja Koren. Foto: Žiga Culiberg
Točko preloma vse od njenih začetkov ureja in vodi Janja Koren. Foto: Žiga Culiberg

V oddaji Točka preloma analizirajo aktualno dogajanje v slovenskem gospodarstvu in njegovo vpetost v evropske in svetovne gospodarske tokove. Posebno pozornost namenjajo odmevnim dosežkom slovenskih podjetij, ki so pogosto tudi rezultat sodelovanja z znanstvenimi institucijami. Ustvarjalce še posebej zanima, kako se znanstvena odkritja pretakajo v gospodarstvo in kolikšni so merljivi učinki sodelovanja gospodarske in znanstvene sfere. V oddaji se trudijo tudi zapletene gospodarske in finančne zadeve predstaviti na razumljiv in privlačen način. Odprti so za teme, ki v drugih informativnih oddajah in tudi v drugih medijih niso posebej izpostavljene, a so pomembne. Dogajanje v studiu komentirajo kompetentni gostje, v petih letih se jih je v oddajah zvrstilo okoli 300. Med njimi so številni direktorji in direktorice, znanstveniki, ekonomisti, predstavniki zbornic in agencij.

V zadnjem času so v Točki preloma veliko pozornosti namenjali finančno močno podhranjeni znanosti kot najpomembnejši pospeševalki razvoja. Predstavili so znanstvenike, ki jim je uspelo pridobiti sredstva Evropskega razvojnega sveta, znanstvenike, ki iščejo proizvajalce za svoje prototipe, uspešna visoko tehnološka podjetja ... Analizirali so posledice desetletne krize za slovensko gospodarstvo, primerjali obdavčitev dela in kapitala v Sloveniji z obdavčitvijo v drugih državah ter presojali učinke vstopa tujih lastnikov v slovenska podjetja. Posebno mesto v oddaji so imela zagonska podjetja, v katerih bo v prihodnosti nastalo največ delovnih mest, in načini njihovega financiranja. Sledili so tudi dogajanju v kripto svetu, izdajam kriptožetonov in možnostim, ki jih ponuja t. i. blockchain tehnologija. Prezrli niso niti drugih aktualnih tem, kot so energetski koncept Slovenije, priprave podjetij na GDPR (strožje varstvo podatkov), robotizacija, kongresni turizem itd.

Z analitičnimi prispevki so oddajo sooblikovali številni novinarji in novinarke Televizije Slovenija, med njimi Eva Uranjek, Viki Twrdy, Iztok Plevelj, Lidija Pak Horvat, Polona Križnar, Ilinka Todorovski in Ksenija Horvat. Zadnja tri leta in pol pa sta glavnino prispevkov pripravili novinarki Andreja Lešnik in Sarah Neubauer. Ta teden se je ekipi pridružila tudi Darja Zupan. Vsa leta je nepogrešljiva sodelavka oddaje redaktorica Edita Car.

Od januarja 2017 je Točka preloma ena od treh oddaj v okviru Studia 3, ki je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija. Glavno vodilo ustvarjalcev Točke preloma bo še naprej poglobljeno in analitično obravnavanje gospodarskih tem. V naslednjih mesecih bodo posebno pozornost namenjali deseti obletnici izbruha gospodarske krize v Sloveniji; analizirali bodo, kako so to obdobje preživeli posamezna podjetja, panoge, skladi …