Rossen Milanov in Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Adrian Pregelj
Rossen Milanov in Simfonični orkester RTV Slovenija. Foto: Adrian Pregelj

Milanov z orkestrom občasno sodeluje že vse od leta 2006, z letošnjim septembrom pa bo nadomestil kitajskega šefa dirigenta En Shaa, ki je z orkestrom ustvarjal zadnjih dvanajst let. Rossen Milanov je dirigent simfoničnih orkestrov iz Columbusa, Chautauque, Princetona in španske Asturije. Rodil se je v Bolgariji, vendar pa že več kot trideset let živi v Združenih državah Amerike.

Rossen Milanov Foto: Adrian Pregelj
Rossen Milanov Foto: Adrian Pregelj

Študiral je na Curtisovem inštitutu za glasbo ter na univerzi Juilliard. Sodeluje in nastopa s številnimi mednarodno uveljavljenimi orkestri in glasbeniki. Več o njem si lahko preberete tukaj. Simfonični orkester RTV Slovenija bo pod vodstvom novega šefa dirigenta prvič nastopil 12. septembra 2019 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, ko bo na sporedu prvi koncert iz abonmajskega cikla Kromatika 2019/2020.

Rossen Milanov. Foto: Adrian Pregelj
Rossen Milanov. Foto: Adrian Pregelj

»Počaščen sem in zelo navdušen, da imam priložnost biti del umetniške poti Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Na tej poti se veselim ne le nadaljevanja tradicije tega čudovitega orkestra ampak tudi iskanja novih načinov, kako narediti orkester pomemben za več ljudi v Sloveniji. To vključuje nove, inovativne pristope k izvedbi koncertov, razpršenost programa ter osredotočanje na glasbenike ter slovensko kulturo na splošno.«

Rossen Milanov

Simfonični orkester RTV Slovenija šteje nekaj več kot 70 članov, ki prihajajo iz sedmih držav, večina so seveda Slovenci. Čeprav večina tujcev govori in zlasti razume slovensko, je zaradi pogostega sodelovanja s tujimi gosti – dirigenti in solisti - delovni jezik najpogosteje kar angleščina. Sicer so pa številni izrazi v glasbi tako ali tako univerzalni. Sodelovanje z Rossenom Milanovom je glasbenike v orkestru vsakokrat navdušilo in obogatilo, tako da se je želja po njem kot novem šefu dirigentu izkristalizirala po čisto naravni poti.

Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Rossena Milanova. Foto: Adrian Pregelj
Simfonični orkester RTV Slovenija pod taktirko Rossena Milanova. Foto: Adrian Pregelj

»Po zelo bogatem obdobju z En Shaom, ki za sabo pušča nadvse pozitivno sled, se zdaj veselimo novih, svežih izzivov pod taktirko Rossena Milanova. Že ob prvih sodelovanjih z njim je bilo moč začutiti posebno energijo med njim in orkestrom, kasneje se je to le še potrjevalo. Tudi osebno se veselim sodelovanja z njim, saj je njegov odprt in neobremenjen odnos do novih izzivov nadvse dobrodošel.«

Maja Kojc

Orkester je ravno prav mlad, tako da so glasbeniki polni svežine in navdiha, pa vendar že izkušeni. Ob tem so zelo spretni, saj je prav za naš orkester značilno, da je izjemno fleksibilen v raznih glasbenih slogih. Upamo si trditi, da je v vrhunski formi.
To so prepoznali tudi v tujini, tako da orkester tudi največje svetovne zvezde najamajo večkrat, povabljen pa je tudi na dve turneji - v Južno Ameriko z violončelistom Mischo Maiskym in v Italijo z violinistom Stefanom Milenkovićem.

Maja Kojc, vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar
Maja Kojc, vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija. Foto: Janez Kotar