Prvič v ponedeljek, 2. novembra, in nato vsak večer od ponedeljka do petka ob 18.35 bodo lahko poslušalci Prvega prisluhnili radijskim minutam, v katerih si bodo vzeli čas zase. Prihajajo namreč nove epizode oddaje Samoumiritev. V njih bo znova sodeloval psihiater in psihoterapevt prof. dr. Borut Škodlar, ki bo s praktičnimi vajami, podprtimi z uvodno razlago, poslušalcem in poslušalkam pojasnil, kako lahko za umiritev in svoje duševno zdravje poskrbijo sami.

Oddaja bo z jasnimi napotki tudi v novi sezoni zapolnila vrzel med splošnim priporočilom, naj se ljudje med epidemijo umirijo, in neposrednimi znanji, kako se tega dejansko lotiti in udejanjiti.

Kot je v prvi epizodi oddaje povedal prof. dr. Škodlar, takrat, ko smo napeti in tesnobni, pred seboj pa imamo nalogo, ki v nas vzbuja strah, postane ta naloga edina pomembna. Vsak med nami pa ima sposobnost, da svojo pozornost namerno usmeri v to, da bi se pomiril.

Radijske oddaje so namenjene prav vsem, tako tistim, ki se med epidemijo in izolacijo spoprijemajo s stiskami, so pod stresom in tesnobni, kot tudi tistim, ki si preprosto želijo narediti nekaj praktičnega za svoje dobro počutje.

Za izvajanje vaj je dovolj že prostor naše sobe, tudi če poskušamo neprijetna stanja odgnati s hojo: »Vsaka telesna dejavnost lahko pripomore k razbremenitvi napetosti in s tem k umiritvi. Hoja je najpreprostejša med njimi,« je v eni od prejšnjih oddaj pojasnil Škodlar. Tudi v novi sezoni boste lahko preizkusili nekaj vaj za umirjanje.

Psihiater in psihoterapevt prof. dr. Borut Škodlar v radijskem studiu.
Psihiater in psihoterapevt prof. dr. Borut Škodlar v radijskem studiu.

Ob tem se je treba zavedati, da tudi samoumiritev zahteva potrpljenje in vztrajanje. »Ni smiselno pričakovati in še manj odnehati, če ni takojšnjih učinkov. Ti pridejo z zamikom. Podobno, kot ne bi bilo smiselno pričakovati, da takoj znamo jezik, ki smo se ga začeli učiti, da znamo igrati instrument, ki smo ga začeli vaditi, ali šport, ki smo se ga lotili. Potrebujemo rednost in vztrajnost ter zaupanje, da se izplača vaditi.«

Za človekovo pomiritev je med drugim zelo pomembno, da najde stik s tem, kar mu je v življenju najpomembnejše, s svojimi globokimi vrednotami. To so tisti deli v človeku, ki so najgloblje zakoreninjeni ter jih zato stiske in močna čustva najpozneje odplavijo. Žal pa so večino časa prekriti z vsakodnevnimi skrbmi in rutino.

Oddaja Samoumiritev, ki je nastala v obdobju prvega vala okužb s koronavirusom, je bila med poslušalci zelo lepo sprejeta. Poslušalca Marko in Nataša sta med drugim povedala, da sta se, »ko sta zaslišala doktorjev glas, oba samo sprostila in poslušala«. Bila sta presenečena, da ju je »teh pet minut tako sprostilo« in da

smo v tem času, ko moramo biti doma, »vsi malo bolj napeti, v strahu, nezaupljivi«. Zato to oddajo priporočata vsem: »Ne samo v tem času, ampak na splošno.«

Oddaje Samoumiritev novinarke Mojce Delač, ki bodo na sporedu Prvega od ponedeljka do petka ob 18.35, bodo na voljo tudi na spletni strani www.radioprvi.si in med podkasti Radia Slovenija.